Mario Draghista tulee Italian pääministeri – sai taakseen lähes kaikki puolueet, osa avainministereistä politiikan ulkopuolelta

Draghi vannoo virkavalansa huomenna lauantaina.

Mario Draghi vilkutti kuvaajille tavattuaan Italian poliittista johtoa Roomassa 3. helmikuuta. Kuva: Angelo Carconi / EPA

Euroopan keskuspankin entisestä pääjohtajasta Mario Draghista tulee Italian pääministeri. Draghi, 73, vahvisti perjantai-iltana, että hän on valmis muodostamaan Italian seuraavan hallituksen.

Presidentti Sergio Mattarella pyysi Draghia hallituksenmuodostajaksi, kun erimielisyydet EU:n elvytyspaketista kaatoivat Giuseppe Conten hallituksen ja kävi selväksi, että Conte ei pysty kokoamaan uutta hallitusta.

Runsaan viikon neuvottelujen jälkeen lähes kaikki Italian merkittävät puolueet antoivat tukensa Draghille, ja niiden johtohenkilöitä on nimetty ministereiksi.

Viiden tähden liikkeen johtaja Luigi Di Maio jatkaa ulkoministerinä. Laitaoikeistolainen La Lega saa teollisuusministerin ja keskustavasemmistolainen demokraattinen puolue työministerin pestin.

Osa tärkeistä ministerinpaikoista menee virkamiehille. Italian keskuspankin kakkosmiehestä Daniele Francosta tulee talousministeri, ja fyysikko ja IT-asiantuntija Roberto Cingolani nousee vihreän siirtymän ministeriksi.

Draghi vannoo virkavalansa puoliltapäivin huomenna lauantaina.

Lue myös: