1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Raja-aidat ja -muurit

Biden pani pisteen Meksikon rajamuurille – lupaa, ettei siihen käytetä enää dollariakaan veronmaksajien rahoja

Muuri oli yksi entisen presidentin Donald Trumpin tärkeimmistä vaalilupauksista vuonna 2016.

Raja-aidat ja -muurit
Joe Biden
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kumosi kansallisen hätätilan, jonka Donald Trump julisti Yhdysvaltain ja Meksikon välille.Stefani Reynolds / AOP

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on kumonnut edeltäjänsä julistaman kansallisen hätätilanteen Yhdysvaltain ja Meksikon väliselle rajalle ja lakkauttanut valtion varojen käytön rajamuurin rakentamisen, kertoo muun muassa verkkolehti Politico (siirryt toiseen palveluun).

Biden kertoi päätöksestään kongressille edustajainhuoneen puhemiehelle Nancy Pelosille ja senaatin puhemiehelle, varapresidentti Kamala Harrisille lähettämässään kirjeessä.

– Hallintoni politiikkana on, että amerikkalaisten veronmaksajien dollareita ei enää ohjata rajamuurin rakentamiseen. Kohdistan huolellisen tarkistuksen kaikkiin resursseihin, jotka tähän tarkoitukseen on ohjattu tai varattu, Biden kirjoitti.

Biden ilmoitti heti virkaanastujaistensa jälkeen aikovansa lopettaa valtionvarojen käytön rajamuuriin. Eilisessä kirjeessään hän luonnehti entisen presidentin Donald Trumpin päätöstä hätätilanteen julistamisesta perusteettomaksi.

Trump käytti muuriin miljardeja

Trump pystyi ohjaamaan 600 miljoonaa dollaria (lähes 500 miljoonaa euroa) valtiovarainministeriöltä ja 6,1 miljardia dollaria puolustusministeriöltä rajamuurin rakentamiseen, kun hän julisti kansallisen hätätilan maiden välille helmikuussa 2019.

Helmikuussa 2020 hän jatkoi hätätilajulistustaan ja ohjasi vielä 3,8 miljardia dollaria (yli kolme miljardia euroa) lisää rajamuuriin, sanomalehti USA Today (siirryt toiseen palveluun) huomauttaa.

Muurin rakentaminen oli Trumpin tärkeimpiä vaalilupauksia vuoden 2016 presidenttikampanjassa. Se kohtasi kuitenkin vankkaa vastustusta kongressissa.

Hätätilan julistamalla Trump pystyi ohittamaan kongressin ja ohjaamaan suoraan rahaa muurin rakentamiseen.

Raja-aita Meksiko
Yhdysvaltain ja Meksikon välinen rajamuuri.Larry W. Smith / EPA

Sotilaat pysyvät rajalla

Rajalla oleva sotilashenkilöstö kuitenkin pysyy siellä, Yhdysvaltain puolustusministeriöstä kerrotaan Politicolle. Joukot avustavat Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusvirastoa sekä tulli- ja rajavartiolaitosta niiden toiminnassa.

Paikalla on noin 3 600 sotilasta. Pandemian vuoksi alueelle on tarkoitus lähettää vielä 600 sotilasta lisää.

Suomessa Bidenin päätöksestä kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).