Hyppää sisältöön

Monet vanhukset ovat jääneet korona-aikana yksin koteihinsa – katso, miten kajaanilainen Satu Virrankari ilahduttaa vanhempiaan videopuhelulla

THL:n mukaan reilut 40 prosenttia yli 80-vuotiaista kokee yksinäisyyden lisääntyneen koronan aikana.

Vanhusten yksinäisyys on lisääntynyt korona-aikana
Vanhusten yksinäisyys on lisääntynyt korona-aikana

Vanhusten yksinäisyys ja taloudellinen ahdinko ovat lisääntyneet korona-aikana. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan reilut 40 prosenttia yli 80-vuotiaista kokee yksinäisyyden lisääntyneen koronan aikana.

Kajaanin seurakunnan diakoniatyöntekijä Satu Virrankarin mukaan yhä useampi vanhus ja heidän omaisensa ovat ottaneet korona-aikana yhteyttä seurakuntaan ja toivoneet diakoniatyöntekijän kotikäyntiä tai puhelua ikäihmiselle.

– Meillä on todella paljon yksinäisiä vanhuksia, jotka eivät pääse lähtemään kotoa edes ulos. Omaiset ja läheiset asuvat eri paikkakunnalla, joten he ovat todella yksin omissa asunnoissaan.

Sama tilanne on myös Virrankarilla, jonka vanhemmat asuvat Puolangalla. Hän ilahduttaa vanhempiaan päivittäisillä videopuheluilla.

Työssään Virrankari on nähnyt, miten taloudellinen ahdinko tuo ikääntyneiden elämään lisää stressiä, sillä monille esimerkiksi 50 euron lääkeomavastuu tuottaa ongelmia. Heikoimmassa asemassa olevat vanhukset ovatkin tänä vuonna Yhteisvastuukeräyksen avunsaajina.

SPR:n ystävätoiminta ei pysty vastaamaan uusiin pyyntöihin

Korona-aika on näkynyt myös SPR:n Kajaanin osaston ystävätoiminnassa. Ystävätiimin vetäjä Anna Komulainen kertoo, että toiminta pysähtyi lähes kokonaan viime keväänä eikä uusia ystäväpyyntöjä tullut.

– Monet vanhukset lamaantuivat koteihinsa eivätkä uskaltaneet ottaa yhteyttä tai liikkua samalla tavalla kuin normaaliolosuhteissa.

Kesällä toiminta alkoi taas vilkastua, mutta uusiin ystäväpyyntöihin ei ole pystytty vastaamaan, sillä vapaaehtoisia ystäviä ei ole tällä hetkellä tarpeeksi.

Kajaanin osastolla on 25 koulutettua vapaaehtoista ystävää, joista aktiivisia on 15. Osalla heistä on useita ystäväasiakkaita. Vapaaehtoiset ystävät ja ystäväasiakkaat voivat käydä vaikka kävelyllä, mutta tällä hetkellä yhteyttä pidetään pääosin puhelimella.

– Vapaaehtoisistakin useampi on yli 70-vuotias, joten he kuuluvat ikänsä puolesta riskiryhmään, Komulainen kertoo.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

.
.