Hyppää sisältöön

Kansanedustaja Aki Lindénin twiitti HUS-hankinnoista nosti kohun – Turun SDP antaa pormestariehdokkaalleen yhä täyden tuen

Turun pormestariksi pyrkivä Lindén ei usko twiiteillä tai HUS-uutisoinnilla olevan vaikutusta hänen luottamukseensa.

Aki Lindén valittiin SDP:n pormestariehdokkaaksi Turussa viime kesäkuussa. Arkistokuva. Kuva: Yrjö Hjelt / Yle

Turun SDP:n pormestariehdokas, kansanedustaja Aki Lindén aiheutti sunnuntaina kohua kommentoidessaan häneen liittyvää lähiviikkojen uutisointia Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hankinnoista Twitterissä.

Lindén syytti twiitissään Iltalehteä (siirryt toiseen palveluun) tarkoitushakuisesta uutisoinnista. Lindénin väitteen mukaan uutisointia olisi ohjannut "pääomasijoittajien kosto".

Hei, nyt oivalsin, muutamat twiitit sen paljastivat: Iltalehden minuun kohdistuvassa "moukaroinnissa" on kyseessä sote. Pääomasijoittajat eivät ole unohtaneet, että edellisen soten kaatuessa he menettivät satoja miljoonia euroja. Nyt tulee kostoa.

Aki Lindénin poistettu twiitti

Twiitti ehti olla näkyvillä vajaan parin tunnin ajan, ennen kuin se poistettiin.

– Olen poistanut aiemman twiitin, jossa käytin harkitsematonta ilmaisua. Asiallinen keskustelu on aina paikallaan ja siihen olen valmis, Lindén twiittasi aiemman twiitin poistamisen jälkeen.

Lindénin kommentin kohteena ollut Iltalehden toimittaja Jarno Liski vastasi Lindénille sunnuntaina ja kertoi tekevänsä juttua omista lähtökohdistaan.

Iltalehden (siirryt toiseen palveluun) lisäksi myös Ylen MOT ja Åbo Underrättelser (siirryt toiseen palveluun) ovat uutisoineet helmikuussa HUSin hankintoihin liittyvistä epäselvyyksistä. Lindén oli HUSin toimitusjohtajana vuosina 2010–2018.

Lindén kiistää jutuissa esitetyn kritiikin.

– Väite, että olisin hävittänyt joitain HUSin tarkastuskertomuksia on täysin väärä. Mitään sellaista ei ole tapahtunut. Myös tulkinta, että olisin peitellyt HUSin hankintojen epäkohtia on täysin väärä, Lindén vastaa sähköpostitse maanantaina.

Turun SDP seisoo pormestariehdokkaansa takana

Aki Lindén on SDP:n pormestariehdokas kuntavaaleissa Turussa. Hänen mukaansa HUS-kohulla, tai poistetulla twiitillä ei ole vaikutusta pormestarikampanjaan.

– Jos nyt hieman kärkevästi olen sanonut Twitterissä ja sitten nöyrästi sen yhden twiitin poistanut, niin ei se minusta ole kuitenkaan asia, joka luottamusta vie, Lindén toteaa.

Lindén kertoo itse ajattelevansa HUSin johtamisen olevan kokonaisuutta katsoen meriitti, eikä negatiivinen uutisointi sitä myötä vaikuttaisi hänen luottamukseensa.

– Kun HUS perustettiin vuonna 2000, olivat Uudenmaan erikoissairaanhoidon kulut 10 prosenttia korkeammat kuin muualla Suomessa, vuonna 2018 ne olivat 20 prosenttia alhaisemmat. Ei tämä kehitys ja työ voi mikään "tahra" minun urallani olla, Lindén vastaa.

SDP:n kunnallisjärjestön toiminnanjohtaja Petja Raaska on samoilla linjoilla. Hän kertoo, että Lindén on antanut asiasta riittävät selvitykset.

– Ei ole tullut mitään sellaista tietoa, minkä takia pitäisi suhtautumista muuttaa. Hän nauttii meidän täyttä tukeamme, painottaa Raaska.

Petja Raaska arvioi, että Lindénin ympärillä vellova kohu-uutisointi ei voi silti olla vaikuttamatta kuntavaalikampanjaan Turussa.

– Muut SDP:n ehdokkaat eivät ole antaneet tämän keskustelun häiritä. Vaikka heidänkin on tietysti täytynyt ottaa selvää näistä asioista. Toki tällaisella vyörytyksellä yleensä jälkensä on, mutta luotamme siihen, että turkulaiset osaavat itse tehdä omat johtopäätöksensä.

Lisää aiheesta: