1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hailuoto

Jäätie Hailuodon saarelle aukesi, ja tuhannet rynnivät sinne heti – paikalliset ihmeissään: "Ennenkokematonta"

Yrittäjien mukaan vastaavia ruuhkia ei ole nähty pienellä Hailuodon saarella vuosikausiin.

Hailuoto
Ruuhkaa Hailuodon jäätiellä.
Katso videolta, miltä liikenne näytti Hailuodon saareen johtavalla reitillä sunnuntaina.

Oulun kupeessa sijaitsevalla Hailuodon saarella koettiin viikonloppuna suoranainen yleisöryntäys, joka ei jäänyt sosiaalisessa mediassa huomaamatta: saarelle virtasi autoja tasaiseen tahtiin, ja esimerkiksi Instagramin kuvavirta (siirryt toiseen palveluun) täyttyi talvisista merimaisemista.

Väkeä riitti paikallisten yrittäjien mukaan jopa ennätysmäärin.

– Ennenkokematonta. Niin voisi sanoa, kuvaa tilannetta Hailuodon Marjaniemessä Majakkapihan toimintaa pyörittävä Hannu Korpela.

Hän ei muista, että saarella olisi koskaan aiemmin käynyt talvella sellainen vilske kuin nyt. Erikoisuutta lisää se, ettei Hailuodossa ollut viikonloppuna mitään erityisiä tapahtumia.

Jäätie Perämeren suurimpaan saareen avattiin viime viikolla, ja Korpelan mukaan alueella osattiin aavistaa, että kaunis sää voisi houkuttaa ulkoilijoita.

– Mutta kyllä ihmisten lukumäärä yllätti. Emme osanneet odottaa näin kovaa ryysistä, hän päivittelee ja sanoo, että Marjaniemen päädyssä olisi ollut tarvetta liikenteenohjauksellekin.

– Liikennettä oli aivan kuin parhaina kesäpäivinä.

Yrittäjät uskovat: Edessä poikkeuksellinen kesä

Hailuodon yrittäjiä edustavassa Visit Hailuodossa ollaan tyytyväisiä pienen ja syrjäisen saaren kohtaamasta suosiosta. Hannu Korpelan tavoin myös Visit Hailuodon puheenjohtaja, Nunnukka Design -käsityöyrityksen Marjo Lehtola puhuu ennätysviikonlopusta.

– Mitä olen muiden kanssa jutellut, vaikuttaa siltä, että ainakaan kymmeneen vuoteen ei ole nähty vastaavaa. Porukkaa tuli solkenaan, eikä se loppunut. Olimme täällä ihmeissämme.

Lehtola ei osaa arvioida kävijöiden suuruusluokkaa tarkalleen, mutta uskoo määrän liikkuvan tuhansissa.

– Jossain vaiheessa Marjaniemen nokalla oli parisataa autoa, ja niitä tuli lisää koko ajan.

Oliko kävijäryntäyksen syynä korona-aika? Se on lisännyt ulkoilun suosiota, ja koska ulkomaille ei pääse entiseen tapaan, on moni saattanut lähteä ulkoilemaan lähiseuduille.

Lehtola myöntää, että tämä voi olla yksi tekijä. Todennäköisesti kyseessä on kuitenkin monen asian summa.

Hän sanoo, että saaren matkailun ja tunnettuuden eteen on tehty ja tehdään jatkuvasti paljon töitä. Työssä ovat mukana niin Hailuodon kunta kuin yrityksetkin.

– Jo viime kesänä oli nähtävissä, että Hailuoto kiinnostaa ihmisiä. Varsinkin Marjaniemessä yrittäjät tekivät todella kovia tuloksia.

Visit Hailuodon puheenjohtaja uskoo, että saaressa riittää kävijöitä vastedeskin: keväällä ainakin niin kauan kuin jäätie pystytään pitämään auki.

– Luulen, että tämä oli vain pieni alkusignaali sille, mitä on tulossa. Tuleva viikonloppu on varmasti kova, samoin koko hiihtolomaviikko.

Lehtola povaa suosion jatkuvan suurena myös kesällä.

– Olen satavarma siitä, että tuleva kesä on yksi kovimmista. Ihmettelen, jos näin ei käy.

Alku ainakin on lupaava. Majakkapihan Hannu Korpela sanoo, että heidän yrityksellään liiketoiminta ei ole koskaan alkanut tässä määrin näin aikaisin.

– Yleensä touhu lähtee käyntiin vasta touko–kesäkuussa.

Majakkapiha (siirryt toiseen palveluun) tarjoaa muun muassa majoitusta Hailuodossa matkaaville.

Myös Hailuodon kunnasta kerrotaan Ylelle, että kunta odottaa matkailijamäärien kasvavan ja siihen varaudutaan esimerkiksi lisäämällä parkkipaikkoja sekä ohjeistusta.

Katso viimeviikkoiselta videoltamme, miltä jääreitti Hailuotoon näyttää ilmasta käsin:

auto ajaa jäällä
Hailuodon jäätie yhdistää mantereen ja Perämeren suurimman saaren, joka on Hailuodon kunta.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 16. helmikuuta kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi:

Onnellisten saari: Hailuoto sai pienillä muutoksilla sairauspoissaolot laskuun ja säästi 350 000 euroa

Hailuodon matkailu on lisääntynyt tänä kesänä huomattavan paljon – lautoille jonotetaan aika ajoin tunteja

Pienen ja syrjäisen saaren työvaate on niin kestävä, että sitä voi käyttää sata vuotta, ja niin hieno, että se kelpaa julkkisten päälle Instagramiin

Lue seuraavaksi