1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työttömyys

Katso Areenasta: Työllisyyden kuntakokeilu alkaa Pirkanmaalla – mikä muuttuu?

Asiantuntijat kertovat Ylen suorassa nettilähetyksessä, miten työttömän työnhakijan palvelut muuttuvat maaliskuun alusta.

Työttömyys
Kuntakokeilu alkaa – Mikä muuttuu työnhaussa Pirkanmaalla?
Kuntakokeilu alkaa – Mikä muuttuu työnhaussa Pirkanmaalla?

Maaliskuusta lähtien noin 30 000 pirkanmaalaisen työnhakijan asioita hoitaa kotikunta eikä enää TE-keskus.

Silloin alkaa työllisyyden kuntakokeilu, jossa on mukana 22 pirkanmaalaista kuntaa. Ne muodostavat yhdessä yhden kokeilualueen.

Kuntakokeilun piiriin pääsee suuri osa Pirkanmaan työttömistä työnhakijoista: noin 30 000 työtöntä tai työvoimapalveluissa olevaa työnhakijaa.

Kokeilussa asiakas asioi omassa kotikunnassa ja saa henkilökohtaista apua omalta valmentajalta. Valmentaja ohjaa asiakkaan työhön, koulutukseen tai kunnan palveluihin ja seuraa tilanneen edistymistä.

Työllisyyden kuntakokeilua esitellään tiistaiaamuna medialle. Verkossa järjestetyn tilaisuuden jälkeen Yle kysyy suorassa verkkolähetyksessä työllisyys- ja yrityspalvelujen asiantuntijoilta, mitä kokeilu tarkoittaa työnhakijan kannalta.

Tieto kirjeellä tai sähköisesti

Asioinnin siirtyminen työllisyyden kuntakokeiluun ei vaadi asiakkailta toimenpiteitä. Asiakkaat saavat siirtymisestä tiedon kirjeellä tai sähköisesti.

Siirtymävaihe kestää muutaman kuukauden riippuen kunnan koosta. Työnhaku pysyy koko ajan voimassa, vaikka asiointi siirtyy omaan kotikuntaan.

Asiakkaiden pitää muistaa hoitaa TE-toimiston kanssa sovitut, työnhakuun liittyvät tapaamiset, tehtävät ja palvelut määräajassa. Näin työttömyysturvaan tai palveluihin ei tule katkoksia.

Asiakkaan tulee myös ilmoittaa omassa tilanteessaan tapahtuvista muutoksista sähköisessä Oma asioinnissa.

Koko maassa kokeilun piirissä on 230 000 työtöntä

Työllisyyden kuntakokeilujen piti alkaa pääosin vuodenvaihteessa, mutta kokeilua siirrettiin muutamalla kuukaudella eteenpäin.

Koko maassa kokeilukuntien vastuulle on siirtymässä noin 230 000 työtöntä. Tämä tarkoittaa kahta kolmasosaa työttömistä työnhakijoista.

Kuntien vastuulle päätyvät kaikki pitkäaikaistyöttömät, nuoret ja maahanmuuttajat. Ansiosidonnaista etuutta saavien asiat hoidetaan edelleen TE-toimistoissa.

Kuntiin siirtyy TE-toimistoista noin tuhat virkailijaa.

Kuntakokeilu on osa hallituksen työllisyyspalveluiden uudistusta. Tarkoituksena on nostaa työllisyysastetta ja tehdä virkailijoista enemmän työttömien auttajia kuin valvojia.

Kunnat kehittävät uusia palveluja yhteistyössä työllisyyspalvelujen, koulutusorganisaatioiden, elinkeino- ja yrityspalvelujen, sote-palvelujen, yksityisten toimijoiden, yhdistysten, säätiöiden sekä valtion kanssa