1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sääsket

Lapista löytyi uusia hyönteislajeja – sulkahyttysen löytyminen Euroopasta poikkeuksellista

Lajit kuvasi tieteelle amanuenssi Jukka Salmela Lapin maakuntamuseosta.

sääsket
Chaoborus posio -sulkahyttysen toukan pää sivulta kuvattuna.
Chaoborus posio -sulkahyttysen toukan pää sivulta kuvattuna.Lapin maakuntamuseo

Lapista on löytynyt kolme uutta sääskilajia. Ne ovat nimiltään Sciara bryophila (harsosääski), Brachypogon surma (polttiainen) ja Chaoborus posio (sulkahyttynen). Sulkahyttyset ovat maailmanlaajuisesti vähälajinen hyönteisheimo, joten uuden lajin löytyminen Euroopasta on erittäin poikkeuksellista, kerrotaan Lapin maakuntamuseosta Arktikumista.

Lajit kuvasi tieteelle amanuenssi Jukka Salmela Lapin maakuntamuseosta. Salmelan mukaan lajin tieteellinen kuvaaminen on suhteellinen raskas prosessi, joka alkaa lajin löytämisestä ja johtaa monien vaiheiden kautta tieteelliseen julkaisuun. Tämä voi kestää usein vuosikausia.

Sciara bryophila tunnetaan Lapin lisäksi vain yhdeltä lähdesuolta Keski-Suomesta ja yhdeltä kalkkiletolta Viron Saarenmaalta. Brachypogon surma tunnetaan vain muutamalta paikalta Lounais- ja Itä-Lapista. Nimi surma on otettu suomalaisesta mytologiasta ja sen perusteena on tämän suvun polttiaisnaaraiden taipumus tappaa muita pienikokoisia hyönteisiä ravinnokseen, eli ne eivät ime nisäkkäiden verta.

Sulkahyttyset ovat hyttysten lähisukuisia hyönteisiä, jotka eivät ime verta. Niiden toukat ovat petoja, ja ne elävät lammissa ja järvissä. Sulkahyttysiä tunnetaan maailmasta vain vähän yli 50 lajia, Euroopasta 11.

Sulkahyttynen nimettiin löytöpaikan mukaan

Chaoborus posio kuvattiin uutena lajina, ja sitä ei toistaiseksi tunneta muualta kuin Suomesta. Yleisesti ottaen laji on pohjoinen, mutta sillä on yksi reliktiluontoinen esiintymä Lounais-Hämeen järviylängöllä. Lajin nimi tulee sen ensimmäisen havaintopaikan, Posion kunnan, mukaan.

– Uuden sulkahyttysen löytäminen oli jättiyllätys, jotain semmoista mitä en koskaan olisi uskonut tekeväni, sanoo Salmela Lapin maakuntamuseon tiedotteessa.

– Sulkahyttysten Euroopan lajimäärä on suurimmillaan Suomessa, ja uudet löydöt korostavat entisestään kalattomien lampien merkitystä luonnon monimuotoisuudelle. Näissä lammissa elää useita selkärangattomia eläimiä, jotka eivät kestä kalojen saalistusta, Salmela jatkaa.

Salmela kertoo, että Sciara bryophila löytyi vuonna 2002 ja Chaoborus posio löytyi vuonna 2018.

– Lajien viralliset kuvaukset julkaistiin syksyllä 2020 ja viimeisin viime perjantaina. Nimet tulevat voimaan kun ne on tieteellisesti julkaistu, hän lisää.

Kolmen uuden lajin tieteellisesti arvokkaita holotyyppejä säilytetään Lapin maakuntamuseossa.

Lue seuraavaksi