Hyppää sisältöön

Senaatin ratkaisu syventää republikaanien sisäisiä ristiriitoja, arvioi UPIn tutkija: "Siellä on suorastaan sisällissota" – katso erikoislähetys

Voit katsoa tallenteen erikoislähetyksestä tämän jutun pääkuvaa klikkaamalla.

Donald Trump saapuu Yhdysvaltain senaattiin.
Ylen uutisten erikoislähetys käy läpi Yhdysvaltain senaatin eilistä ratkaisua. Tallenteessa on viittomakielinen tulkkaus.

Trumpin virkarikossyytteen kaatuminen Yhdysvaltain senaatissa syventää republikaanipuolueen sisäisiä railoja entisestään, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Maria Annala Ylen erikoislähetyksessä sunnuntaina.

– Siellä on suorastaan sisällissota, näin jotkut ovat sitä kuvailleet, Annala sanoi.

Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin virkarikossyyte hylättiin odotetusti senaatissa äänin 43–57 myöhään lauantai-iltana Suomen aikaa. Republikaanisenaattoreista seitsemän äänesti Trumpin tuomion puolesta.

Annala uskoo, että Trump alkaa kampanjoimaan äänestyksessä demokraattien riveihin hypänneitä senaattoreita vastaan.

– Hän voi yrittää tukea mahdollisia vastaehdokkaita tai jopa etsiä vastaehdokasta aktiivisesti. Puolueen sisällä taas mahdollisesti ryhdytään vastakampanjaan ja pyritään tukemaan kaikkia, joita vastaan Trump hyökkää, Annala arvioi.

– Republikaanien sisäinen taistelu on ollut yksi Trumpin isoimpia perintöjä. Tämä tekee siitä vieläkin repivämpää, hän sanoi.

Annalan mukaan puolueessa nyt sekä intohimoisia Trumpin kannattajia, jotka ovat tulleet politiikkaan Trumpin imussa, että toisaalta pitkän linjan republikaaneja, joista osa ei alun perinkään toivonut Trumpista puolueen ehdokasta.

Senaatin ratkaisua ja sen mahdollisia vaikutuksia käytiin läpi Ylen erikoislähetyksessä sunnuntaina. Voit katsoa tallenteen koko lähetyksestä tämän jutun pääkuvaa klikkaamalla.

Miltä näyttää Trumpin jatko politiikassa?

Tutkija Maria Annalan lisäksi lähetyksessä kuultiin Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtajan Mika Hentusen arvioita tilanteesta.

Sunnuntaiaamun analyysissään Mika Hentunen arvioi, että koko Trump-oikeudenkäynti on osoitus siitä, kuinka sekaisin Yhdysvaltojen politiikka tällä hetkellä on.

Trump itse kuvaili oikeudenkäynnin jälkeen julkaisemassaan lausunnossa virkarikossyytettä "Yhdysvaltain suurimmaksi noitavainoksi". Samalla hän vihjasi poliittisen uransa jatkumisesta ja totesi, että tulevina kuukausina hänellä on paljon kerrottavaa. On spekuloitu, että Trump saattaisi olla perustamassa uutta puoluetta.

Kongressin edustajainhuone oli asettanut Trumpin virkasyytteeseen kapinaan yllyttämisestä sen jälkeen, kun hänen kannattajansa tunkeutuivat kongressirakennukseen 6. tammikuuta. Viisi ihmistä kuoli mellakan yhteydessä.

Lue myös: