Hyppää sisältöön

Yle sai presidentti Niinistön tuoreimman terveysselvityksen – ei sairauksia tai oireita, jotka vaikuttaisivat tehtävän hoitamiseen

Viimeksi tasavallan presidentin kanslia kertoi Niinistön terveydentilasta viime vuoden helmikuussa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on antanut terveydentilastaan julkisuuteen useita lausuntoja virkakausiensa aikana. Kuva: Juha Kivioja / Yle

Ylen saaman lausunnon mukaan tasavallan presidentti Sauli Niinistöllä ei ole sairauksia tai oireita, jotka vaikuttaisivat hänen kykyynsä hoitaa presidentin tehtävää.

Lausunto on luettavissa kokonaisuudessaan jutun lopussa.

Yle pyysi ja sai tuoreimman lääkärinlausunnon Niinistön terveydestä. Lausunnon on tälläkin kertaa allekirjoittanut apulaisylilääkäri Janne Reitala Töölön sairaalasta.

Lausunto on laadittu Niinistön pyynnöstä.

Viimeksi tasavallan presidentin kanslia luovutti vastaavan lausunnon Ylelle helmikuussa 2020 ja tätä ennen toukokuussa 2018.

Jo aiemmin Niinistön ensimmäisellä kaudella kanslia kertoi presidentin terveydestä muutaman kerran.

Mauno Koivisto aloitti terveystietojen julkaisemisen

Presidentin terveystietojen uutisoiminen on muodostunut perinteeksi.

Urho Kekkosen terveydentila heikkeni hänen viimeisen presidenttikautensa jälkipuoliskolla, mistä seurasi julkinen keskustelu. Lehdistö ja presidentin kanslia syyttivät 1980-luvulla toisiaan presidentin terveydentilan salailusta.

Kekkosen seuraaja Mauno Koivisto alkoi julkaista terveystietojaan säännöllisesti ja Tarja Halonen jatkoi Koiviston perinnettä. Presidentti Martti Ahtisaari julkaisi terveystietojaan nihkeämmin kuin edeltäjänsä Koivisto.

Presidentin ei ole pakko julkaista tietoja terveydestään. Lausunnoissa ei myöskään paljasteta presidentin terveyteen liittyviä yksityiskohtia.

Terveydentilaan otetaan kantaan vain niiltä osin, kuin sen katsotaan olevan välttämätöntä presidentin toiminta- ja työkyvyn arvioimiseksi.

Lausunto kokonaisuudessaan

LAUSUNTO TASAVALLAN PRESIDENTIN TERVEYDENTILASTA

Tasavallan presidentin terveydentilasta annetaan julkisuuteen lausunto, jossa otetaan kantaa hänen terveydentilaansa siltä osin kuin on välttämätöntä presidentin toiminta- ja työkyvyn arvioimiseksi. Terveydentilasta tiedottaminen on aina vapaaehtoista ja lausunto terveydentilasta on laadittu tasavallan presidentti Sauli Niinistön pyynnöstä.

Tasavallan presidentin terveydentilaa on seurattu useiden erikoisalojen toimesta pääasiassa Helsingin seudun yliopistollisen keskussairaalan eri yksiköissä sekä Terveystalossa. Tehdyissä tutkimuksissa ja seurannassa ei ole todettu sellaisia oireita tai sairauksia, jotka vaikuttaisivat hänen kykyynsä toimia tehtävässään.

Edellä mainitun vakuutan todeksi kunnian ja omantunnon kautta.

Helsingissä 8.2.2021

Janne Reitala
apulaisylilääkäri
HYKS, Töölön sairaala

Lue myös: