1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. metsäteollisuus

Metsä Groupilla kaksi vuotta aikaa virittää puunhankinta uudelle tasolle – suurin haaste on löytää tarpeeksi metsäkoneiden kuljettajia

Kemiin rakennettava uusi tehdas tulee käyttämään puuta 4,5 miljoonaa kuutiota nykyistä enemmän.

metsäteollisuus
Metsäkone ajaa lumisen tukkipinon takana.
Metsä Group toivoo metsäkoneiden kuljettajia löytyvän työllisyyskoulutuksen avulla.Petri Aaltonen / Yle

Metsä Groupin jätti-investointi Kemiin luo välillisesti tuhat uutta työpaikkaa. Työpaikat syntyvät puun korjuuseen ja kuljetukseen. Osaavan työvoiman rekrytoinnissa riittää haastetta.

– Uusien metsäkoneenkuljettajien ja puutavara-autojen kuljettajien saaminen alalle on suurin operatiivinen haaste puunhankinnan laajentamisessa, arvioi Metsäliitto Osuuskunnan liiketoimintajohtaja Juha Mäntylä.

Uusia työntekijöitä yritetään saada työllisyyskoulutuksen ja oppisopimuskoulutuksen avulla, kuten tehtiin Metsä Groupin Äänekosken tehtaalla.

Mittakaava on poikkeuksellisen suuri. Uusia korjuuketjuja tarvitaan Mäntylän mukaan 150 ja puutavara-autojakin ainakin sata lisää liikenteeseen. Yritys käynnistää korjuu- ja kuljetusyrittäjien rekrytoinnin saman tien. Neuvottelut aloitetaan nykyisistä sopimuskumppaneista.

Korjuuketjujen kuntoon saattamiseen on kaksi vuotta aikaa ja Mäntylä arvioi, että kiire tulee.

Uusi sellutehdas käyttää puuta 4,5 miljoonaa kuutiota enemmän kuin nykyinen. Puusta miljoona kuutiota aiotaan tuodaan Ruotsin puolelta ja loput Lapin, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueelta.

Työntekijöiden ja sadan puurekan lisäksi puukuormien kuljetus edellyttää puuterminaalien rakentamista sekä junakuljetuksia että autokuljetuksia varten. Vuonna 2023 valmistuvalle tehtaalle odotetaan keskimäärin yhdeksää junaa ja 180:a puutavararekkaa päivittäin.

Junakuljetusten määrä kaikkiaan kolminkertaistuu nykyisestä. Ne painottuvat Mäntylän mukaan viikonloppuihin ja rekkakuljetukset arkeen.

Mäntylä kertoi näkemyksistään Metsä Groupin järjestämässä virtuaalisessa yleisötilaisuudessa perjantai-iltana. Metsäliitto Osuuskunta on Metsä Groupin emoyhtiö.

Lue seuraavaksi