Hyppää sisältöön

Edes Amazon ei Verkkokauppa.comia pelota: Toimitusjohtaja kertoo, miten myynti seuraavaksi kaksinkertaistetaan

Toimitusjohtaja Panu Porkan mukaan Verkkokauppa.com on niin iso, että omien tuotemerkkien lanseeraus kiinnostaa.

Singles' Day ja Cyber Monday toivat viime vuoden lopulla Verkkokauppa.comille myyntipiikit. Black Fridayn myynti jakautui entistä useammalle päiville. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Koronavuonna suomalaiset tekivät verkko-ostoksia urakalla, ja samalla Verkkokauppa.com kasvatti myyntiään kymmenyksen.

Jos toimitusjohtajan suunnitelmat toteutuvat, seuraavat vuodet kasvu on vielä selvästi nopeampaa. Viiden vuoden kuluessa Verkkokauppa.com aikoo lähes kaksinkertaistaa liikevaihtonsa ja saavuttaa myynnissä miljardin euron rajapyykin.

Verkkokauppa.com olisi tuolloin suunnilleen yhtä suuri kuin halpahalliketju Tokmanni nyt. Kovin paljon muuta yhteistä yhtiöillä ei olekaan, Tokmannilla on noin 200 kivijalkaliikettä – Verkkokauppa.comilla myymälöitä on vain neljä.

Suomen verkkokauppiaiden joukossa yhtiö on iso peluri. Toimitusjohtaja Panu Porkan mukaan ylivoimaisesti suurin.

Verkkokaupan osuus yhtiön noin 550 miljoonan euron liikevaihdosta on yli 320 miljoonaa euroa.

Pohjanlahden toisella puolella kärkkyy kuitenkin jo yhdysvaltalainen Amazon.com. Porkkaa ei kuitenkaan pelota.

– Me uskomme, että meillä on viiden vuoden päästäkin sellaisia kilpailuetuja, joihin ei pysty edes Amazon, hän sanoo.

Tänään julkistetussa strategiassaan Verkkokauppa.com nimeää tärkeimmiksi kilpailueduikseen:

  • Asiakaskokemuksen ja brändin
  • Tehokkaan tilaus–toimitusprosessin
  • "Ylivertaisen" teknologinen taustajärjestelmän
  • Laajan tuotevalikoiman
  • Kilpailukykyiset kustannukset

Näiden viiden kilpailuedun pitäisi siivittää suomalainen verkkokauppias muutamassa vuodessa miljardin euron myyntiin.

Aika lailla samoja kilpailuetuja hyödyntää myös Amazon, joten pureudutaan siis muutamaan vähän tarkemmin.

Omat varastot ja entistä nopeammat toimitukset

Maailman lehdistössä on vuosien ajan ihasteltu Amazonia, jolla on valikoimissaan yli kymmenen miljoonaa eri tuotetta – ja kyky toimittaa niitä kotiovelle jopa saman päivän kuluessa.

Verkkokauppa.comilla on Jätkäsaaren ja Vantaan varastoissaan noin 65 000 eri nimikettä. Tämä on Panu Porkan mukaan kilpailuetu niin kotimaisiin kuin ulkomaisiinkin kilpailijoihin nähden.

– Meillä on arkeen ja tarpeeseen liittyviä tuotteita, jotka pystymme myös heti toimittamaan. Siksi pärjäämme valikoiman suhteen niissä kategorioissa joissa toimimme – oikeastaan ihan ketä vastaan vain, hän sanoo.

– Se, että me lisäisimme sivustollemme yhdeksän miljoonaa kirjaa, olisi aivan eri asia.

Mitä toimituksiin tulee, Verkkokauppa.com sanoo tavoittavansa noin 70 prosenttia Suomen väestöstä tilausta seuraavan seuraavana päivänä. Toimitukset on tähän asti tehty joko Helsingin tai Vantaan varastoista, mutta jatkossa yhtiö aikoo hyödyntää myös Pirkkalan, Oulun ja Raision myymälöitään.

– Käytännössä se tarkoittaa, että pystymme toimittamaan seuraavan päivän aikana tuotteet lähes kaikkialle Suomeen – ja melkein puolet väestöstä tavoitetaan saman päivän aikana.

Tämä on Porkan mukaan kilpailuetu kohti miljardin euron vuosimyyntiä.

– Tähän ei muilla kilpailijoilla ole mahdollisuuksia. Eikä siihen ole ulkomaisilla verkkokaupoilla ainakin tällä hetkellä mahdollisuuksia päästä.

Verkkokauppa.comilla on Jätkäsaaren ja Vantaan varastoissaan noin 65 000 eri nimikettä. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Uusia tuoteryhmiä ja kaupan omia brändejä

Leluja, urheiluvälineitä, valaisimia, grillejä, keittiötarvikkeita, sähköpyöriä, kitaroita, rintapumppuja...

Verkkokauppa.com on kasvattanut tuotevalikoimansa niin laajalle, että on vaikea muistaa, että se oli alun perin tietokone- ja kodinelektroniikkakauppa.

Yhtiön laskelmien mukaan noin 1,4 miljardilla eurolla erikoiskauppaa on siirtymässä verkkoon viiden vuoden kuluessa. Yhtiö aikoo ottaa tästä kakusta noin 250 miljoonaa euroa.

Porkan mukaan yhtiö kasvaa sitä mukaa, kun kaupankäynti siirtyy verkkoon.

– Tarjonta kivijalassa supistuu. Jos otetaan esimerkiksi lelut, niin muutaman vuoden aikana markkinoilta on poistunut kaksi isoa ketjua, Toptoys ja BR-lelut.

Verkkokauppa.com tavoittelee myös yhteensä parin sadan miljoonan euron vuosimyynnin kasvua yrityksille tarjottavista tuotteista ja palveluista, yritysostoista sekä ns. white label -tuotteista.

Viimeksi mainitut tarkoittavat kaupan omia merkkejä, esimerkkinä voi mainita vaikkapa K-kaupan Pirkka-tuotteet.

Tällaisia omia merkkejä Verkkokaupa.comilla ovat tällä hetkellä esimerkiksi Ströme-pienkoneet, Procaster-televisiot ja GZR-sähköpyörät.

– Itse asiassa me olemme tänä päivänä Suomen suurin sähköpyörien maahantuoja ja jälleenmyyjä, Porkka sanoo.

Mitä suuremmaksi Verkkokauppa.com kasvaa eri tuoteryhmissä, sitä houkuttelevampaa on esitellä kuluttajille uusia omia merkkejä. Tähän asti rajoittavana tekijänä on ollut Porkan mukaan koko, omia tuotemerkkejä ei kannata tilata, jos niitä ei myy vähintä rahtikontillista.

– Viime aikoina olemme huomanneet, että näitä kokorajoitteita ei enää entisessä määrin ole. Kyse on klassisesta suuruuden ekonomiasta.

Tee itse tietojärjestelmäsi

Moni ei tule ajatelleeksi, että Verkkokauppa.com on myös ohjelmistoyhtiö. Se on kehittänyt omaa toiminnanohjausjärjestelmäänsä jo parinkymmenen vuoden ajan.

– It-organisaatiossamme 60 työtekijää, eli olemme keskikokoinen softa-talo, Panu Porkka sanoo.

Maailman johtavat verkkokaupat rakentavat Porkan mukaan itse tietojärjestelmänsä.

– Silloin, kun ostaa valmiin järjestelmän palveluntarjoajalta ja asentaa sen, yhtiö voi parhaimmillaankin olla vain juuri niin hyvä kuin kaikki muutkin kyseisen tuotteen ostaneet.

Oman järjestelmänsä on rakentanut myös Amazon, jolla on palveluksessaan tuhansia ohjelmistokehittäjiä. Pärjääkö Verkkokauppa.com tässä vertailussa?

– Toki heillä on oma järjestelmänsä, mutta me pystymme lokalisoimaan omaamme suomalaisen kuluttajan tarpeeseen, Porkka toteaa.

Amazon ei pelota

Pari päivää sitten lemmkkiieläinkauppias Musti ja Mirri totesi omassa analyytikkotilaisuudessaan, ettei Amazonin tulo Ruotsiin ole näkynyt vielä millään tavalla markkinoilla.

Verkkokauppa.comin Porkkakaan ei ole huolissaan.

– Meillä on nähty niin, että Amazonin vaikutus Ruotsin markkinaan on ollut erittäin marginaalinen. Amazon ei ole relevantti kysymys Suomessa kaupan alalla toistaiseksi.

.
.