Raaoista sotarikoksista syytetty kertoi oikeudessa tuohtuneena suomalaisesta tutkinnanjohtajasta: ”Tuntui, että hän itse on tuomioistuin”

Vastaaja selitti oikeudessa myös vankilasta löydettyä epäilyttävää lappua. Massaquoin kuuleminen jatkuu toista päivää.

Gibril Massaquoi (vas.), Paula Sallinen ja Kaarle Gummerus oikeuden istunnossa syytteiden lukemisessa 3. helmikuuta 2021. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Kymmenistä murhista, kahdeksasta törkeästä raiskauksesta ja muista sotarikoksista syytetty Gibril Massaquoi nosti perjantaina oikeudessa esiin tilanteen kesällä 2020.

Massaquoi vaikutti olevan tuohtunut kertoessaan tapaamisesta tutkinnanjohtajan kanssa vankilassa.

Tilanne nousi esille oikeudessa, kun Massaquoin avustaja, asianajaja Kaarle Gummerus kysyi tältä lapusta, joka löytyi vankilan perhetapaamishuoneesta esitutkinnan aikana.

Lappu oli ilmeisesti vahingossa pudonnut lattialle perhetapaamisen aikana. Se oli täynnä viestejä, joissa Massaquoi kiinnitti huomiota vanhoihin lempinimiinsä. Poliisi tulkitsi lapun yritykseksi vaikuttaa todistajiin ja siihen, mitä he kertoisivat Massaquoin lempinimistä.

Oikeudessa Massaquoi sanoi, että lapussa oli kyse vain ”muistuttamisesta”, eikä yrityksestä vaikuttaa todistajiin.

Tämän jälkeen Gummerus kysyi, tuntuiko Massaquoista esitutkinnan aikana siltä, että mitään hänen sanomaansa ei uskota.

Massaquoi vastasi, että hänestä tuntui juuri siltä. Massaquoi jatkoi saman tien kertomalla väitetystä tapauksesta tutkintavankeuden aikana kesäkuussa 2020.

Massaquoin avustaja esitutkinnassa oli aluksi ollut asianajaja Tommi Heinonen. Heinonen toimi vastaajan avustajana vuonna 2007 alkaneessa ruandalaismiehen joukkotuhontajutussa. Ruanda-jutussa tutkinnanjohtajana oli KRP:n Thomas Elfgren, joka toimi myös Massaquoin jutun tutkinnanjohtajana.

Maaliskuussa 2020 Massaquoi halusi vaihtaa avustajaa ja valitsi Heinosen tilalle tamperelaisen asianajaja Gummeruksen.

Gummerus toimi toisen vastaajan avustajana niin sanotussa irakilaiskaksosten jutussa, jossa kaikki syytteet murhista ja sotarikoksista hylättiin. Kesällä 2020 Gummerus halusi mukaan toimistossaan työskentelevän lakimiehen Paula Sallisen, jonka oikeus nimesikin tehtävään.

Kuulemisessaan perjantaina Massaquoi väitti, että tutkinnanjohtaja Elfgren tuli tapaamaan häntä vankilaan kesällä 2020 ja pyysi allekirjoitusta joihinkin papereihin. Tämän jälkeen Elfgren alkoi Massaquoin mukaan kritisoida häntä siitä, että hän oli ottanut avustajikseen Gummeruksen ja Sallisen.

Massaquoin mukaan Elfgren arvosteli Gummerusta kokemattomaksi sotarikosasioissa ja Sallista kaiken kaikkiaan kokemattomaksi. Massaquoi kertoi oikeudelle tuohtuneen oloisena, että hän suuttui tilanteessa Elfgrenille ja vaati saada palata selliinsa.

– Tuntui siltä, että Elfgren itse on tuomioistuin, Massaquoi sanoi.

Yle kysyi tutkinnanjohtaja Elfgreniltä kommenttia väitteeseen. Kesken olleen kuulemisen takia Yle pyysi kommenttia viestitse. Liberiassa parhaillaan oleva Elfgren vastasi heti:

– En pidä asianmukaisena sitä, että alkaisin säännönmukaisesti kommentoimaan oikeudessa esitettyjä väitteitä, Elfgren kirjoittaa.

Hän toteaa myös, että avustajan valinta ei kuulu poliisille.

– Suosittelen, että Massaquoin erittäin ammattitaitoiset avustajat selventävät tämän asian ja heidän valintaperusteensa vielä kertaalleen.

Tauolla Massaquoin puolustus tyytyi toteamaan medialle, että heidän päämiehensä esitti tällaisen väitteen esitutkinnan aikana. Sen seurauksena he pyysivät Massaquoita kirjoittamaan asiasta muistion.

Puolustus ei ole kuitenkaan vedonnut asiaan esitutkinnassa tai oikeudenkäynnissä.

Viimeinen istunto ennen Liberian-matkaa

Torstaina alkaneessa vastaajan kuulemisessa puolustus keskittyi ensin muun muassa Massaquoin taustaan ja kysymykseen hänen roolistaan RUF:ssa eli Revolutionary United Front -järjestössä.

Perjantaina puolustus eteni käsittelemään aikaa, jolloin Massaquoi toimi YK:n alaisen Sierra Leonen erityistuomioistuimen todistajana. Tuolloin hänet siirrettiin turvataloon, josta hän ei kertomansa mukaan saanut poistua useaan kuukauteen.

Todistelun tarkoituksena puolustuksella on osoittaa, että Massaquoi ei voinut kyseiseen aikaan olla Liberiassa tekemässä väitettyjä rikoksia.

Perjantain istuntopäivän jälkeen oikeus siirtyy Liberiaan ja Sierra Leoneen kuulemaan syyttäjän ja puolustuksen todistajia.

Lue lisää: