1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kemijärvi

Kemijärven sellutehtaan vetäjä jatkaa rahoittajien etsintää – Kemin jättitehdas ei vienyt vielä uskoa

Kemijärven tehdashankkeen rakentaminen alkaa maansiirtotöillä ja kestää arviolta neljä vuotta.

Kemijärvi
Teollisuus Oyn toimitusjohtaja Harri Vatanen talvisessa maisemassa
Vataset Teollisuus Oyn toimitusjohtaja Harri Vatasen mukaan rakentaminen alkaa maansiirtotöillä.

Kemijärven sellutehdashanke on edelleen voimissaan ja etenee. Rakentaminen aloitetaan ensi kesänä, kertoo hanketta vetävä Vataset Teollisuus Oyn toimitusjohtaja Harri Vatanen. Viime viikolla kerrottu Metsä Groupin jättitehdasinvestointi ei Vatasen mukaan vaikeuta Kemijärven hanketta.

– Se vaikuttaa positiivisella tavalla. Investoinnit ovat aika pitkään olleet jäissä. Nyt saatiin iso investointi pohjoiseen ja Lappiin. Uskon että se vaikuttaa positiivisesti meidän sijoittajien päätöksiin, koska kyllä puuta Lapissa riittää, Vatanen sanoo.

Vatanen onnittelee kemiläisiä sellutehdasinvestoinnista. Sen mittavuus ei Vatasen mukaan ole ongelma toiselle tehdashankkeelle.

– Kyllä tehdashankkeet ovat tässä teollisuudessa miljardiluokan hankkeita ja investoijat ovat tottuneet tähän. Kyllä uskomme, että mekin sen saamme. Raha tulee länsimaisilta sijoittajilta jotka panostavat tällaisiin yhtiöihin. Yhtiöllähän on erittäin hyvät luvut, Vatanen vakuuttaa.

Viime kesänä hyvä osa investoijista oli koossa, mutta kuvio kaatui kiinalaisten vaatimukseen enemmistöosakkuudesta.

Vataset vetäjäksi lokakuussa

Kemijärven kaupunginjohtajan Atte Rantasen mukaan Kemijärven tehdashankkeen vetäjäksi valikoitui viime lokakuussa Vataset Teollisuus Oy, koska sellutehtaan ympäristölupa on sidottu tonttiin ja hankkeen haluttiin pysyvän paikallisissa käsissä. Hanketta veti aiemmin Boreal Bioref Oy.

Vatanen sanoo, että rakentaminen alkaa maansiirtotöillä ja kestää arviolta neljä vuotta. Viime viikolla kerrottu uutinen Kemiin nousevasta 1,6 miljardia euroa maksavasta tehtaasta, joka on Suomen metsäteollisuuden historian suurin investointi, ei Vatasen mukaan vaikuta Kemijärven tehtaan aikatauluun.

Harri Vatanen arvioi, että Kemijärven sellun tuotanto voisi alkaa vuoden 2024 lopulla, jos kaikki menee suunnitelmien mukaan.

– Käytännön prosessi menee sillä tavalla, että tietyt sopimukset pitää olla kunnossa, ja sen jälkeen voidaan tehdä investointipäätös ja varsinaiset järjestelyt etenevät rakentamisen edetessä. Tämä on se malli, Vatanen sanoo.

Tehtaan rakentaminen maksaa arviolta miljardi euroa ja se työllistäisi toimiessaan lähes 200 henkilöä suoraan ja epäsuorasti yli tuhat ihmistä. Tehtaan rakentaminen vaatii arviolta 6000 henkilötyövuotta.

Kemijärven biojalostamo valmistaisi pääasiassa sellua, mutta myös muita biomateriaaleja ja -kemikaaleja. Kemijärvellä oli aiemmin Stora Enson sellutehdas, mutta se lakkautettiin vuonna 2008.

Paikallisilta löytyy uskoa

Kemijärvellä asuva Kauko Planting uskoo tehtaaseen 110-prosenttisesti.

– Veronmaksajia tulee lisää tänne ja raha lähtee kiertämään. Sehän vaikuttaa liike-elämään ja kaikkeen muuhunkin. Muuten liike-elämä loppuu täällä jos tänne ei mitään saada. Liian monta tehdasta on jo lähtenyt täältä, Planting pohtii.

Plantingin mukaan kiinalaisten poislähtö hankkeesta vain auttaa länsimaisten rahoittajien sijoittamishalua Kemijärvelle.

Kemijärveläinen Sini Sorvari ei sen sijaan usko tehtaan tuloon.

– Se jotenkin tuntuu farssilta koko juttu. Sitä on väännetty ja käännetty joka suuntaan. Olisihan se hyvä jos se tulisi. Se toisi töitä, ihmisiä ja palveluita lisää, Sorvari sanoo.

Sallalainen Vesa Mulari uskoo ja toivoo Kemijärven sellutehtaan toteutuvan.

– Toivottavasti tulee. Siinä olisi kovasti touhua paikallisille. Töitä tulisi ja virkistyisi tämäkin kylä jonkun verran, Mulari sanoo.

Hän on itse maanrakennusalalla, ja rakennusvaihe toisi todennäköisesti myös hänelle itselleen töitä.

Lue seuraavaksi