Hyppää sisältöön

Britannia tähtää koulujen avaamiseen kolmen viikon päästä, Boris Johnson toppuuttelee koronapassi-ideointia: "Tässä maassa ei käytetä koronapassia pubiin mennessä"

Britannian pääministeri Boris Johnson hehkuttaa 15 miljoonan britin rokottamista, mutta ei vielä lyö lukkoon koronarajoitteiden purkua. Aikataulusta tiedotettaneen viikon päästä.

Britannian pääministeri Boris Johnson viime viikon keskiviikkona lähdössä virka-asunnoltaan parlamenttiin. Kuva: Neil Hall / EPA

Britanniassa on annettu ainakin yksi koronarokote jo 15 miljoonalle kansalaiselle. Se oli pääministeri Boris Johnsonin keskeinen viesti kansalaisille maanantaina.

Samalla kuitenkin Johnson hillitsi toiveita nopeasta rajoitusten purkamisesta. Tartuntoja on Johnsonin mukaan vielä liikaa.

Tartuntoja on tilastoitu koko pandemian aikana (siirryt toiseen palveluun) jo yli neljä miljoonaa, koronaan liittyviä kuolemia yli 117 tuhatta. Vaikka tartunnat ovat olleet laskussa tammikuun alun huipun jälkeen, niitä tilastoitiin esimerkiksi eilen lähes 11 tuhatta.

– Vaikka rokotukset ovat tehokkaita ja hienoja, tietenkään mikään rokoteohjelma ei ole sataprosenttisen tehokas. Joten kun tartuntoja vielä on liikkeellä paljon, väistämättä myös haavoittuvassa asemassa olevat kärsivät. Sen takia pyrimme saamaan tartunnat aivan alas, sanoi Johnson.

Rajoitusten purkuaikataulua pyritään laatimaan lähiaikoina, näillä näkymin Johnson ilmoittaa purkutoimista viikon kuluttua. Johnsonin oman konservatiivipuolueen kansanedustajista 60 on jo kirjelmöinyt hänelle vaatien nopeaa aikataulua.

Ensiaskeleena tähdätään siihen, että koulut saataisiin auki 8. maaliskuuta. Varmuutta siitä ei silti ole.

Kun rajoituksia puretaan, niitä puretaan varovasti, jotta höllennyksiä ei saman tien jouduta perumaan, viestitti Johnson maanantaina.

Rokotteenoton todistamiseksi luotaneen jonkinlainen käytäntö, mutta rokotepassia ei suunnitella kotimaankäyttöön.

– Tässä maassa ei pubiin mennessä käytetä rokotepassia, sanoi pääministeri Boris Johnson.

Lue lisää:

.
.