Hyppää sisältöön

Kirjeenvaihtajalta: "Moraalisesti vastuussa, mutta ei kuitenkaan vastuussa" – Trumpin oikeudenkäynti näytti, miten sekaisin USA:n politiikka on

Donald Trump on nyt vapaa mies pyrkimään uudestaan poliittisiin virkoihin, Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen kirjoittaa.

Yhdysvaltain ent. presidentti Donald Trump.
Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin arvellaan harkitsevan poliittisen liikkeen perustamista. Katso videolta Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtajan Mika Hentusen kommentti senaatin päätöksestä.

WASHINGTON

– Anteeksi, mutta mistä me äänestämme?

– Äänestys on käynnissä, sitä ei saa keskeyttää.

– Haluaisin tietää äänestämmekö todistajien kutsumisesta ylipäätään vai vain yhden todistajan kutsumisesta?

Entisen presidentin Donald Trumpin virkarikosoikeudenkäynnin viimeisenä päivänä nähtiin tahatonta komiikkaa, kun senaattorit eivät aina tienneet, mitä olivat tekemässä.

Se johtui siitä, ettei valtakunnanoikeuteen rinnastettavalle virkarikosoikeudenkäynnille ole selkeää proseduuria. Niitä on ollut Yhdysvaltain historiassa vain neljä, joista kahdessa syytettynä on ollut Trump.

Vääräleuka voisi toki nähdä sekoilussa laajempaakin symboliikkaa, varsinkin republikaanipuolueessa.

Republikaanit kuuntelivat urhoollisesti viisi päivää demokraattien todisteluja siitä, että Trump yllytti loppiaisena kongressiin hyökänneitä kannattajiaan.

He ummistivat silmänsä järkyttävältä uudelta videomateriaalilta, joka todisti Trump-lippuja heiluttaneiden mellakoitsijoiden väkivaltaisuudesta. Kongressia vartioinut poliisi sai surmansa, useita loukkaantui vakavasti.

Kongressiedustajat ja varapresidentti Mike Pence olivat hengenvaarassa eikä turvallisesta Valkoisesta talosta tilannetta seurannut Trump tehnyt mitään. Demokraattien mielestä päinvastoin yllytti kannattajiaan Twitterissä lisää.

Republikaanit äänestivät kuin laput silmillään. Vain seitsemän heistä lipesi demokraattien leiriin.

Äänestystulos 57-43 ei riittänyt tuomitsemaan Trumpia. Siihen olisi tarvittu määräenemmistö eli kymmenen republikaania enemmän.

Trump saa nyt uuden mahdollisuuden politiikassa, jos sellaista ylipäätään haluaa. Hänen odotetaan kertovan lähiaikoina, keskittyykö uuteen kansanliikkeeseensä vai tähyääkö itse 2024 vaaleihin.

Trumpin kansansuosio on perustunut siihen, ettei häntä pidetä poliitiikkona. Kannattajat näkivät Trumpin puuhakkaana liikemiehenä, jonka he 2016 presidentinvaalissa lähettivät ”kuivattamaan Washingtonin suota.”

Washington on rakennettu suon päälle. Sanonnalla tarkoitetaan pääkaupungin korruptoituneen politiikan suon kuivattamista.

Trump epäonnistui tehtävässään. Hän jäi yhden kauden presidentiksi. Kohtalontovereita ei historiasta monia löydy, sillä Yhdysvaltain järjestelmä suosii istuvaa presidenttiä vaaleissa.

Verrattomasta työsuhde-edusta huolimatta Trump hävisi Joe Bidenille yli seitsemällä miljoonalla äänellä. Hänen presidenttikautensa päällimmäiseksi perinnöksi jää videomateriaali, jossa hänen kannattajansa riehuvat kongressissa.

Republikaanien senaatin ryhmänjohtaja Mitch McConnell piti äänestyksen jälkeen puheenvuoron, jossa selitti omaa ja ryhmänsä käytöstä. McConnellin murteisesta puheesta on ajoittain vaikea saada selvää, mikä lisäsi päivän mittaan syntynyttä mielikuvaa hajaannustilaan ajautuneesta republikaanileiristä.

McConnellista ja Trumpista on tullut vihamiehiä.Sen saattoi lukea ryhmänjohtajan sanakäänteistä senaatissakin.

McConnell on kuitenkin sitä mieltä, että senaatti on väärä foorumi Trumpin tuomitsemiseen. Hänen näkemyksensä mukaan Trumpin asiat kuuluvat siviilituomioistuimille, onhan Trump nykyisin yksityishenkilö.

Demokraatit lukevat perustuslakia eri tavalla. Heidän mielestään nimenomaan kongressiedustajista koostuvan senaatin tuomioistuimen kuului ratkaista, yllyttikö Trump kannattajiaan hyökkäämään kongressiin vai ei.

McConnell ei ollut kaikilta osin uskottava. Hän sanoi, että Trump on moraalisesti vastuussa kannattajiensa käytöksestä, mutta senaatti ei voi olla moraalinen tuomioistuin.

Se oli huvittavaa, sillä presidentti Bill Clintonin virkarikosoikeudenkäynnin aikana republikaanit pitivät nimenomaan senaattia kansakunnan moraalinvartijana.

Republikaanit halusivat oikeudenkäynnin päätökseen, mahdollisimman nopeasti.

Heidän käytöksensä perusteella ei jäänyt epäselväksi se, kuinka suuri voimatekijä Trump kannattajineen puolueessa on. Trumpia arvostellaan puolueen sisällä, mutta ei haasteta.

Lue myös: