1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. made

Madetta nousee nyt huimasti – katso videolta, kun kalaharrastaja esittelee pyykkikoneen rummusta tekemäänsä sumppua

Madesaaliit ovat niin suuria, etteivät tukkuliikkeetkään enää ota mateita vastaan. Petri Seppälä sai madetta alle kuukaudessa yli sata kiloa.

made
Madetta nousee Haminassa – pyykkirummusta tuli kätevä sumppu
Madetta nousee Haminassa – pyykkirummusta tuli kätevä sumppu

Madetta nousee nyt paljon Suomenlahdella. Tänä talvena Haminassakin on suotuisia madeapajia.

– Olen vajaassa kuukaudessa saanut yli sata kiloa, kertoo madetta verkolla harrastuksekseen kalastava haminalainen Petri Seppälä.

Aiempina talvina Seppälän madesaalis on ollut kahdenkymmenen ja kolmenkymmenen kilon luokkaa, joten tämä talvi on ennätyksellinen.

– Normaalisti mateita on tullut tammi-helmikuun vaihteessa, mutta nythän niitä alkoi tulla paljon aikaisemmin, sanoo Seppälä.

Nytkin Summanjoella olevassa sumpussa on tallessa muutama kiemurteleva made.

Kirsi Lönnblad haastatteli Petri Seppälää Haminassa Summanjoella.

Madetta tulee joka puolelta

Pyhtään Ahvenkoskella kalakauppaa pyörittävän ammattikalastaja Ben Henrikssonin mukaan madetta on noussut tänä talvena hyvin, joskin myös viime talvi oli suotuisa.

Henriksson kalastaa rysällä. Pienessäkin rysässä voi olla jopa sadan kilon saalis madetta, joskin hylkeet käyvät välillä verottamassa saaliita. Henriksson sanoo Pyhtään olevan yksi Suomen parhaista madepaikoista.

Haminalainen Petri Seppälä on myynyt madetta tukkuliikkeisiin, mutta niihin eivät mateet enää mene kaupaksi.

– Nyt on tukkuliikkeilläkin mitta täysi, kertoo Seppälä.

Madetta tulee nyt sen verran paljon ja joka puolelta.

Ben Henriksson myy madetta pääkaupunkiseudulle, mutta sielläkään menekkiä ei kovin paljon ole ravintoloiden koronasulkujen vuoksi.

Haminan Summassa muutkin kalastajat ovat päässeet hyville saaliille. Saalista tulee pilkillä ja verkoilla.

– Kukaan ei ole varmaan jäänyt ilman nyt, kertoo Seppälä.

Petri Seppälä nostaa mateita sumpusta.
Seppälän avannossa on styroksilla vuoratut vanerit suojana.Krista Kierikka / Yle

Verkoilla on hyvät vakipaikat

Varsinais-Suomen ely-keskuksesta kerrotaan, että made ei kuulu seurattaviin lajeihin. Sen vuoksi virallista vertailutietoa eri vuosien saalismääristä ei ole saatavilla.

Petri Seppälä arvelee, että viime talven jäättömyys on vaikuttanut tämän talven runsaaseen madekantaan. Tänä talvena Seppälä laskee verkkoja kahteen vakipaikkaan, joissa mateet kulkevat.

– Välillä tulee yhdestä ja välillä toisesta. Joskus jopa molemmista.

Seppälän omaan ruokapöytään madesaaliit eivät ole kuitenkaan päätyneet, sillä kuha ja ahven ovat enemmän hänen makuunsa.

Petri Seppälä nostaa mateita sumpusta.
Tämäkään saalismade ei mene Seppälän omaan ruokapöytään.Krista Kierikka / Yle
Lue seuraavaksi