1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. museot

Ojasta löytynyt soppatykki etsii uutta kotia – Kankaanpään kaupunginmuseossa isoja muutoksia

Kokonainen museon kerros pitää tyhjentää puolustusvoimiin liittyvästä tavarasta koululaisten palatessa rakennukseen.

museot
Soppatykki ja kenttäkioski Kankaanpään kaupunginmuseon näyttelyssä
Kankaanpään kaupunginmuseon toisessa kerroksessa oleva soppatykki on löytynyt ojasta.Tapio Termonen / Yle

Kankaanpään kaupunginmuseo sijaitsee vanhassa kansakoulurakennuksessa Niinisalossa. Ensi syksynä nykyinen museorakennus palaa osittain juurilleen, kun Niinisalon koulu muuttaa sen toiseen kerrokseen.

Kaupunginmuseon toinen kerros on täynnä Niinisalon varuskuntaan liittyvää historiaa. Tyhjää tilaa museolla ei ole, joten kaikki toisen kerroksen tavarat pitää siirtää muualle. Museon tarkoituksena on palauttaa ne omistajilleen.

Kankaanpään kaupunginmuseon rakennus
Niinisalon koulu muuttaa Kankaanpään kaupunginmuseon toiseen kerrokseen ensi syksynä.Tapio Termonen / Yle

Asia ei ole kuitenkaan yksinkertainen. Tavaroille on vaikea määritellä alkuperäistä omistajaa. Hyvä esimerkki tästä on soppatykki, joka löytyi aikanaan varuskunnan ojasta, ja joka sittemmin konservoitiin näyttelyä varten.

– Se ei oikeastaan kuulu kenellekään. Se on varuskunnan, mutta virallisena toimijana sellaista kuin varuskunta ei oikeasti ole, selittää museoamanuenssi Anu Forss.

Forssin mukaan soppatykki voisi sopia esimerkiksi muonituskeskukseen, jos sieltä vain sopiva tila löytyisi.

Yhteiselo voi tuoda synergiaa

Varuskunnasta kertovassa näyttelyssä on paljon muun muassa teknistä laitteistoa. Siellä on myös tilaa vieviä asioita, kuten esimerkiksi tupaan liittyvät esineet sekä tykki ja kanuuna.

Yleisölle Kankaanpään kaupunginmuseo on auki eri aikaan kuin koululaiset ovat koulussa. Ylimääräistä ruuhkaa tontille ei ole siis luvassa.

Jotain hyötyä Niinisalon koulun ja Kankaanpään kaupunginmuseon samasta osoitteesta voisi sen sijaan seurata.

Koululaisryhmät ovat tuttuja vieraita museoissa ja syksystä lähtien ainakin Niinisalon koulusta on lyhyt matka museoon. Museonjohtaja Kati Vainio uskoo, että samassa rakennuksessa oleminen tuo synergiaa.

– Museot ovat hyviä oppimisympäristöjä koululaisille ja tässähän se lähiyhteys syntyy, Kati Vainio sanoo.

Uudet tilat keskustasta edelleen toiveena

Niinisalon varuskunnan lisäksi Kankaanpään kaupunginmuseo esittelee Kankaanpään alueen historiaa sekä taidetta Kauko ja Sinikka Räikkeen taidekokoelmasta, Reima Oy:n lahjoituskokoelmasta ja Kankaanpään kaupungin taidekokoelmasta.

Museon sijainti Niinisalossa on suhteellisen syrjäinen. Museon tavoitteena onkin ollut jo vuosikymmenen ajan löytää uudet tilat Kankaanpään keskustasta.

Sodan aikainen huone Kankaanpään kaupunginmuseossa
Kankaanpään kaupunginmuseossa on esillä myös Satakunnan sotilasläänin perustama viidestoista divisioona.Tapio Termonen / Yle

Uusia tiloja on etsitty sekä Kankaanpään kaupungin omistamista tiloista että vapailta vuokramarkkinoilta.

Museonjohtaja Kati Vainion mukaan museon tarvitsemat muutostyöt ovat tähän asti osoittautuneet kuitenkin liian kalliiksi. Myös vuokrataso on jarruttanut mahdollista muuttoa.

– Ei sitä tavoitetta ole mihinkään hylätty. Näyttää vain siltä, että hyvää pitää odottaa, museonjohtaja Kati Vainio sanoo.

Lue myös:

1970-luku oli Reiman kulta-aikaa: "Lähtö oli kova kolaus Kankaanpäälle"

Lue seuraavaksi