Hyppää sisältöön

Kirjeenvaihtajalta: Viimeinen pisara vai vasta alkua – johtaako virkarikosoikeudenkäynnin tulos äänestysjärjestelmän muutoksiin Yhdysvalloissa?

Oikeudenkäyntiä seuranneet republikaanireaktiot näyttävät Trumpin tiukan otteen puolueesta, mutta äänestys myös näyttää mahdollisen pakoreitin polarisaatiokierteestä.

WASHINGTON Aina kun Yhdysvaltojen poliittisen polarisaation kuvittelee saavuttaneen polttopisteensä, tilanne menee vain pahemmaksi. Niin myös virkasyyteoikeudenkäynnin jo päätyttyä.

Kun seitsemän republikaania äänesti entisen presidentin Donald Trumpin tuomitsemisen puolesta lauantai virkasyyteoikeudenkäynnissä, seuraukset olivat välittömät.

Louisianan republikaanipuolue tuomitsi vain tunteja äänestyksen jälkeen oman senaattorinsa Bill Cassidyn äänestyspäätöksen kovasanaisesti ja antoi tuomitsevan päätöslauselman poliitikolle, koska tämä äänesti syytteen puolesta.

Pohjois-Carolinan republikaanipuolueen johtaja tuomitsi niin ikään lauantaina oman osavaltionsa senaattorin Richard Burrin, joka hänkin äänesti Trumpia vastaan. Osavaltion poliitikot alkoivat vaatia tuomitsevaa päätöslauselmaa.

Seitsemästä Trumpin tuomion puolesta äänestäneestä senaattorista juuri Burr ja Cassidy olivat yllättävimmät. Muut viisi ovat joutuneet Trumpin ja tämän äänestäjien painostuksen kohteeksi jo aiemmin.

Senaatin vähemmistöjohtaja, republikaanien Mitch McConnell (keskellä) kuvattuna kongressitalossa Washingtonissa lauantaina. Kuva: EPA / Shawn Thew

McConnell joka kuvitteli voivansa hillitä Trumpin vaikutusta puolueeseen, on menettänyt valtansa.

Äkkiseltään näyttää siis siltä, että viikonlopun virkasyyteoikeudenkäynti on vain vauhdittanut poliittista polarisaatiokierrettä.

Republikaanien sisällä vaalit hävinneen entisen presidentin vastustamisella on poliitikoille suoria seurauksia, hänen puolustamisellaan ei.

Samaan aikaan demokraattien on yhä vaikeampi perustella omille äänestäjilleen sitä, miksi puolue edes yrittäisi tehdä republikaanien kanssa yhteistyötä.

Joe Biden valittiin presidentiksi nimenomaan Trumpin vastaehdokkaana, ja nykyrepublikaanit ovat tehneet selväksi edustavansa Trumpia.

Silti viikonloppu tarjosi myös toivon pilkahduksen niille amerikkalaisille, jotka kaipaavat keskilinjan vaihtoehtoja kummaltakin puolueelta.

Se löytyy Alaskasta.

Alaskan senaattori Lisa Murkowski oli ainoa republikaani, joka äänesti tuomion puolesta vaikka joutuu kampanjoimaan uudelleenvalintansa puolesta jo ensi vaaleissa vuonna 2022.

Muut kuusi joko eivät aio enää asettua ehdolle tai joutuvat kampanjoimaan vasta neljän tai kuuden vuoden kuluttua.

Murkowskikaan ei kuitenkaan ottanut todellisuudessa suurta poliittista riskiä, vaan laskelmoi luultavasti Alaskan äänestysjärjestelmä suojaavan häntä Trumpin kannattajien kostolta.

Alaska hyväksyi viime vaaleissa uuden äänestysjärjestelmän. Jatkossa kaikki alaskalaiset voivat äänestää kummankin puolueen esivaaleissa samalla lipukkeella. Sen jälkeen neljä suosituinta ehdokasta etenevät vaaleihin, joissa äänestäjät järjestävät kaikki neljä ehdokasta haluamaansa järjestykseen (siirryt toiseen palveluun).

Monimutkainen äänestysprosessi hyödyttää todennäköisesti eniten keskilinjan ehdokkaita, kummassakin puolueessa. Demokraatit pääsevät vaikuttamaan republikaanien ehdokkaisiin ja päinvastoin.

Samanlaista äänestystyyliä käyttää myös Maine, jonka senaattori Susan Collins tunnetaan maltillisena republikaanina. Myös Collins äänesti Trumpin tuomion puolesta.

Laajojen äänestysuudistusten läpi ajaminen osavaltioissa ei ole yksinkertaista, mutta se voi olla maltillisten republikaanien ja Mitch McConnellin viimeinen toivo taistelussa puolueen hallinnasta.

Kaukaa haettua? Ehkä. Silti äänestysuudistusten ajaminen on republikaanien kannalta paljon järkevämpää kuin puolueen kahtia jakautuminen. Republikaanit menettävät jo tällä hetkellä ääniä libertaareille useissa osavaltioissa.

Libertarismi korostaa yksilönvapauksia, itsemääräämisoikeutta ja valtion mahdollisimman pientä roolia. Libertaaripuolueella on kahden valtapuolueen järjestelmässä ollut vain vähän äänestäjiä, mutta jopa noin viidesosa amerikkalaisista saattaa pitää itseään silti aatteellisesti libertaarina.

Parhaimmillaan listausäänestys ehkäisisi polarisaatiota kaikilla päätöksenteon tasoilla ja mahdollistaisi myös kaksipuoluejärjestelmän vähittäisen purkautumisen.

Se, riittääkö puolueiden poliittinen motivaatio byrokraattisiin kamppailuihin pandemian, talouskriisin ja polarisaation pyörteessä, on sitten toinen kysymys.

Katso alta myös tutkija Anna Kronlundin arviot Yhdysvaltojen poliittisesta tilanteesta Ylen Aamussa maanantaina!

Lisätty klo 9.36 tietoa libertaareista.

Lue myös:

.
.