Hyppää sisältöön

HS: Etelä-Karjalan allergia- ja ympäristöinstituutti teki perhostutkimusta allergiavalistukseen annetuilla varoilla

Veikkaus-avustusta käytettiin väärin myös instituutin johtajan palkanmaksuun.

Instituutin johtajan mukaan perhostutkimusta on tehty vapaa-ajalla, mutta tarkastajien havaintojen mukaan tämä ei pitänyt paikkaansa. Arkistokuva. Kuva: Etelä-Karjalan allergia- ja ympäristöinstituutti

Allergia-, iho- ja astmaliitto käytti Veikkaukselta allergiavalistukseen saatuja avustuksia perhostutkimukseen. Asiasta kertoo Helsingin Sanomat. (siirryt toiseen palveluun) Asia paljastui, kun avustuksia jakava ja niiden käyttöä valvova Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus löysi tarkastuksessa epäselvyyksiä ja väärinkäytöksiä.

Liitto on saanut vuosittain noin 250 000 euron toiminta-avustuksen kansalaisjärjestötoimintaan kohdistuvaan tutkimus-, kehittämis- ja tiedotustyöhön. Helsingin Sanomien mukaan tästä avustuksesta tuettiin perhostutkimusta ja siihen liittyvien tieteellisten julkaisujen tuottamista. Perhostutkimusta tehtiin Etelä-Karjalan allergia- ja ympäristöinstituutissa.

Etelä-Karjalan allergia- ja ympäristöinstituutti on Allergia-, iho- ja astmaliiton rinnakkainen organisaatio, jolla on oma johtokunta. Tarkastajien havaintojen mukaan toiminta-avustuksella katettiin rinnakkaisorganisaation hallinto- ja yleiskuluja, mikä on avustusehdoissa kielletty.

Avustuksella maksettiin muun muassa instituutin johtajan palkka sekä hänen oman autonsa käyttöä piiloteltiin merkitsemällä kustannukset ”polttoainekuluksi”.

Avustusta käytettiin myös toimintaan liittymättömiin kuluihin, kuten instituutin johtokunnan Venäjän-matkaan, osakuntajuhlien matkakuluihin sekä hyönteisaiheisiin kirjoihin.

Tutkintapyyntö poliisille

Helsingin Sanomien mukaan Allergia-, iho- ja astmaliitto joutuu maksamaan avustuksesta takaisin lähes 70 000 euroa.

Lehti kertoi jo aiemmin Allergia-, iho- ja astmaliitossa paljastuneesta huijausepäilystä (siirryt toiseen palveluun). Yleisavustuksen lisäksi muistakin avustuskohteista on havaittu merkittäviä puutteita. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus on tehnyt toiminnasta tutkintapyynnön poliisille.

Tälle vuodelle liitolle on myönnetty avustusta selvästi haettua pienempi määrä. Sen käyttöä myös valvotaan aiempaa tarkemmin.

.
.