Hyppää sisältöön

Hovioikeus Lehtisaaren tonttiriidasta: Omistaja saa sanella vuokran hinnan, mutta sopimukseen tyytymättömien ei tarvitse purkaa talojaan

Seurakuntayhtymän tulee maksaa rakennuksista niiden käypää arvoa vastaava hinta niitä lunastaessaan, linjasi hovioikeus.

Vantaan seurakuntayhtymän tonteilla asuvien kuukausittaiset asuinkulut nousevat sadoilla euroilla. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Pitkään jatkunut riita Helsingin Lehtisaaren asunto-osakeyhtiöiden ja niiden tontin omistavan Vantaan seurakuntayhtymän välillä ratkaistiin hovioikeudessa tontin omistajan eduksi vuokran hinnan osalta.

Helsingin hovioikeuden mukaan 60-luvulla tehty sopimus maanvuokrasta oikeuttaa seurakuntayhtymän määrittelemään tonttien vuokrahinnan seuraavaksi 20 vuodeksi.

Seitsemän asunto-osakeyhtiöitä vaati hovioikeudessa, että uuden vuokrahinnan tulisi olla kohtuullinen ja vastata alueen muiden tonttien vuokratasoa.

Seurakuntayhtymän tonttien vuokrat ovat olleet vuosikausia 60-luvun tasolla. Seurakuntayhtymän tarkoituksena on korottaa vuokria viiteen prosenttiin tontin arvosta. Tästä vähennetään kymmenen prosenttia rakennetun maan vähennyksenä.

Vuokraa maksavien asunto-osakeyhtiöiden kuukausittaiset asuinkustannukset nousevat siten satoja euroja korkeammiksi kuin lähistöllä Helsingin seurakunnan tonteilla sijaitsevissa rakennuksissa.

Hovioikeudessa kiisteltiin myös siitä, mitkä ovat asunto-osakeyhtiöiden oikeudet, jos ne eivät hyväksy uutta vuokrasopimusta. Alkuperäisen sopimuksen mukaan tällaisessa tapauksessa asunto-osakeyhtiöiden tulisi purkaa talot tontilta tai seurakuntayhtymällä olisi oikeus lunastaa ne haluamallaan hinnalla.

Hovioikeus kohtuullisti sopimuksen tulkintaa. Jos asunto-osakeyhtiöt eivät hyväksy uutta vuokrasopimusta, niillä ei ole velvollisuutta purkaa taloja eikä seurakuntayhtymä voi sanella rakennusten lunastushintaa. Se voi lunastaa ne asunto-osakeyhtiöiltä rakennusten käypää arvoa vastaavaan hintaan.

Lisäksi hovioikeus alensi määrää, jonka asunto-osakeyhtiöt ovat velvollisia maksamaan seurakuntayhtymän oikeudenkäyntikuluista. Muilta osin käräjäoikeuden ratkaisuja ei muutettu.

Lisää aiheesta: