Hyppää sisältöön

Sovitteleva Haavisto kohtaa kivikasvoisen Lavrovin – Smith: "Suomea yritetään saada lipeämään EU-linjasta, Navalnyista tulee kovaa tekstiä"

Haavisto kertoi venäläismedialle, että Suomi on valmis tarjoamaan jälleen puitteet Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien tapaamiselle.

Sergei Lavrov ja Pekka Haavisto tapasivat Helsingissä vuosi sitten. Nyt on vastavierailun aika Pietariin. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) tapaa venäläisen kollegansa Sergei Lavrovin maanantaina Pietarissa vaikeassa tilanteessa.

Haaviston Venäjän-vierailuun kohdistuu poikkeuksellisen paljon kiinnostusta Euroopan unionin ja Venäjän tulehtuneiden välien takia.

Haavisto vakuutti Ylen haastattelussa, ettei tule vaikenemaan vierailullaan vaikeista asioista. Haavisto tulee vaatimaan oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin vapauttamista ja nostamaan esiin myös muita Venäjän ihmisoikeusloukkauksia.

Sovittelevan miehen maineessa oleva Haavisto sanoi odottavansa tiukkoja, mutta asiallisia keskusteluja ulkoministeri Lavrovin kanssa.

Haavisto on pohjustanut vierailuaan puhumalla useiden EU-maiden ulkoministereiden sekä EU:n ulkopoliittisen edustajan Josep Borrellin kanssa. Haavisto tapaa Venäjällä myös kansalaisjärjestöjen edustajia.

Navalnyin myrkyttäminen, vankeustuomio ja Venäjän kovat otteet protestien tukahduttamiseksi ovat jäädyttäneet EU:n ja Venäjän välit hyytäviksi.

Nyt on siirrytty uhkailemaan lisäpakotteilla ja vastatoimilla.

Lue lisää keinoista, joilla Suomi luovii vierailulla: Näin Suomi yrittää estää Pekka Haaviston ryöpytyksen Venäjä-tapaamisessa: Navalnyin nimi sanotaan ääneen, piikittelykään ei ole mahdotonta

Borrellille tyly vastaanotto, miten käy Haaviston?

Haaviston paineita onnistua lisää Borrellin nöyryyttäminen, kun tämä tapasi Lavrovin Moskovassa 5. helmikuuta.

Samaan aikaan Venäjä karkotti EU-maiden diplomaatteja, mitä voi pitää diplomatian maailmassa vihamielisenä toimena. Lavrov myös syytti EU:ta epäluotettavaksi kumppaniksi.

Vierailunsa jälkeen Venäjän asenteeseen tuskastunut Borrell vihjasi lisäpakotteiden asettamisesta Venäjälle. Kovapuheinen Lavrov taas uhkasi perjantaina EU:n ja Venäjän suhteiden katkaisemisella, jos Venäjän talous kärsii uusista pakotteista.

EU:n ulkoministerit kokoontuvat puimaan seuraavaa siirtoa Venäjän suhteen 22. helmikuuta.

Venäjän ja Suomen ulkoministerit ovat tavanneet säännöllisesti toisensa ainakin kerran vuodessa. Tässä Helsingissä maaliskuussa 2020. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Venäjä pyrkii hajottamaan EU:n rivejä

Useat europarlamentaarikot ovat vaatineet Haavistoa perumaan matkansa nykytilanteessa.

Venäjä-asiantuntija, Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith ei peruisi vierailua. Keskustelukanavat on syytä pitää auki, vaikka EU:n ja Venäjän välit ovat nyt erittäin kireät.

– On ihan hyvä mennä, erityisesti Lavrovin lausuntojen jälkeen, ja kysyä, mitä hän tarkoittaa sillä, että Venäjä on valmis pistämään suhteet EU:n kanssa poikki.

Voiko Haavistolle käydä vierailulla yhtä nolosti kuten Borrellille?

Smith ennakoi Haavistolle asiallista vastaanottoa, mutta Venäjä pyrkii myös hajottamaan EU-maiden rivejä.

– Suomea pyritään saamaan lipeämään EU:n linjasta. Kun Haavisto nostaa Navalnyin esille, siinä kohtaa tulee sitten kovaa tekstiä.

Kuinka todennäköistä välien katkaiseminen EU:hun on?

– Venäjä osaa kyllä pelotella, ja joskus tällainen pelotepolitiikka toimii. Vielä ei kuitenkaan voida ajatella, että Venäjä olisi valmis laittamaan kaikkea kiinni.

Tutkimusjohtaja Hanna Smith uskoo, että Navalnyin tapauksen esiin nostaminen kirvoittaa Lavrovilta kovaa tekstiä. Kuva: Jussi Koivunoro / Yle

Mitä tapahtuu, jos EU päättää uusista pakotteista Venäjää vastaan vielä tämän kuun aikana?

– Venäjä ei uhkaile turhaan. Vastapakotteita on ehdottomasti syytä odottaa, mutta minkä tasoisia ne ovat, se jää nähtäväksi. Tämä riippuu paljon EU:n pakotteista. EU on puhunut henkilöihin kohdistuvista pakotteista. Vastapakotteet voivat olla samaa tasoa, mutta Venäjä voi yllättää ja ne voivat olla toisenkin tasoisia.

Smithin mukaan EU ja Venäjä pelaavat eri säännöillä, siksi EU näyttää hieman hampaattomalta.

– EU on hyvin perinteinen maailmanpoliittinen pelaaja ja Venäjä ei sitä enää ole. Tästä johtuu erilainen tyyli. EU on ehkä liian vanhanaikainen.

Lue myös: EU pohtii uusia Venäjä-pakotteita, mutta suurvalta ei hätkähdä – Tutkija: "EU ei ole Moskovan silmissä vakavasti otettava toimija"

Biden ja Putin voisivat tavata Suomessa?

EU-maan ulkoministerin Venäjän-vierailu kiinnostaa myös venäläismediaa. Haavisto antoi lauantaina haastattelun uutistoimisto Interfaxille (siirryt toiseen palveluun) ja muille venäläismedioille.

Toimittaja kysyi, olisiko Suomi valmis tarjoamaan perinteitä kunnioittaen uudelleen tapaamispaikan Yhdysvaltojen ja Venäjän johtajien tapaamiselle.

Haaviston mukaan Suomi on aina avoin toimimaan tämänkaltaisten tapaamisten paikkana.

Useassa venäläismediassa onkin nostettu Haaviston haastattelun kärjeksi (siirryt toiseen palveluun) se, että Suomi ehdottaa tapaamispaikkaa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaamiselle. Putin ja Bidenin edeltäjä Donald Trump tapasivat Helsingissä heinäkuussa 2018.

Haastattelussa kysytään myös Suomen presidentti Sauli Niinistön kommenteista, että Navalnyin tapaus vaikuttaa kielteisesti Suomen ja Venäjän välisiin suhteisiin.

– Tietysti Navalnyin tapaus, Krimin laiton liittäminen ja Itä-Ukrainan tilanne heijastuvat suhteisiimme EU:n kautta. Tuimme Euroopan unionin käyttöön ottamia pakotteita, Haavisto sanoi Interfaxin mukaan.

Suomen ja Venäjän delegaatiot neuvottelevat Helsingin Säätytalolla viime vuoden maaliskuussa. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Haavisto piti EU:n ja Venäjän huonoja suhteita kielteisenä asiana ja painotti, että kansainvälisessä politiikassa pitää käsitellä myös vaikeita kysymyksiä.

Ulkoministeriltä kysyttiin myös mahdollisen venäläisen koronarokotteen ostamisesta Suomeen sekä uusista pakotteista Venäjää vastaan.

Hän ei halunnut spekuloida lisäpakotteilla. Haaviston mukaan ei ole tiedossa, että EU suunnittelisi uusia pakotteita.

Haavisto sanoi, että Suomi seuraa Euroopan lääkeviraston (EMA) kantaa Sputnik-rokotteesta. Jos rokote saisi luvan EU:ssa, sitä voisi kohdella samalla lailla kuin muitakin rokotteita.

Haaviston haastattelusta venäläismedioille kertoi Suomessa ensimmäisenä Ilta-Sanomat. (siirryt toiseen palveluun)

Voit keskustella aiheesta maanantaihin kello 23 asti.

Lue lisää:

Ulkoministeri Haavisto tulevasta Venäjän-vierailustaan: Aion vaatia oppositiojohtaja Navalnyin vapauttamista

Professorilta ankara ehdotus: valtion tuki pois Suomalais–venäläiseltä kauppakamarilta Venäjän ja EU:n kireän tilanteen vuoksi