1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puurakennukset

Kotka etsii kolmelle puutalolle uutta omistajaa ideakilpailussa – ydinkeskustassa sijaitsevat talot halutaan avata kaupunkilaisille

Tällä hetkellä puutalot ovat heikossa kunnossa.

puurakennukset
Papinkatu 10
Kotka järjestää ideakilpailun, jossa etsitään uutta käyttöä kolmelle puutalolle.Juulia Tillaeus / Yle

Kotka etsii ideoita kaupungin keskustassa Papinkadulla sijaitsevien puutalojen kehittämiseen ja kunnostamiseen.

Kaupunki järjestää luovutuskilpailun, jonka voittajalle kolme osoitteessa Papinkatu 10 sijaitsevaa puutaloa myydään.

Tavoitteena on löytää rakennuksille uusi omistaja, jolla on ymmärrystä vanhojen rakennusten kunnostamisesta ja näkemyksiä niiden uudesta käytöstä.

Uudella omistajalla tulee myös olla taloudelliset resurssit kunnostaa rakennukset sisäpihamiljöineen niiden kulttuurihistoriallisen arvon edellyttämällä tavalla.

Rakennusten pohjahinta on 180 000 euroa, ja sitä pienemmät tarjoukset hylätään.

Arvokas miljöö

Kotkan kaupungin mukaan puutalot muodostavat erityisen arvokkaan kaupunkikorttelimiljöön, jonka kunnostaminen ja uuden käytön kehittäminen on tärkeää kaupunkirakenteen monimuotoisuuden, kaupunkikehityksen ja rakennushistorian vaalimisen kannalta.

Tällä hetkellä puutalot ovat heikossa kunnossa. Rakennukset ovat täydellisen peruskorjauksen tarpeessa. Lisäksi talojen julkisivut vaativat kunnostusta.

Kadunpuoleiset rakennukset ovat asemakaavassa suojeltuja. Kotkan mukaan alue on kaupunkikuvan kannalta tärkeä, joten rakennusten suojeluun ja julkisivujen rakennustaiteelliseen käsittelyyn tulee kiinnittää erityistä huomiota.

Puutalot on asemakaavassa osoitettu asuinkäyttöön. Kohteeseen voi hakea kaavamuutosta, jossa tarkastellaan tilojen käyttötarkoituksen muuttamista esimerkiksi osin liiketiloiksi.

Kaupungin mukaan kilpailuun osallistuvat suunnitelmat voivat edustaa nykyaikaista asumiskonseptia ja olla luovia.

Talot halutaan kaupunkilaisten käyttöön

Kaupungin tavoitteena on, että kortteliin muodostuisi kaupunkiympäristöä rikastuttavaa, kaupunkilaisille avointa toimintaa.

Kunnostamista varten kaupunki vuokraa tontin kilpailun voittajalle pitkäaikaisella vuokrasopimuksella. Kun talot ja kaupunkikorttelimiljöö on kokonaisuudessaan kunnostettu esitettyjen ja hyväksyttyjen suunnitelmien mukaisesti, rakennusten omistajalla on mahdollisuus lunastaa tontti kaupungilta.

Kilpailun edellytyksenä on, että korttelimiljöö on valmis ja pääosin käyttöönotettu kesäkuun 2025 loppuun mennessä.

Kotka edellyttää kilpailuun osallistuvilta halukkuutta yhteistyöhön kaupungin kanssa. Kilpailuun voivat osallistua yksityishenkilöt, yhtiöt ja rekisteröidyt yhdistykset.

Ilmoittautuminen kilpailuun on avoinna 15. huhtikuuta asti. Kilpailuun osallistuvien tulee tutustua kohteeseen paikan päällä. Jokaisen kilpailuun osallistuvan on sovittava oma tutustumisaikansa. Tarkempaa tietoa osallistumisesta löytyy Kotkan kaupungin verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Lopullisen päätöksen luovutuskilpailun voittajasta tekee Kotkan kaupunkirakennelautakunta tehtävään nimetyn työryhmän esityksen ja arvioinnin perusteella.

Lisää Kymenlaakson uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue seuraavaksi