1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Donald Trump

Mika Aaltola: Virkarikosoikeudenkäynti ei ollut päätepiste Capitolin tapahtumien selvittelylle – Trumpin lähtö tuleviin vaaleihin voidaan yrittää estää

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan mukaan Trumpin perinnön pöyhiminen voi jatkua vielä jopa vuosien ajan.

Donald Trump
Mika Aaltola.
Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan mukaan demokraatit joutuvat nyt harkitsemaan, viekö entisen presidentin tekemisiin keskittyminen liikaa huomiota uuden presidentin agendalta. Silja Viitala / Yle

Yhdysvalloissa senaatti vapautti entisen presidentin Donald Trumpin odotetusti virkasyytteestä, mutta kyseessä ei ollut päätepiste Trumpin kauden tapahtumien selvittelylle, sanoo Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola.

Trumpia ja hänen seuraajiaan vastaan on luvassa lukuisia oikeudenkäyntejä eri oikeusasteilla. Osavaltiotasolla Georgiassa tutkitaan, rikkoiko Trump ja hänen hallintonsa lakia pyrkimällä muuttamaan vaalitulosta. Liittovaltiotasolla puolestaan FBI selvittää kongressin hyökkäykseen osallistuneiden tekemisiä.

– Erilaisia tutkintoja, komissioita ja kuulemisia tullaan näkemään. Trumpin perinnön pöyhiminen jatkuu vielä kuukausien, jos ei vuosien ajan, Aaltola sanoo Ylen haastattelussa.

Aaltolan mukaan on edelleen myös mahdollista, että loppiaisen tapahtumien puiminen jatkuu kongressissa perustuslain 14. lisäyksen perusteella.

Kapinallista toimintaa tukahduttamaan tarkoitetun lisäyksen käyttöönotolla voitaisiin evätä Trumpin osallistuminen vaaleihin tulevaisuudessa. Se vaatisi vain yksinkertaisen enemmistön, kun virkarikossyytteeseen tarvittiin 2/3 enemmistö. Lisäys ei ole kuitenkaan yhtä sitova kuin virkarikosoikeudenkäynti, vaan Trump voisi viedä sen oikeuteen.

Aaltolan mukaan demokraatit joutuvat nyt harkitsemaan, viekö entisen presidentin tekemisiin keskittyminen liikaa huomiota isoja uudistuksia ajavan uuden demokraattipresidentin Joe Bidenin agendalta.

– Bidenin suosioluvut ovat 60 prosentin luokkaa ja osittain kansakunta on liikkunut jo Trumpin ajan tuolle puolen. Silloin kysymys kuuluu, kannattaako demokraattien enää kiinnittää valokeilaa hänen toimintaansa, Aaltola sanoo.

Republikaanit hajaannuksen tilassa

Republikaanien rivit rakoilivat äänestyksissä, kun seitsemän republikaanisenaattoria äänesti Trumpin tuomitsemisen puolesta. Osa vastaan äänestäneistä myös korosti äänestävänsä teknisistä syistä syytettä vastaan ja olivat pitkälti samaa mieltä syyttäjien kanssa Trumpin tekojen moraalisesta tuomittavuudesta.

Republikaanien hajaannus on merkittävää, kun tilannetta vertaa Trumpin edelliseen virkarikosoikeudenkäyntiin, jossa Trumpin tuomitsemista tuki vain yksi republikaani.

Trumpin ote republikaaneista on kuitenkin edelleen vahva vaalitappiosta ja Capitolin tapahtumista huolimatta.

– Enemmistö republikaaneista on valmis tukemaan Trumpia minkä tahansa todistusaineiston edessä. Perinteisten republikaanien ja radikaalimman siiven välinen välienselvittely tullaan vielä näkemään ennen kahden vuoden päästä pidettäviä välivaaleja, Aaltola arvioi.

Aaltolan mielestä virkarikosoikeudenkäynti onnistui antamaan kokonaiskuvan siitä kaaresta, jolla vaalien lopputuloksen kiistäminen johti kannattajien hyökkäykseen kongressitalolle.

– Oli hyvä, että kongressitalon valtauksen kokemukset ja kuvat käytiin läpi tässä prosessissa. Se jätti äänestäjille mielikuvan, joka toivottavasti tukee demokratiaa ja sitä, että vaalien lopputuloksen kiistäminen tulee ottaa vakavasti.

Senaatin ratkaisun jälkeen Trump julkaisi lausunnon, jossa hän vihjaili poliittisen uransa jatkosta.

Aaltola ei povaa Trumpille menestyksekästä jatkoa politiikassa.

– Trumpin perintö jää historiankirjoihin hyvin negatiivisena ja jakavana. Radikaalin oikeiston liikehdintää ja varmasti levottomuutta tullaan näkemään jatkossakin, mutta valtakunnan tason vaalien voittaminen sillä agendalla on hyvin vaikeaa.

Lisää aiheesta:

Senaatti äänesti ja Trump vapautui virkasyytteestä, republikaanijohtaja McConnellin mukaan mellakka oli kuitenkin Trumpin syy – Yle seurasi

Kirjeenvaihtajalta: "Moraalisesti vastuussa, mutta ei kuitenkaan vastuussa" – Trumpin oikeudenkäynti näytti, miten sekaisin USA:n politiikka on