1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kouvola

Toimitusjohtaja irtisanottiin, ja siitä alkoivat riidat vesiyhtiössä Kouvolassa – eroja ja rikosilmoituksia: "Olen yllättynyt, että tällaista voi tapahtua"

Kouvolan kaupunginhallitus pohtii maanantaina Kouvolan Veden hallituksen jäsenen erottamista.

Kouvola
Kouvolan kaupungintalo
Kouvolan kaupunginhallitus punnitsee kokouksessaan maanantaina Kouvolan Veden hallituksen luottamusta. Arkistokuva.Pyry Sarkiola / Yle

Kouvolassa selvitellään kaupungin vesiyhtiöön liittyvää kuukausia kestänyttä vyyhtiä.

Kouvolan kaupunginhallitus punnitsee tänään maanantaina Kouvolan Veden hallituksen luottamusta.

Tänään maanantaina kokoontuvalle kaupunginhallitukselle esitetään, että se pitää voimassa kaupunginhallituksen konsernijaoston viime joulukuussa tekemän päätöksen.

Konsernijaosto päätti tuolloin, että Anssi Tähtinen (sd.) erotetaan Kouvolan Veden hallituksesta ylimääräisessä yhtiökokouksessa ja hänen tilalleen hallitukseen valitaan uusi jäsen toisessa ylimääräisessä kokouksessa. Korsernijaosto katsoi, ettei Tähtinen nauti omistajan luottamusta.

Vyyhti Kouvolan kaupungin kokonaan omistaman Kouvolan Veden ympärillä on jatkunut jo useita kuukausia. Vyyhtiin liittyy esimerkiksi useita rikosilmoituksia, eroamisia ja erottamisvaatimuksia.

Kouvolan Veden hallituksen puheenjohtaja Jukka Silén (kok.) toivoo, että asialle saataisiin päätös.

– Toivotaan, että konsernijaoksen päätös jää voimaan ja Tähtisen tilalle valitaan mahdollisimman nopeasti uusi hallituksen jäsen. Tämä on hyvä osoitus siitä, kuinka tärkeää on, että yhtiöihin valitaan ammattilaisia hallitukseen.

"Koko asia yhtä farssia"

Kouvolan Veden ympärillä viime kuukausien aikana kuohunut vyyhti sai alkunsa yhtiön edellisen toimitusjohtajan erottamisesta ja uuden toimitusjohtajan valintaprosessista. Niiden seurauksena Timo Nyberg (sd.) erosi Kouvolan Veden hallituksesta ja tilalle valittiin Anssi Tähtinen (sd.).

– Sen jälkeen koko asia on ollut yhtä farssia. Henkilökohtaisesti olen ottanut asian todella raskaasti. Olen yllättynyt siitä, että tällaista voi tapahtua, toteaa Jukka Silén.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto nimesi Tähtisen ehdokkaaksi vesiyhtiön hallitukseen lokakuussa. Sitten Tähtinen kertoo pyytäneensä, että saisi nähtäväkseen muun muassa yhtiön kaikki pöytäkirjat ja toimitusjohtajasopimukset sen jälkeen, kun yhtiökokous on vahvistanut hänen valintansa vesiyhtiön hallitukseen. Yhtiökokous pidettiin marraskuussa. Tähtinen teki poliisille rikosilmoituksen, koska pöytäkirjoja ei luovutettu.

Kouvolan Sanomien mukaan (siirryt toiseen palveluun) rikosilmoitus koski muun muassa entisen toimitusjohtajan irtisanomista ja uuden toimitusjohtajan valintaprosessia. Lehden mukaan poliisi ei kuitenkaan aloittanut (siirryt toiseen palveluun) esitutkintaa, koska katsoi, ettei asiassa ole syytä epäillä rikosta.

Myös Nyberg teki rikosilmoituksen (siirryt toiseen palveluun), joka niin ikään ei johtanut esitutkintaan (siirryt toiseen palveluun). Kouvolan Sanomien mukaan (siirryt toiseen palveluun) myös lokakuussa Kouvolan Veden toimitusjohtajana aloittanut Ari Mikkelä pohtii tutkintapyynnön tekemistä.

Lisäksi esimerkiksi Kouvolan kaupunginvaltuutettu Jouni Suninen (suur-Kouvolan sitoutumattomat) on tehnyt valtuustoaloitteen (siirryt toiseen palveluun) Kouvolan Veden koko hallituksen vaihtamisesta.

Useita uusia kuulemisia

Kaupunginhallituksen konsernijaoston joulukuinen päätös Anssi Tähtisen erottamisesta otettiin maanantaina kaupunginhallituksen käsittelyyn puheenjohtaja Harri Helmisen (sd.) aloitteesta (siirryt toiseen palveluun). Tähtinen puolestaan on tehnyt oikaisuvaatimuksen konsernijaoston päätöksestä.

Tammikuussa kaupunginhallitus päätti, että asiassa pyydetään laaja-alainen lausunto Kuntaliitolta ja kuullaan Tähtistä.

Tähtisen kuulemisen lisäksi kaikille Kouvolan Veden hallituksen jäsenille, puheenjohtajalle ja toimitusjohtajalle on annettu kirjallinen kuulemismahdollisuus.

Kuntaliitto puolestaan ei pyynnöstä huolimatta halunnut lausua asiassa enää enempää, kuin se on jo aiemmin kaupungin pyynnöstä lausunut. Kuntaliiton mukaan kaupungilla itsellään on parhaat edellytykset arvioida tilannetta ja mahdollisia toimenpiteitä.

Yhtiö pyytänyt itsellensä tilintarkastusta

Kouvolan Veden hallituksen puheenjohtajan Jukka Silénin (kok.) mukaan kaupunginhallituksen maanantaisessa kokouksessa ja päätöksessä mitataan myös kaupunginhallituksen luottamusta kuntalaisia kohtaan.

– Pystyykö kaupunginhallitus käsittelemään asioita objektiivisesti tosiasioihin perehtyen ja faktat huomioiden eikä niin, että osa hallituksen jäsenistä tekee politiikkaa näin vakavalla asialla?

Kouvolan Vesi on tänään maanantaina pyytänyt yhtiölle erityistilintarkastusta. Silén sanoo yhtiön haluavan, että perättömät väitteet saadaan selvitettyä. Silénin mukaan yhtiöllä ei ole mitään salattavaa.

– Kouvolan Veden muu hallitus itseni mukaan lukien olemme yli puoli vuotta ottaneet yksipuolisesti iskuja vastaan. Olemme osakeyhtiölain takana, joten meidän on hyvin vaikea puolustautua asioilla, koska hallituksen jäsenet tietävät oman vastuunsa, Silén sanoo.

Voit keskustella aiheesta 16.2. klo 23 saakka.

Juttua korjattu 17.2.2021 klo 10.42: Anssi Tähtinen pyysi, että saisi nähtäväkseen yhtiön vanhat pöytäkirjat sen jälkeen, kun hänen valintansa hallitukseen on vahvistettu yhtiökokouksessa eikä tätä aiemmin, toisin kuin jutussa aiemmin mainittiin.

Lue lisää:

Kouvolan Sanomat: Vesiyhtiö sai puhtaat paperit toimitusjohtajan valinnasta

Kouvola teettää sisäisen tarkastuksen Kouvolan Veden toimitusjohtajan hausta

Lue seuraavaksi