Hyppää sisältöön

Oulun soramonttusurmaa koskeville tuomioille on annettu valituslupa korkeimmassa oikeudessa

Korkein oikeus käsittelee tässä vaiheessa kahden tuomitun rikosnimikkeitä ja tuomioita, ja ratkaisee myöhemmin ottaako se asian käsiteltäväkseen muilta osin.

Korkein oikeus on myöntänyt valitusluvan Oulun soramonttusurman asioille. Kuva: YLE/Nella Nuora

Korkein oikeus on myöntänyt kaksi valituslupaa Oulun soramonttusurmaa koskevassa asiassa.

Elinkautiseen vankeuteen yllytyksestä murhaan tuomittu Harri Henrik Hietamäki ja yli yhdeksän vuoden vankeuteen avunannosta murhaan tuomittuJimmy Johannes Leinonen vaativat muun muassa syytteiden hylkäämistä.

Korkein oikeus käsittelee tässä vaiheessa vain sitä, onko Hietamäki ja Leinonen voitu tuomita yllytyksestä ja avunannosta murhaan, kun rikoksen tekijä eli veljensä ampunut Samuli Eino Oskari Heikkisen on tuomittu surmasta. Korkein oikeus ratkaisee myöhemmin, ottaako se asian käsiteltäväkseen muilta osin.

Syyttäjä vaati alun perin kolmelle miehelle rangaistusta murhasta. Oulun käräjäoikeus tuomitsi Harri Hietamäen ja Jimmy Leinosen yllytyksestä tappoon. Käräjäoikeuden mukaan Hietamäki ja Leinonen olivat kuljettaneet kaksi veljestä soramontulle, jossa he olivat painostaneet toisen heistä ampumaan veljensä. Veljensä ampunut mies tuomittiin surmasta.

Rovaniemen hovioikeus piti Hietamäen tekoa yllytyksenä murhaan ja korotti hänelle tuomitun rangaistuksen elinkaudeksi vankeutta. Leinonen tuomittiin avunannosta murhaan ja hänelle määrättiin yhdeksän vuoden ja yhdeksän kuukauden vankeusrangaistus.