1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koulutus

Metsä Groupin tehdasinvestointi lisää koulutustarpeita ja muokkaa Meri-Lapin koulutustarjontaa

Lappiassa on lisätty esimerkiksi logistiikka-alan koulutusta ja tehtaalla koulutetaan iso määrä henkilöstöä uuteen teknologiaan.

koulutus
Ilmakuva Metsä Fibren Kemin sellutehtaasta.
Tehdasinvestointi on iso satsaus myös koulutuksen näkökulmasta.Juuso Stoor / Yle

Meri-Lapin koulutussektorilla on valmistauduttu Metsä Groupin tehdasinvestointiin jo muutaman vuoden ajan. Ammattiopisto Lappian rehtori Virpi Lilja kertoo, että koulutustarjontaa on muokattu siitä lähtien, kun Metsä Group kertoi selvittävänsä uuden tehaan rakentamista Kemiin.

Lappiassa on lisätty esimerkiksi logistiikka-alan koulutusta ja tehty investointeja, kuten tukkirekkahankintoja, tehdasinvestointia silmällä pitäen. Myös metsäalan lyhyitä koulutuksia sekä raskaan kaluston korjauskoulutusta on lisätty.

Rehtori Virpi Lilja kertoo, että koulutusta voidaan räätälöidä sen perusteella, mitä osaamista tarvitaan.

– Me olemme monialainen koulutuksen järjestäjä. Meillä on iso tarjonta kaiken kaikkiaan ja muutoinkin räätälöidään koulutuksia aina tarpeen mukaan. Nyt rakentamisaikana kaikkinainen pienyritysten palvelutuotanto tällä alueella tulee uudenlaiseen kysyntätilanteeseen ja niihin olisi hyvä lähteä valmistautumaan muun muassa henkilöstöosaamisen kehittämisellä.

Liljan mukaan koulutuspaikkojen lisääminen on vain järjestelykysymys.

– Lappialla on kyllä mahdollisuus ottaa opiskelijoita enemmän, niin kuin kaikilla muillakin koulutuksenjärjestäjillä. Haluaisin oikeastaan sellaisen viestin antaa, että koulutuspaikat kyllä järjestyvät joko meiltä tai meidän kumppaniorganisaatioilta.

Uuden teknologian opettelu on iso savotta tehtaan väelle

Tehdasinvestointi Kemiin vaatii tehtaan henkilöstöltä perehtymistä uuteen teknologiaan. Projektissa on jo ollut mukana kokeneita työntekijöitä ja kuluvan kevään aikana koulutukset yhä laajenevat.

– On laadittu koulutuskalenterit, joiden mukaan porukkaa sitten koulutukseen siirtyy. Koulutukset alkavat kevään aikana lisääntyä ja tiedämme, että iso savotta on tulossa, kertoo pääluottamusmies Juha Kenttä.

Juha Kentän mukaan työnantaja on varannut koulutukseen aikaa, joten muun työn ohessa sitä ei tarvitse käydä.

– On tärkeää, että työhyvinvointikin pysyy kuosissa.

Lue seuraavaksi