Hyppää sisältöön

Toisen asteen opiskelijat ovat palanneet lähiopetukseen Loviisassa ja Sipoossa – pääkaupunkiseutu saattaa pian seurata perässä

Esitys pääkaupunkiseudun toisen asteen lähiopetukseen palaamisesta menee koronakoordinaatioryhmän käsittelyyn. Päätöstä odotetaan torstaina.

Sipoon lukion toisella luokalla opiskeleva Iida Levälampi iloitsee kouluunpääsystä. "Etäopetuksessa kokee herkemmin yksinäisyyttä ja opiskelu on työläämpää." Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Loviisan toisen asteen opiskelijat palasivat tänään maanantaina lähiopetukseen. Sipoon lukio palasi vuoroviikkoiseen lähiopetukseen viime viikolla.

Pääkaupunkiseutu saattaa seurata perässä 1. maaliskuuta alkaen, jos esitys saa koronakoordinaatioryhmän hyväksynnän.

Loviisassa lähiopetukseen palaa noin 120 opiskelijaa suomen- ja ruotsinkielisissä lukioissa.

He palaavat lähiopetukseen tarkkojen turvajärjestelyjen saattelemana.

Kouluissa pyritään noudattamaan turvavälejä, käyttämään kasvomaskeja ja ruokailuja porrastetaan niin, ettei ruuhkaa synny. Myös koulumatkoihin ja luokkakokoihin on kiinnitetty erityistä huomiota.

– Onhan tässä riski aina olemassa, Loviisan koulutuspäällikkö Timo Tenhunen toteaa.

Opiskelijat voidaan palauttaa etäopetukseen jopa saman päivän kuluessa, jos tartuntoja ilmenee.

Lukiolaisten opinnot venyvät

Opiskelijoiden henkinen taakka on kasvanut suureksi ja opintojen pidentäjiä on ilmennyt ennätysmäärä. Moni lukiolainen jatkaa opintojaan neljännen vuoden.

– Eristyksen vahingot ovat suuremmat kuin hyödyt. Olimme pääkaupunkiseudun toimialajohtajan kanssa yhtä mieltä siitä, että esitämme toiseen asteen lähiopetukseen palauttamista, Espoon sivistystoimen johtaja Harri Rinta-Aho kertoo Yle uutisille.

Lähiopetuksen piiriin pääsisivät kaikki lukio-opiskelijat. Ammattitutkintoon tähtäävät opiskelijat siirtyisivät hybridimalliin, jossa osa opinnoista suoritettaisiin etänä. Tarkoitus on, että valmistumiseen tähtäävät ammatilliset näyttötutkinnot vietäisiin läpi toukokuuhun mennessä.

Koulut saadaan palautettua nopeasti etäopetukseen, jos uusia tartuntoja ilmenee.

Lääketieteenasiantuntijat eivät ole olleet lähiopetukset riskeistä yksimielisiä. Ainakaan toistaiseksi lukioissa ja ammattikouluissa ei ole ilmennyt merkittäviä koronavirustartuntaketjuja.

Myöskään nuorten höllentyneiden harrasterajoitusten myötä tartunnat eivät ole lähteneet merkittävään kasvuun.

– Opinnoissa vertaistuki on tärkeää. Se on jäänyt nyt kokonaan pois lukion ensimmäisen ja toisen vuosikurssin opiskelijoilta, Rinta-Aho toteaa.

Esitys lähiopetukseen palaamisesta pääkaupunkiseudulla menee koronakoordinaation ryhmän käsittelyyn viimeistään torstaina.

Rytmiä arkeen lähiopetuksesta

Sipoossa palattiin lukion lähiopetukseen 10. helmikuuta pitkän tauon jälkeen. Etäopetus alkoi ennen joulua.

Sipoon lukiossa käytetään kasvomaskeja koko koulupäivän ajan. Kuva: Nina Svahn / Yle

Opiskelijat ovat helpottuneita ratkaisusta. Yksinäisyys ja vaivalloinen opiskelu nakersi opiskelumotivaatiota. Lähiopetuksessa ohjaus ja neuvonta on nopeampaa.

– Aluksi oli kivaa, mutta pikkuhiljaa opiskelu koitui vaikeaksi ja raskaaksi, koska kynnys kysyä neuvoa oli korkea, kertoo Iida Levälampi, Sipoon lukiosta.

Sipoon lukion toisella luokalla opiskeleva Axel Saarinen, pääsi tänään pitkästä aikaa lähiopetukseen. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Lukiossa toteutetaan vuoroviikkoista läsnäoloa lukion ensimmäisen ja toisen luokan välillä, jotta ihmismäärät koulun tiloissa saadaan pidettyä riittävän pieninä. Oppilaat kokevat vuorottelun palvelevan monenlaisia oppijoita.

– Tämä antaa kaikenlaisilla oppilaille mahdollisuuden oppia itselleen hyvällä tavalla. Tästä hyötyvät ne, jotka oppivat paremmin lähiopetuksessa, kuten myös ne, joille etäopetus on parempi vaihtoehto, toteaa lukion toista luokkaa käyvä Axel Saarinen.

Opiskelijat ovatkin innoissaan lähiopetukseen palaamisesta.

– Tuntuu mukavalta, mutta aion itse ainakin käyttäytyä vastuullisesti, jotta voimme jatkaa lähiopetuksessa vastaisuudessakin, Levälampi lupaa.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin kello 23 asti.