Hyppää sisältöön

Etätyöläiset popsivat nyt valmisruokia, mutta uusi keksintö ne eivät ole: sata vuotta sitten syötiin häränhäntäkeittoa ja poron kieltä

Suomalaisen elintarviketeollisuuden juuret ulottuvat 1700-luvulle.

Näyttelyamanuenssi Iina Wahlström kurkistaa kaappiin, jossa on vanhoja säilykepurkkeja.
Haastattelussa Suomen maatalousmuseo Saran näyttelyamanuenssi Iina Wahlström.

LOIMAA Suomalaisen ruokateollisuuden juuret ulottuvat pitkälle historiaan. Maan ensimmäinen elintarviketehdas oli Turun sokeritehdas, joka aloitti toimintansa vuonna 1758.

– Kaukaa merten takaa tuotiin raaka-aine, sokeriruoko, ja se jalostettiin täällä kuluttajalle sopivampaan muotoon, kertoo näyttelyamanuenssi Iina Wahlström Suomen maatalousmuseo Sarasta.

Museossa viikko sitten avautuneessa näyttelyssä kerrotaan elintarviketeollisuuden historiasta ennen kaikkea kuluttajan näkökulmasta.

  • Vierailimme näyttelyssä Ylen Aamu -lähetyksessä perjantaina. Voit katsoa näyttelyamanuenssin haastattelun artikkelin alusta tai tämän linkin kautta.
Suomen ensimmäisessä elintarviketehtaassa valmistettiin sokeria. Kuva: Paula Collin / Yle

Säilykkeet olivat ennen luksusruokaa

Elintarviketeollisuudella on myös paljon valtaa siinä, mitä me syömme.

Iina Wahlström leikittelee mielellään ajatuksella siitä, mitä ruokia lautasiltamme katoaisi, jos niitä ei valmistettaisi valmisruokina. Tekisikö kukaan itse mämmiä tai maksalaatikkoa?

Toisaalta elintarviketeollisuus ohjaa myös viljelijöiden valintoja. Rypsiä kasvatetaan, koska sitä tarvitaan margariinin valmistukseen.

Noin sata vuotta sitten elintarvikkeita ostettiin tämän näköisistä myymälöistä. Tuotevalikoimaa oli paljon vähemmän kuin nykyään. Kuva: Paula Collin / Yle

Moni etätyöläinen popsii nyt kotonaan valmisruokia, jotka on helppo lämmittää mikrossa palaverien lomassa. Valmisruoat eivät kuitenkaan ole uusi keksintö.

Suomessa säilykkeiden tuotanto alkoi noin sata vuotta sitten. Ne, kuten muutkin valmisruuat, olivat ensin jopa luksusruokaa. Säilykepurkeista saattoi löytyä esimerkiksi poron kieltä ja häränhäntäkeittoa.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella 13.2.2021 kello 23:een asti.

Lue myös:

.
.