Myanmarissa Aung San Suu Kyin tutkintavankeutta on jatkettu, sotilaita ja tankkeja on kaduilla – katso miltä Myanmarin mielenosoituksissa näyttää

Aung San Suu Kyin puolueen lakimiestä ei päästetty tapaamaan poliitikkoa.

Myanmarissa armeija toi panssariajoneuvot kaduille
Myanmarissa armeija toi panssariajoneuvot kaduille
Ihmiset kuvasivat panssariajoneuvoa Yangonissa sunnuntai-iltana 14.helmikuuta. Kuva: Sai Aung Main / AFP

Kaakkoisaasialaisessa Myanmarissa mielenosoitukset ovat jatkuneet jo yhdeksän päivää. Niihin on ottanut osaa arviolta satoja tuhansia ihmisiä eri puolilla Myanmaria.

Näin siitä huolimatta, että Myanmarissa vallan 1. helmikuuta kaapannut sotilasjuntta on julistanut öisen ulkonaliikkumiskiellon ja kokoontumiskiellon.

Ihmiset kuvasivat panssariajoneuvoa Yangonissa sunnuntai-iltana 14.helmikuuta. Kuva: Sai Aung Main / AFP

Kaduille on myös tullut nyt panssariajoneuvoja, mikä lisää pelkoa siitä, että juntta alkaa tukahduttaa mielenosoituksia voimatoimin. Brittiläisen yleisradioyhtiön BBC:n mukaan Yangonissa (siirryt toiseen palveluun) oli sunnuntaina ensimmäistä kertaa panssariajoneuvoja partioimassa.

Suu Kyin tutkintavankeutta jatkettu

Vallasta syrjäytetty valtiokansleri ja Nobelin rauhanpalkinnon saanut Aung San Suu Kyi on edelleen tutkintavankeudessa kotonaan. Hänen piti esiintyä tänään oikeudessa vastaamassa syytteisiin kuuden radiopuhelimen laittomasta maahantuonnista, mutta tutkintavankeutta on jatkettu ainakin keskiviikkoon saakka.

Ryhmä insinöörejä osoitti maanantaina mieltään Aung San Suu Kyin vapauttamisen puolesta. Kuva: AFP

Hänen puolueensa on ohjannut asianajajansa Khin Maung Zawin edustamaan Suu Kyita, mutta lakimiehen ei ole annettu tavata poliitikkoa.

Armeija perui lauantaina lain, joka edellyttää oikeuden päätöstä, jos pidätettyjä pidetään pidätettynä yli 24 tuntia. Samalla helpotettiin kotietsintöjen tekoa. Seitsemästä opposition aktivistista annettiin pidätysmääräys.

Mielenosoittajia uhataan (siirryt toiseen palveluun) jopa 20 vuoden vankeudella, jos he haittaavat armeijan toimintaa. Myös "vihanlietsonnasta" sotilasjunttaa vastaan voi saada pitkät tuomiot.

54-miljoonaisen Mýanmarin sotilasvaltaa alettiin purkaa kymmenisen vuotta sitten ja vapaat vaalit järjestettiin 2015, jolloin Aung San Suu Kyin Kansallinen demokratiapuolue voitti vaalit. Marraskuussa puolue voitti jälleen parlamenttivaalit, mitä armeija ei hyväksynyt.

Lue lisää: