1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. metsäteollisuus

Kemin uusi sellutehdas nielee yhdeksän juna- ja 180 rekkakuormaa puuta joka päivä – metsäjohtaja: "Iso lisäys nyt jo suhteellisen korkeaan puunkäyttöön"

Tehtaan puuntarve kasvaa hurjasti ja se vaikuttaa puukauppaan koko maassa.

metsäteollisuus
Ilmakuva Metsä Groupin Kemin tehtailta.
Uudelle Kemiin rakennettavalle sellutehtaalle on määrä tulla yhdeksän tavarajunallista ja lähes 200 rekkakuormaa puuta vuorokaudessa. Junakuljetuksia suositaan, koska puuta joudutaan hankkimaan laajalta alueelta.Antti Ullakko / Yle

Kun Metsä Groupin uusi jättimäinen sellutehdas Kemiin valmistuu, tehtaalle tuodaan joka päivä keskimäärin yhdeksän puutavarajunaa ja 180 rekkakuormaa puuta.

Puunkäyttö kasvaa nykyisestä moninkertaiseksi, mikä vaikuttaa puuvirtoihin koko Suomen ja Itämeren alueella. Kuitupuun lisäksi kasvavista hakkuista tulee miljoona mottia tukkipuuta lisää nykyiseen verrattuna, jolle sillekin on löydettävä markkinat.

Metsänhoitoyhdistys Lapin hallituksen puheenjohtaja Tuomo Marttila uskoo, että hanketta tervehditään ilolla metsänomistajien keskuudessa muuallakin kuin Lapissa.

– Ainakin toivotaan, että lisääntynyt kysyntä nostaa hintaa. Ja uskotaankin siihen.

Kemin sellutehtaan puunhankinta-alue laajenee uuden tehtaan valmistuttua etelän suuntaan, sanoo Metsä Groupin metsäjohtaja Juha Mäntylä.

– Pohjois-Pohjanmaan osalta se tarkoittaa sitä, että nykyään sieltä Äänekoskelle menevät puuvirrat kääntyisivät Kemiin. Vastaavasti täydennämme Äänekosken puunsaantia etelämpää, joten hanke vaikuttaa puuvirtoihin koko Suomessa ja itse asiassa koko Itämeren alueella, jossa toimimme.

Suomen lisäksi puuta haalitaan tehtaalle muun muassa Ruotsista ja Baltiasta. Venäjän tuonti sen sijaan ei ole ollut laskelmissa Kemin tehdasta suunniteltaessa.

Puuntarve kasvaa lähes koko Lapin hakkuukertymän verran

Metsä Groupin nykyinen Äänekosken sellutehdas käyttää kuitupuuta noin 6,5 miljoonaa kuutiometriä vuodessa. Kemin tehtaan puun kokonaiskäyttö on vielä miljoona kuutiometriä suurempi.

Pelkästään puunkäytön kasvu on niin suuri, että määrä täyttyisi vain jos jokainen vuoden aikana Lapissa hakattu puu kuljetettaisiin Kemin tulevalle suurtehtaalle.

Koko Lapin hakkuukertymä – kaikki puulajit, tukkipuut, kuitupuu ja jopa polttopuiden hakkuut – oli Luken tilastojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) esimerkiksi vuonna 2019 vajaa viisi miljoonaa kuutiometriä. Kemin tehtaan puunkäyttö kasvaa 4,5 miljoonalla kuutiometrillä vuodessa.

Tuomo Marttila uskoo, että puuta riittää kun sitä ei hankita vain Lapista, vaan Pohjanmaata ja Ruotsia myöten.

– Ehdottomasti riittää. Tähän asti Lapin puunkäyttö on ollut 4–5 miljoonaa kuutiota vuodessa ja kasvu on 12 miljoonaa, eli hakkuusäästöä kertyy vaikka vähän lisää käytetään biojalosteiden tekoon.

Metsänhoitoyhdistys Lapin hallituksen puheenjohtaja Tuomo Marttila Simosta.
Metsänomistaja Tuomo Marttila toivoo, että hakkuukalustoa kehitettäisiin niin, että turvemaiden puusto saataisiin tarkemmin hyödynnetyksi. Sellutehdashankkeisiin riittää hänen mielestään puuta kyllä.Antti Ullakko / Yle

Metsäjohtaja Juha Mäntylä myöntää, että puuntarpeen täyttäminen on iso haaste riippumatta siitä, hankitaanko puu Suomesta vai Ruotsista.

– Kyllä se on selvä asia. Se on iso lisäys nyt jo suhteellisen korkeaan puunkäyttöön molemmissa maissa.

Metsä Groupin etuna tässä on se, että sen emoyhtiö on 100 000 metsänomistajan Metsäliitto Osuuskunta.

Tukkipuu ei päädy sellukattilaan

Metsä Groupin laskelmissa noin 60 prosenttia lisähakkuista otettaisiin harvennusmetsistä. Varsinkin pohjoisen palstoilta tukkeja kertyisi melko vähän, Keski-Suomen pohjoisrajalla tehtävistä hakkuista enemmän.

Metsänomistajille arvokkainta tukkipuuta kertyisi silti vuosittain noin miljoona kuutiometriä enemmän kuin nyt.

Metsäjohtaja Juha Mäntylän mukaan tukki kuljetettaisiin lähimmille sahoille hyödynnettäväksi. Osa voisi päätyä myös Raumalle, minne yhtiö on rakentamassa suurta sahalaitosta.

– Se mitä tulee, sijoitetaan suomalaisille sahoille. Alue laajenee etelään päin, koska valtaosa tukista kertyy hankinta-alueen eteläosissa. Tarvittaessa voidaan sitten viedä aluskuljetuksena Raumalle.

Metsänomistajia kiinnostava kysymys on se, meneekö kasvavan puuntarpeen imussa kallimpaa tukkipuuta kuitupuun hinnalla Kemin kattiloihin.

– Minusta sellaista pelkoa ei ole. Pyrimme siihen, että tukki menee sahoille ja kuitu Kemiin, vastaa Juha Mäntylä.

Tuomo Marttilaa tosin ei haittaisi, vaikka pikkutukiksi kutsuttu pienempiläpimittainen sahatavaran raaka-aine menisi sellukattilaankin.

– Jos siitä maksetaan kunnon hinta, niin ei se mitään haittaa, Marttila sanoo.

Metsä Group laskee, että uuden sellutehtaan myötä metsänomistajien vuosittaiset puunmyyntitienestit kasvavat jopa 80 miljoonaa euroa.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella lauantaihin 13.2. kello 23 saakka.

Lue myös:

Kemin jätti-investointi on "iso, tärkeä ja odotettu" – pääministeri Sanna Marin: Hallitus haluaa luoda vakaata toimintaympäristöä yrityksille

Metsä Group rakentaa uuden sellutehtaan, Kemissä iloitaan jätti-investoinnista – Katri Heiskanen: "Työpaikkoja tarvitaan"

Lue seuraavaksi