1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. uhanalaiset lajit

Kansalaisaloite uhanalaisten lajien metsästyskiellosta etenee eduskuntaan

Aloitteen tekijöiden mukaan kyse ei ole metsästäjien syyllistämisestä vaan metsästyksen suuntaamisesta elinvoimaisiin lajeihin.

uhanalaiset lajit
Nokikana Espoon Suomenojan lintulammella 17. toukokuuta 2020.
Lintujärjestö BirdLife Suomi kirjoittaa Twitterissä erittäin uhanalaisen nokikanan kiittävän kansalaisaloitteen allekirjoittajia. Espoon Suomenojan lintulammella havaittiin nokikana viime toukokuussa.Markku Ulander / Lehtikuva

Kansalaisaloite uhanalaisten lajien metsästämisen kieltämisestä on kerännyt vaaditut (siirryt toiseen palveluun) 50 000 kannatusilmoitusta. Aloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi.

Aloitteessa ehdotetaan, että metsästyslakiin lisättäisiin uhanalaisten lajien suojelun tehostamiseksi kirjaus, jonka mukaan Suomessa, Euroopassa tai maailmanlaajuisesti uhanalainen laji säädetään asetuksella aina rauhoitetuksi, jollei lajia ole muutoin lailla rauhoitettu.

– Kansalaisaloitteen tarkoitus ei ole syyllistää metsästäjiä. Uhanalaisten lajien metsästäminen on nykyisen lainsäädännön puitteissa laillista. Muutoksella pyritään suuntaamaan metsästyspaine elinvoimaisiin lajeihin ja mahdollistamaan uhanalaisten riistalajien kantojen elpyminen, perusteluissa sanotaan.

Kansalaisaloitetta tukevat muun muassa BirdLife Suomi ja WWF Suomi. Aloitetta puuhaamassa on ollut myös koomikko Iikka Kivi.

BirdLife Suomi juhli 50 000 allekirjoituksen täyttymistä Twitterissä mainitsemalla muun muassa erittäin uhanalaisten tukkasotkien kiittävän ja kumartavan. Aiemmassa twiitissään järjestö mainitsi nokikanan esimerkkinä erittäin uhanalaisesta lintulajista.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä
Lue seuraavaksi