1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kansainväliset pakotteet

Professorilta ankara ehdotus: valtion tuki pois Suomalais–venäläiseltä kauppakamarilta Venäjän ja EU:n kireän tilanteen vuoksi

Turun yliopiston kansainvälisen liiketoiminnan professori: ministerien puheet ja teot olisi hyvä olla samassa linjassa.

Kansainväliset pakotteet
Oltermanni-juustopaketteja venäjänkielisillä etiketeillä.
Suomalais-Venäläinen kauppakamari on 700 suomalaisen ja venäläisen yrityksen yhdistys, joka tukee maiden välistä kauppaa. Kauppakamarin jäsenenä on myös suuria suomalaisia yrityksiä, kuten Valio.Markku Ojala / EPA

Turun yliopiston professori Kari Liuhto esittää valtion tuen poistamista Suomalais–venäläiseltä kauppakamarilta Euroopan unionin ja Venäjän jännittyneen tilanteen vuoksi. Kauppakamari on Venäjän-kaupan asiantuntijayhdistys, jossa on jäsenenä 700 suomalaista ja venäläistä yritystä.

– Verovaroin ei pitäisi tukea Suomalais–venäläistä kauppakamaria tällä hetkellä. Tukeen voisi palata sitten, kun tilanne on normalisoitunut, Liuhto linjaa näkemystään.

Kari Liuhto on kansainvälisen liiketoiminnan professori Turun yliopistossa sekä Itämeren alueen yhteistyötä edistävän Centrum Balticum -säätiön ja Pan-Eurooppa -instituutin johtaja.

Liuhton näkemys perustuu Euroopan unionin ja Venäjän kiristyneisiin suhteisiin sekä oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin vangitsemisesta syntyneeseen tilanteeseen.

– On vähän hassua, että tuemme verovaroin jotain sellaista asiaa, joka kuuluisi markkinoiden hoitaa. Ja Navalnyin tilanne, haluavatko suomalaiset veronmaksajat, että kauppakamaria tuetaan erityisesti?

Kysymys on periaatteista.

– Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ovat ottaneet kantaa Aleksei Navalnyin tapaukseen. Puheet ja teot olisi hyvä olla samassa linjassa, Liuhto perustelee.

Pekka Haavisto matkustaa ensi maanantaina Pietariin tapaamaan Venäjän ulkoministeriä Sergei Lavrovia.

Lavrov sanoi perjantaina sikäläisen ulkoministeriön julkaisemassa venäläistoimittajan haastattelussa, että Venäjä on valmis katkaisemaan välinsä Euroopan unioniin, jos Venäjää vastaan asetettaisiin jälleen pakotteita, jotka vaarantavat maan talouden.

Kari Liuhto Turun yliopiston henkilöstökuvassa.
Professori Kari Liuhto arvioi, etteivät taloussuhteet ole pidäkkeenä Venäjän toimille. Hänen mielestään Suomen valtion pitäisi vetää tuki Suomalais-venäläiseltä kauppakamarilta siihen saakka, kunnes Venäjän ja EU:n välit palaavat normaaliksi.Turun yliopisto

Valtion avustus on korvaus yritysten auttamisesta Venäjällä

Työ- ja elinkeinoministeriö tukee kauppakamaria vuosittain noin 900 000 eurolla. Se on miltei puolet kauppakamarin vajaan kahden miljoonan euron tulolähteistä.

Kauppakamarin saama avustus on korvausta yritysten kansainvälistymispalveluista Venäjällä. Kyse on samantyyppisestä toiminnasta kuin työ- ja elinkeinoministeriön alaisuudessa toimiva Business Finland tekee joissakin muissa Suomen vientimaissa. Apu sisältää esimerkiksi yritysten maksutonta perusneuvontaa ja markkinatiedon selvitystä ja jakamista.

Kari Liuhton ehdotus osuu suomalaisen talouselämän eliittiin. Kauppakamarin jäseninä on myös suuria yrityksiä ja kauppakamariyhdistyksen hallituksessa on talouden merkkihenkilöitä.

EU:n pakotteet ja Venäjän vastatoimena tuontikiellot ovat osaksi kohdistuneet myös näihin yrityksiin, esimerkiksi elintarvikevientiin.

Kauppa ei pysäyttänyt Krimin valtausta

Krimin niemimaan valtaus vuonna 2014 osoittaa Kari Liuhton mielestä, että kauppasuhteet eivät ole pidäkkeenä, jos Venäjä päätyy maantieteellis–poliittisiin toimiin.

– Kaupasta huolimatta Venäjä oli valmis tekemään Krimin operaation ja sytyttämään Itä-Ukrainan palamaan, Liuhto muistuttaa.

Ennen Krimin valtausta Ukraina oli tuonnissa mitaten Venäjän tärkeimpien kauppakumppaneiden joukossa, heti Saksan ja Kiinan jälkeen.

Kauppakamari: vaikeinakin aikoina yhteydet säilytettävä

Suomalais–venäläisen kauppakamarin hallituksen puheenjohtaja Ilkka Salonen on täysin toista mieltä valtion tukien poistamisesta.

– Vaikeinakin aikoina linjat pitäisi pitää auki ja toisaalta pitäisi yrittää ymmärtää mitä Venäjällä tapahtuu.

– Jos avustus otettaisiin pois, suomalaista vientiä ei edistettäisi Venäjällä niin kuin Business Finland tekee muissa maissa. Ei edistettäisi, ellei Business Finland sitten rupea toimimaan Venäjällä, Salonen muistuttaa.

Ilkka Salonen kehuu kauppakamarin työtä vienninedistämismatkojen järjestäjänä sekä kierrätyksessä ja kierrätystaloudessa Venäjällä.

– Suomen ja Venäjän taloudelliset suhteet ovat edelleen olemassa, vaikka sanktiot tiukentavat raameja. Suomalaiset yritykset pelaavat vähintään yhtä hyvin sääntöjen mukaan kuin muunmaalaiset yritykset. Mutta ei se tarkoita sitä, että markkinoilta pitäisi kokonaan poistua.

Myös professori Kari Liuhto on sitä mieltä, että yhteyksiä Venäjälle täytyy ylläpitää, vaikka hän esittääkin valtion tuen poistamista kauppakamarilta. Lisäksi Liuhto kaipaa esimerkiksi enemmän uutisia Euroopasta venäjäksi venäläiselle yleisölle.

  • Kuuntele myös: EU:n ja Venäjän suhteiden aallonpohja on aiheena Ylen Radio 1:n Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa, joka tulee kuunneltavaksi Yle Areenaan lauantaina 13.2.2021 kello 7.00.

Voit keskustella Suomen ja Venäjän suhteista lauantaihin 13.2.2021 kello 23 asti. Napauta keskustele-painiketta jutun jälkeen.

Lue lisää:

Lavrov: Venäjä on valmis katkaisemaan välinsä Euroopan unioniin, jos maan taloutta uhataan pakottein

Näin Suomi yrittää estää Pekka Haaviston ryöpytyksen Venäjä-tapaamisessa: Navalnyin nimi sanotaan ääneen, piikittelykään ei ole mahdotonta

Pääministeri Sanna Marin vaatii, että Venäjällä pidätetty Aleksei Navalnyi vapautetaan välittömästi – katso Marinin kommentit videolta

Lue seuraavaksi