1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Koronan virusmuunnosta havaittu neljällä pohjoispohjalaisella – viidennen positiivisesta näytteestä odotetaan tulosta

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juha Korpelainen kertoo, että henkilöt asuvat kolmella eri paikkakunnalla.

koronavirus
koronanäyte testiputki.
Koronaviruksen muunnos oli todettu Ouluun matkalla olleelta henkilöltä testauksessa, joka tehtiin rajatarkastuksen yhteydessä. Kuvituskuva.Ville Viitamäki / Yle

Pohjois-Pohjanmaalla on jo loppuviikosta todettu neljä brittiläisen virusmuunnoksen aiheuttamaa tartuntaa, joiden alkuperä on Ruotsin Skellefteån akkutehdastyömaa.

Kaikkiaan Skellefteån tartuntaryppääseen liittyy viisi koronavirustartuntaa Pohjois-Pohjanmaalla, ja näistä siis yhdessä ei ole ainakaan tähän mennessä todettu virusmuunnosta.

Tämäkin positiivinen näyte on jatkoanalyysissa, joka aiotaan tehdä tällä viikolla.

Maanantaina tavoitettu Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juha Korpelainen kertoo, että henkilöt asuvat kolmelle eri paikkakunnalla.

Oulussa virusmuunnosta on todettu nyt yhdellä henkilöllä, jota on asetettu karanteeniin heti sen jälkeen, kun tartunta todettiin rajatestauksessa. Muut kaksi kuntaa eivät vielä ole tiedottaneet akkutehtaalle jäljitetyistä tartunnoista tarkemmin.

Skellefteån Northvoltin tehtaan tartuntaryppääseen liittyen pelkästään pohjoisessa on jo todettu jo yli 40 koronavirustartuntaa. Tartunnat on todettu Länsi-Pohjan, Lapin, Pohjois-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun alueilla. Tapauksista 35 on suoraan tehdastyömaahan liittyviä ja seitsemän jatkotartuntaa. Myös kolmessa Suomen muussa sairaanhoitopiirissä on havaittu tähän tartuntaketjuun liittyviä tapauksia.

Virusmuunnosta on todettu kaikkiaan 15 tapauksessa.

Oulussa tartunnat lähteneet laskuun

Kaikkiaan Oulussa tartuntojen määrä on vähentynyt viikkotasolla jo kolmen viikon ajan. Sunnuntai-iltapäivään mennessä ilmoitettiin yksi uusi koronavirustartunta kaupungista. Tilastointitapa eroaa THL:n keräämästä aineistosta, jonka ilmoittamisessa on hieman viivettä.

THL ilmoitti sunnuntaina Pohjois-Pohjanmaalta seitsemän uutta koronatartuntaa vuorokaudessa, maanantain luku on viisi.

Päivitetty 15.2. kello 12.18 koko maakuntaa koskevilla tiedoilla koronan brittivirusmuunnoksen määrästä ja esiintyvyydestä.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue seuraavaksi