Mestiksen kesken jättänyt SaPKo joutui kulukuurille: "Pienennämme pelaajabudjettia ja pihistämme kaikesta", sanoo puheenjohtaja

Savonlinnan Pallokerho keskittyy ensi kauteen ja talouden kuntoon laittamiseen.

SaPKon talouspäällikkö Jorma Repo (vas.) ja puheenjohtaja Vesa Kutvonen toivovat yhteistyökumppaneilta ja kannattajilta ymmärrystä tukalaan tilanteeseen. Kuva: Kati Rantala / Yle

Jääkiekon Mestis-pelit jatkuvat kahden ja puolen kuukauden tauon jälkeen ilman Savonlinnan Pallokerhoa. SaPKo päätti viime viikolla jättää kauden kesken taloudellisten syiden ja koronatilanteen takia.

Savonlinnalaisseurassa alkaa kova kulukuuri. SaPKon puheenjohtaja Vesa Kutvonen sanoo, että kauden jatkamiselle ei ollut edellytyksiä, koska kuluja olisi tullut enemmän kuin tuloja.

– Meidän ei nyt missään nimessä kannata pelata tappiolla. Jos olisimme pelanneet, niin tämä seura olisi loppunut siihen.

SaPKon talous oli tiukilla jo ennen koronaa. Kutvonen toivoo yhteistyökumppaneilta ja kannattajilta ymmärrystä tukalaan tilanteeseen.

– Pelaajabudjettia joudumme pienentämään ja pihistämään kaikesta muustakin.

Kauden jäätyä kesken pelaajat ja valmentajat olivat lomautettuina. Kymmenkunta SaPKon pelaajaa jatkaa tätä kautta muissa seuroissa.

Oikeus Mestis-lisenssiin

SaPKolla on oikeus hakea Mestis-lisenssiä (siirryt toiseen palveluun)ensi kaudelle. Jääkiekkoliiton lisenssikomitea päättää Mestis-lisensseistä.

SaPKon omavaraisuusaste on viime vuoden tilinpäätöstietojen perusteella rutkasti miinuksella, -400%. Kutvonen sanoo seuralla olevan myös verottajan kanssa vaikeuksia.

– Osittain on veroja hieman rästissä, mutta koko ajan olemme pystyneet niitä lyhentämään.

Kaikesta huolimatta Kutvonen uskoo, että SaPKo pelaa ensi kaudella Mestistä.

Tahra maineelle

SaPKossa ensi kauden joukkueen rakentaminen on vielä alkutekijöissään. Kutvonen toivoo, että pelaajabudjetin kutistaminen ei huonontaisi seuran pelaajarunkoa. Kauden kesken jättäminen on kuitenkin tahra SaPKon maineelle.

SaPKon tukikampanjaan osallistui paljon yksityisiä henkilöitä ja paikallisia yrityksiä. Alkuvuodesta päättynyt tukikampanja tuotti 35 000 euroa, ja sillä oli seuralle iso merkitys.

– Se antoi meille toimintavoimaa, että savonlinnalaiset ovat tässä meidän takana.

Seurajohdon päätöksessä keskeyttää kausi painoi vaakakupissa myös yhteiskuntavastuu.

– Savonlinnassa on tällä hetkellä Suomen toiseksi pahin koronatilanne, niin olisi suoraan sanottuna ollut ihan älytöntä lähteä pelaamaan.

Tyhjille katsomoille

Mestiksen loppukausi pelataan tyhjille katsomoille 12 joukkueen voimin. Kutvonen sanoo olleensa yllättynyt niinkin suuresta jatkajien määrästä.

SaPKon laskemien mukaan tyhjälle katsomolle pelattavan kotipelin menetykset ovat useita tuhansia euroja.

– Se on noin 5000–6000 euroa per peli. Siihen sisältyvät palkat ja jäähallivuokrat.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi viime viikolla koronatukea Jääkiekkoliiton alaisille Mestikselle ja Naisten liigalle noin 650 000 euroa.

SaPKo voitti neljä vuotta sitten ensimmäisen Mestis-mestaruutensa. Savonlinnalaisseuran puheenjohtaja myöntää mestaruushuumamuistojen tuntuvan tällä hetkellä kaukaisilta.

– Kyllä se tuntuu ihan unelta. Sellaista tämä on: välillä menee hyvin, välillä huonosti ja välillä erittäin huonosti.

Lue myös: