Hyppää sisältöön

Donald Trump oli tyytyväinen lakimiehiinsä – perjantain virkarikosistunto päättyi sankaripoliisin palkitsemiseen

Trumpin virkasyytetuomiosta saatetaan äänestää jo lauantaina iltapäivällä paikallista aikaa.

Trumpin tuomitseminen vaatisi, että demokraattien lisäksi 17 republikaania äänestäisi heidän mukanaan tuomion puolesta. Kuva: AFP

Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin puolustus on pitänyt puheenvuoronsa senaatissa jatkuvassa virkarikosoikeudenkäynnissä. Senaattorit pääsevät nyt esittämään kysymyksiä Trumpin lakimiehille.

Trumpin lakimiestiimiin kuuluva Michael van der Veen sanoi avauspuheenvuorossaan, että oikeudenkäynnissä on kyse poliittisesta kostosta Trumpia vastaan, ja senaatin tulisi hylätä "räikeästi perustuslain vastainen" virkasyyte.

Trmpin puolustuksen mukaan virkasyytteen taustalla on demokraattien vuosia kestänyt "noitavaino". Heidän näkemyksensä on, että Trumpin loppiaisena pitämä puhe ei yllyttänyt yleisöä väkivaltaan.

– Kyse oli tavanomaisesta poliittisesta retoriikasta, jota on käytännössä mahdotonta erottaa kielestä, jollaista eri poliittisia kantoja edustavat henkilöt ovat käyttäneet satojen vuosien ajan, van der Veen sanoi uutistoimisto AP:n mukaan.

– Lukemattomat poliitikot ovat puhuneet periaatteiden puolesta taistelemisesta.

Puolustuksen mukaan kongressihyökkäystä oli suunniteltu jo ennen Trumpin puhetta, ja hyökkääjät "kaappasivat" omiin tarkoituksiinsa tapahtuman, jonka piti olla rauhanomainen.

Trumpin puolustus ei koettanut kiistää hyökkäyksen väkivaltaisuutta tai laittomuutta, mutta he pyrkivät osoittamaan, että Trump ei ollut siitä vastuussa.

Trump tällä kertaa tyytyväinen puolustukseensa

Uutiskanava CNN kertoo Trumpin olevan nyt paljon tyytyväisempi puolustuksensa puheenvuoroihin kuin tiistaina.

Tuolloin virkarikosoikeudenkäynnin avauksessa Trumpin lähipiiristä kerrottiin uutistoimisto AP:lle, että hänen mielestään asianajajien esitys oli katastrofaalinen.

Jotkut Trumpin tukijat ja republikaanisenaattorit kehottivat Trumpia vaihtamaan jopa puolustustaan.

Myös useat republikaanit olivat tyytyväisiä kuulemaansa. CNN kertoo vastavalitun Kansasin senaattorin Roger Marshallin kertoneen nähneensä tarpeeksi ja olevansa valmis äänestämään Trumpin vapauttamisen puolesta.

Missourin senaattori Roy Blunt taas kertoi, ettei näe Trumpin toiminnassa mitään kritisoitavaa.

– Donald toimi täysin oikein, Bluntin kerrotaan sanoneen.

Yhdysvaltain silloinen presidentti Donald Trump piti virkarikossyytteen keskiössä olevan puheensa 6. tammikuuta Valkoisen talon lähistöllä Washingtonissa. Kuva: Yuri Gripas / AOP

Senaattorien vuoro hiillostaa puolustusta

Trumpin puolustuksen päättäessä oman osuutensa, saivat senaattorit esittää kysymyksiä puolustukselle.

Republikaanisenaattori Mitt Romney tivasi Trumpin puolustukselta, kuinka tarkkaan Trump tiesi Mike Pencen turvallisuustilanteesta loppiaisena.

Monet katsovat Trumpin lietsoneen kannattajiaan juuri Mike Penceä vastaan, koska tämä ei taipunut Trumpin painostusyrityksiin. Trumpin mielestä Pencen olisi pitänyt estää vaalituloksen vahvistaminen.

Senaattori Bernie Sanders yritti saada Trumpin asianajajat sanomaan, oliko Trump heidän mielestään hävinnyt vaalit vai ei. Trump ei ole itse edelleenkään tappiota suoraan myöntänyt.

Puolustusasianajaja Michael van der Veen tyytyi toteamaan, ettei hänen arviollaan ole merkitystä.

Senaatti nousi osoittamaan suosiota palkitulle poliisille

Senaatin kysymysten jälkene demokraattien enemmistöjohtaja Chuck Schumer otti puheeksi kongressia vartioivat turvamiehet ja mainitsi nimeltä kongressitalon omassa poliisiosastossa työskentelvän Eugene Goodmanin, jolle hän esitti kongressin korkeinta kunniamerkkiä.

Koko sali nousi taputtamaan seisaaltaan Goodmanille pitkäksi aikaa, ja senaattorit hyväksyivät kunniamerkin yksimielisesti. Juuri Goodman oli loppiaisena vienyt muun muassa senaattori Mitt Romneyn turvaan mielenosoittajien vallatessa kongressirakennuksen.

Romney myönsi sittemmin olevansa suuressa kiitollisuudenvelassa Goodmanille. Hän kertoi huomanneensa vasta jälkeenpäin näkemältään videolta, kuinka lähellä mielenosoittajat häntä olivat ennen kuin Goodman saapui ohjaamaan hänet turvaan.

Oikeudenkäynnin päätös jo lauantaina?

Molemmille osapuolille on varattu 16 tuntia aikaa, mutta Trumpin puolustus on aikonut käyttää vain muutaman tunnin.

Kongressin edustajainhuone päätti tammikuussa nostaa Trumpia vastaan virkasyytteen kapinan lietsomisesta. Ensi kädessä kyse on loppiaisen tapahtumista, kun mellakoimaan yltyneet mielenosoittajat tunkeutuivat Washingtonin kongressitaloon Trumpin puheen jälkeen.

Trumpin tuomitseminen vaatisi, että demokraattien lisäksi 17 republikaania äänestäisi heidän mukanaan tuomion puolesta. Ennakkoon onkin melko selvää, että Trump tulee senaatin äänestyksessä vapautumaan syytteestä.

Itse virkasyytetuomiosta saatetaan äänestää jo lauantaina iltapäivällä paikallista aikaa.

Uutista on muokattu 13.2. klo 13.25: Rakennetta ja kieliasua selkeytetty

Lue myös:

.
.