1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Talvisää

Pakkaspäivät jatkuvat alkavalla viikolla – ihmisiä varoitetaan jäätyneiden putkien sulattelusta ja moottorikelkkailusta jäillä

Tänä talvena jäätyneiden vesiputkien sulattelusta on aiheutunut yksittäisiä tulipaloja. Pelastusala toivoo, että enempää ei tule ja sulattelu jätetään ammattilaisille.

Pilvisyys vaikuttaa huomattavasti lähipäivien pakkaslukemiin. Kuva: Yle meteorologit

Poutainen pakkassää jatkuu viikonlopun yli, eikä lähipäivinä ole odotettavissa dramaattisia muutoksia.

Lauantai on jäämässä viikonlopun lämpimimmäksi päiväksi. Sunnuntaista alkaen odotettavissa on jälleen hieman kylmempää.

– Kunnon vanhan ajan talvinen sää jatkuu, joskin kaikkein kylmin ilmamassa on väistymässä Suomen yltä. Eteläisessä Suomessa ei ehkä tunnu enää aivan niin kylmältä kuin viime viikolla, kertoo Ylen meteorologi Matti Huutonen.

Lähipäivinä lämpötila liikkuu etelässä päivisin noin -5:n ja -10 celsiusasteen tuntumassa, pohjoisessa noin -5:n ja -15 asteen välillä. Öisin ja aamuisin pakkanen voi olla kireää. Suojasäätä voi olla odotettavissa lähinnä Turun suunnalla ja Ahvenanmaalla.

Lämpötilaan vaikuttaa kuitenkin pilvisyys eli se, miten aurinko pääsee päivällä lämmittämään, ja toisaalta se, onko yöllä taivaalla pilvipeittoa hidastamassa viilenemistä.

Huutonen kuvailee, että öisin pilvipeite on kuin untuvapeitto, joka estää lämmön ulossäteilyä maan pinnalta.

Kuva: Yle meteorologit

Putkien sulattelijat aiheuttavat paloriskin

Talviliikunnan ystäville luvassa on hyviä ilmoja, mutta pakkanen ja ihmisen toimet aiheuttavat myös vaaratilanteita. Yksi riskipuuha on jäätyneiden vesiputkien sulattelu omin päin.

Suomen Pelastusalan keskusjärjestö (SPEK) kehottaa jättämään jäätyneiden putkien sulamisen lvi-alan tai kiinteistöalan ammattilaisille.

Kovat pakkaset aiheuttavat jäätymisriskin omakotitalojen, rivitalojen ja mökkien vesiputkille, jos niitä ei ole kaivettu riittävän syvälle tai suojattu roudalta.

SPEK muistuttaa, että esimerkiksi nestekaasupolttimen avoliekillä ja kuumailmapuhaltimella sulattelu voi sytyttää tulipalon tai sulattaa muoviputket. Varomaton sulattelu saattaa myös johtaa putken halkeamiseen.

SPEKin tulityökoulutusjärjestelmästä vastaava kehittämispäällikkö Heli Hätönen kertoo, että tänä talvena omatoimisesta vesiputkien sulattelusta on aiheutunut yksittäisiä tulipaloja.

– Toivomme, ettei niitä enempää syttyisikään.

– Jos vähänkään miettii, osaako sulatusta tehdä turvallisesti, kannattaa ottaa yhteyttä ammattilaiseen, Hätönen toteaa.

Hätönen kertoo, että yksittäisiä paloja on aiheutunut myös putkien sulanapitokaapeliin tulleista vioista.

Jäätymisen lisäksi myös säiden lauhtuminen voi aiheuttaa jäätyneiden putkien halkeamisen, kun jää alkaa muuttaa muotoaan. Se, missä vaiheessa halkeaminen tapahtuu, riippuu Hätösen mukaan esimerkiksi putken materiaalista.

Lähipäiville ei tosin dramaattista lauhtumista ole sääennusteiden mukaan tulossa.

Halkeamisriskiä voi ehkäistä jättämällä hanan tiputtamaan valvotusti. Putkien kunnollinen routasuojaus olisi Hätösen mukaan pitänyt tehdä ennen talvea.

Halkeamista voi estää myös viemällä lisälämmitystä kylmään tilaan, jossa putket ovat. Lämpöpatterien tai lämmittimien lähelle ei saa kuitenkaan sijoittaa mitään palonarkaa, Hätönen muistuttaa.

Lue lisää: Hyytävä pakkanen koettelee putkia ja kattoja – Vakuutusyhtiö: "Putkia yritetään sulattaa avotulella ja syntyy tulipaloja"

Moottorikelkkailijat, olkaa tarkkana jäillä

Toinen huolta aiheuttava aktiviteetti on heikoilla jäillä liikkuminen. Suomenlahden Merivartiosto muistutti lauantaina Twitterissä (siirryt toiseen palveluun)moottorikelkkailijoita vastuullisesta liikkumisesta.

Luminen talvi on innostanut ihmisiä moottorikelkkailemaan etenkin Uudellamaalla, jossa moottorikelkkojen kauppa kasvoi etenkin viime vuoden joulukuussa.

Suosion varjopuolena heikkoihin jäihin pudonneita moottorikelkkailijoita on jouduttu pelastamaan vedestä.

Lauantaisessa twiitissään Merivartiosto jakoi myös linkin Ympäristöhallinnon tekemään listaukseen (siirryt toiseen palveluun) alueista, joiden jäillä moottoriajoneuvolla ajo on kielletty.

Merivartiosto muistuttaa, että Suomenlahden merialueella ei voi olla koskaan varma jäiden kestävyydestä. Samalla linjalla on myös Ylen meteorologi Matti Huutonen.

– Merellä virtaukset vaikuttavat jäiden paksuuteen, Huutonen muistuttaa.

Myös lumen paksuus voi hämätä jäillä liikkujia. Huutosen mukaan paksu lumikerros voi hidastaa jään paksuuntumista kovallakin pakkasella, sillä se eristää lämpöä.

– Varovainen pitää olla jäillä liikkuessa, Huutonen muistuttaa.

Tuoreissa jäänpaksuusmittauksissa (siirryt toiseen palveluun) on myös Huutosen mukaan useita yksittäisiä poikkeamia, jotka ilmaisevat tiettyjen mittauskohtien jään olevan keskimääräistä ohuempi.

Lue lisää: Koronavuosi sai eteläsuomalaiset villiintymään moottorikelkkailusta – urilla rikottu ennätyksiä: "Ei viime vuosina tällaista ole koettu"

Moottorikelkka vajosi jäihin Pikkalassa – paikalla olleet pelastivat veden varaan joutuneet