1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. asunnot

Kemin sellutehdasuutinen räjäytti pikkukaupungin asuntokaupan heti – sijoittajat löivät kauppoja lukkoon jopa näkemättä

Sijoittajat ovat selvästi olleet lähtövalmiudessa sellutehtaan rakentamispäätöstä odotellessa. Myös alhainen hintataso vauhdittaa kaupankäyntiä.

asunnot
Kemin sisäsatama mereltä päin kuvattuna
Tehdaspäätös vilkastutti heti asuntokauppaa Kemissä, missä asuntojen hintataso on verraten alhainen, sijainnista riippuen.Antti Ullakko / Yle

Metsä Groupin sellutehdaspäätös käynnisti vauhdilla asuntokaupan Kemin seudulla. Vuorokauden sisällä lukuisia kauppoja on jo lyöty lukkoon ja kiinteistönvälittäjien kalenterit alkavat olla täynnä myös tuleville viikoille.

– Koko eilisen päivän olen puhunut puhelimessa ja tänään sama tahti on jatkunut, sijoittajat ympäri Suomen ovat nyt liikkeellä, kertoo Huoneistokeskuksen Raimo Pohjanen.

Pohjasen mukaan kauimmaiset ostajat ovat olleet Turun ja Helsingin seudulta.

– Nyt ollaan valmiita tekemään nopeita päätöksiä. Asuntoja on ostettu jopa näkemättä. Yksi ostaja kertoi käytettävissä olevan rahasumman ja pyysi kartoittamaan tarjontaa useampien asuntojen hankkimiseksi kerralla.

Myös OP Koti Kemin toimitusjohtaja Tarja Vartiainen vahvistaa, että kauppa käy nyt kuumana ja useita asuntoja myytiin lähestulkoon välittömästi, kun tehdaspäätös julkistettiin.

– Ostajat lähtivät heti liikkeelle ja tietysti kova paine on nyt vuokrauspuolella, kaikki vuokra-asunnot menevät nyt tai ainakin ihan lähiaikoina.

Lue lisää: Metsä Group rakentaa uuden sellutehtaan, Kemissä iloitaan jätti-investoinnista – Katri Heiskanen: "Työpaikkoja tarvitaan"

Isompaa hintapiikkiä tuskin silti tulee

Tarja Vartiainen kertoo, että paikalliset ostajat ovat olleet tarkempia asunnon sijainnin suhteen, mutta nyt ulkopaikkakuntalaiset ostavat sijoituskohteita myös reuna-alueilta.

Asuntojen ostoon vuokraustarkoituksessa sijoittajia houkuttaa epäilemättä Kemin alhainen hintataso. Tietyissä kaupunginosissa, kuten esimerkiksi Stora Enson tehtaan asuinalueeksi aikoinaan rakennetussa Rytikarissa kaksion, jopa kolmion, on saanut omakseen 20 000– 30 000 eurolla.

Hintataso on erittäin kohtuullinen myös keskustan tuntumassa, riippuen tietysti asunnon iästä.

Kiinteistövälittäjät arvioivat, että kauppoja tehdään lähiaikoina määrällisesti poikkeuksellisen paljon.

– Arvioisin, että ensi viikolla Kemissä tehdään yhteensä 25–30 asuntokauppaa eli sama määrä mikä yleensä tehdään kuukaudessa, Raimo Pohjanen sanoo.

Hintakehitykseen ei sen sijaan ole odotettavissa isompia loikkia.

– Kemissä ei aiemminkaan ole nähty hintapiikkejä. Vuodesta 2015 hintakärki on osoittanut alaspäin ja nyt se lähtee kohoamaan hieman ylös, toteaa 30 vuotta kiinteistömyyntialalla ollut Tarja Vartiainen.

Vuokra-asuntojen tarve on pian valtava

Tehdasprojekti tuo kaupunkiin tuhansia työntekijöitä ja vuokra-asuntojen kysyntä on alueella tuolloin ennennäkemätöntä.

Kun rakentaminen on kiivaimmillaan, yksin Kemin alueen vuokra-asunnot eivät missään tapauksessa tule riittämään, vaan asuntoja tarvitaan koko seutukunnan alueelta.

– Olen kuullut, että kun Äänekosken tehdasta rakennettiin, siellä työskentelevistä osa kulki töissä jopa 70–80 kilometrin päästä. Varmaan kauempanakin sijaitsevat vuokra-asunnot tulevat myös täällä tarpeeseen, arvioi kiinteistövälittäjä Raimo Pohjanen Huoneistokeskuksesta.

Parin vuosikymmenen ajan Meri-Lapissa asuntojen vuokraustoimintaa pyörittänyt Esa Mikkonen kertoo, että tehdasprojektiin on hänen ja kumppaninsa yrityksessä varauduttu.

– Tällä hetkellä asunto löytyy noin sadalle ihmiselle. Tarjolla on sekä kalustettuja että kalustamattomia huoneistoja. Vuokraustoiminnassa täytyy toki varautua siihen, että kiivain kysyntä kestää varsin vähän aikaa ja elämää on tehdasprojektin jälkeenkin.

Kiinteistönvälittäjä Jorma Salmela Tornion Habitasta sanoo, että tehdasprojekti on todella kaivattu piristysruiske nyt vuokra-asuntomarkkoinoille myös Torniossa.

– Koronan vuoksi esimerkiksi opiskelijoiden asuntokysyntä on romahtanut eikä uusia asukkaita ole saatu tilalle.

Asukaskadosta kärsinyt kaupungin vuokra-asuntoyhtiökin hyötyy

Kemin kaupungin omistama Kiinteistö Oy Itätuuli on saanut vuokra-asuntoja koskevia yhteydenottoja jo noin puolentoista vuoden ajan, ja puhelin on soinut heti torstaisen investointipäätösuutisen jälkeenkin.

Itätuulen toimitusjohtaja Tuomo Svanbergin mukaan lopullisia sopimuksia on tehty vasta muutamia yksittäisiä, sillä useimpien majoitusta tarvitsevien yritysten on vielä varmistettava töiden aikataulut ja työntekijämäärät.

– Kiinnostuneita on kuitenkin ollut kymmeniä, ja nyt eilisen jälkeenkin soittoja on tullut ainakin puolenkymmentä.

Kiinteistöyhtiö Itätuulen yli 1 100 asunnosta on tällä hetkellä vapaana nelisensataa huoneistoa. Niistä 200–300 voidaan Svanbergin arvion mukaan irrottaa Metsä Groupin uuden tehtaan rakentajien majoitukseen.

Itätuuli on ennakoinut vuokra-asuntojen kysynnän kasvua jo toista vuotta kunnostamalla huoneistoja. Esimerkiksi tämän kuun aikana ovat valmistumassa lähes sadan asunnon remontit.

Kiinteistöyhtiöllekin tehdaspäätös on jonkinlainen lottovoitto. Pitkään jatkuneen asukaskadon jälkeen kahden ja puolen vuoden kysynnän kasvu on iso asia.

– Kyllä se on taloudellisestikin erittäin merkittävä asia, joka auttaa meitä kiinteistökannan ylläpidossa, Svanberg sanoo.

Lue myös:

Kemin uusi sellutehdas nielee yhdeksän juna- ja 180 rekkakuormaa puuta joka päivä – metsäjohtaja: "Iso lisäys nyt jo suhteellisen korkeaan puunkäyttöön"

Lue seuraavaksi