Hyppää sisältöön

Virkasyytteestä jälleen vapautettu Trump vihjaili poliittisen uransa jatkosta ja kutsui oikeusprosessia "USA:n historian suurimmaksi noitavainoksi"

Ex-presidentti ilmoitti, että tulevina kuukausina hänellä on paljon kerrottavaa.

Donald ja Melania Trump jättivät Valkoisen talon 20. tammikuuta. Kuva: EPA-EFE/AL DRAGO / POOL

Yhdysvaltojen entinen presidentti Donald Trump kutsui myöhään lauantai-iltana Suomen aikaa päättynyttä virkarikosprosessia "jälleen yhdeksi vaiheeksi Yhdysvaltojen historian suurimmassa noitavainossa".

Noitavaino on sana, jota Trump käytti usein kautensa aikana kommentoidessaan itseensä kohdistunutta, erityisesti demokraattien leiristä noussutta kritiikkiä.

Lauantaina 57 senaattoria äänesti Trumpin tuomitsemisen puolesta ja 43 sitä vastaan. Syytteen läpimeno olisi vaatinut kahden kolmasosan tuen. Trumpin syyllisyyden puolesta äänestivät senaatin kaikki demokraatit ja seitsemän republikaania. Tämä ei kuitenkaan riittänyt, sillä mennäkseen läpi syyte olisi tarvinnut 17 republikaanin tuen.

Kongressin edustajainhuone oli asettanut Trumpin virkasyytteeseen kapinaan yllyttämisestä sen jälkeen, kun hänen kannattajansa tunkeutuivat kongressirakennukseen 6. tammikuuta. Viisi ihmistä kuoli mellakan yhteydessä.

Ex-presidentti julkaisi lausuntonsa pian äänestystuloksen jälkeen. Trump painotti lausunnossaan, ettei yksikään toinen Yhdysvaltojen presidentti ole käynyt läpi vastaavaa. Trump on ensimmäinen Yhdysvaltain presidentti, joka on asetettu virkasyytteeseen kahdesti. Molemmat syytteet hylättiin senaatissa.

"Liikkeemme on vasta alussa"

Lausunnossa Trump otti esiin myös mahdollisen paluunsa politiikkaan. Jo aiemmin on spekuloitu, että Trump saattaisi olla perustamassa uutta puoluetta. 74-vuotias ex-presidentti ei siis olisi lausunnon perusteella jäämässä viettämään eläkepäiviä Floridan kartanoonsa.

– Historiallinen, patrioottinen ja kaunis Amerikka suureksi jälleen -liikkeemme on vasta alussa, Trump muotoili.

Trump totesi myös, että tulevina kuukausina hänellä on paljon kerrottavaa. Lausunnossa käytetty Make America Great Again oli Trumpin presidentinvaalikampanjoiden tunnuslause.

Yhtenä demokraattien nostaman virkasyytteen tavoitteena oli estää Trumpia asettumasta enää ehdolle julkiseen virkaan. Senaatti olisi voinut päättää asiasta, mikäli virkasyyte olisi mennyt läpi.

Republikaaneille repivä kokemus

Republikaaneille puolueen entisen presidentin tuorein virkasyyte oli repivä kokemus.

Vaikutusvaltainen Mitch McConnell, republikaanien vähemmistöjohtaja senaatissa, sanoi äänestäneensä Trumpin vapauttamisen puolesta, mutta pitävänsä silti tätä "käytännössä ja moraalisesti" syypäänä Capitolin mellakkaan.

– He (mellakoijat) tekivät sen, koska heille syötti valheita maailman vaikutusvaltaisin mies. Siksi, että hän oli vihainen ja oli hävinnyt vaalit, McConnell kuvaili.

Trumpin tuomitsemista vastaan McConnell sanoi äänestäneensä siksi, ettei tämä ollut enää presidentti eikä senaatilla siten olisi ollut perustuslain mukaista päätösvaltaa asiassa.

McConnell sanoi painokkaassa puheenvuorossaan pitävänsä yhä mahdollisena, että Trumpia syytetään mellakkaan liittyvistä tapahtumista siviili- tai rikostuomioistuimessa.

Republikaanijohtaja sanoi jo viikkoja sitten, että virkasyyteäänestys on puolueen edustajille omantunnon kysymys eli heidän ei tarvitse noudattaa asiassa puoluekuria. Republikaaneista Trumpin tuomitsemista kannattivat Richard Burr, Bill Cassidy, Susan Collins, Lisa Murkowski, Mitt Romney, Ben Sasse ja Pat Toomey.

Pelosi: McConnellin toiminta on säälittävää

Tammikuussa McConnell oli vielä senaatin enemmistöjohtaja ja kieltäytyi kutsumasta senaattia koolle kesken istuntotauon, jotta virkasyytteen käsittely olisi voitu aloittaa Trumpin ollessa vielä virassa. Tätä olivat vaatineet demokraatit.

Asian nosti esille edustajainhuoneen demokraattipuhemies Nancy Pelosi, joka kutsui McConnellin toimintaa säälittäväksi, kirjoittaa muun muassa Guardian. (siirryt toiseen palveluun)

– Hän piti senaatin kiinni, jottei se voinut ottaa vastaan virkasyytettä edustajainhuoneelta ja nyt hän käytti asiaa tekosyynä, kun ei äänestänyt Trumpin tuomion puolesta, Pelosi sanoi.

Trumpin tuomitsemisen puolesta äänestäneet republikaanit sen sijaan saivat Pelosilta kiitosta.

– He äänestivät omantuntonsa ja maamme puolesta.

– Muiden senaatin republikaanien haluttomuus asettaa Trump vastuuseen väkivaltaisen kansannousun lietsomisesta valtansa turvaamiseksi sen sijaan jää historiaan yhtenä kansakuntamme synkimmistä päivistä ja kunniattomimmista teoista, Pelosi latasi.

.
.