Satasairaala: Koronaepidemia pahentuu Porissa ja Raumalla, tartuntariski kasvanut

Satakunnan suurimmissa kaupungeissa on viime päivinä todettu runsaasti uusia tartuntoja ja altistustilanteita.

Satasairaalassa on hoidossa kaksi koronapotilasta. Kuva: Antti Laakso / Yle

Satakunnan koronatilanne on heikentynyt.

Satasairaala kertoo, että tilanteen paheneminen näkyy erityisesti Porissa ja Raumalla. Molemmissa on todettu viime päivinä lukuisia uusia tartuntaketjuja.

THL näyttää positiivisempia lukuja

Koronan ilmaantuvuus on Satakunnassa Satasairaalan mukaan tällä hetkellä 69,5 tapausta 100 000:a ihmistä kohti. Määrä on huomattavasti suurempi kuin THL:n Koronakartassa näkyvä 55,1.

Syynä erilaisiin lukuihin on se, että Satasairaala tilastoi itse tarkasti päivittäisen tautitilanteen, kun taas THL:n tilastoissa ei ole kaikkea ajantasaista tietoa.

Raumalla on kahden viikon aikana todettu 68 tapausta, Porissa 55, Kankaapäässä 11, Karviassa 5, Eurajoella 4, Eurassa 4, Säkylässä 2 ja Huittisissa 1. Ilmaantuvuus kasvaa Porissa ja Raumalla. Pohjois-Satakunnassa se on puolittunut huippulukemista mutta on edelleen korkea.

Satasairaalan mukaan maakunnassa on todettu koko epidemian aikana yhteensä 673 tartuntatapausta, THL:n mukaan vain 647. Satakunta on THL:nkin mukaan tällä hetkellä maakunnista kolmannella tilalla todettujen uusien koronatartuntojen perusteella.

Muuntovirus saattaa levitä

Satakunnassa on todettu yhdeksän varmistettua virusmuunnostapausta.

– On mahdollista, että nyt nopeasti lisääntyneiden tapausten joukossa on myös virusmuunnosta, mutta tästä ei ole vielä tietoa. Näytteitä jatkotutkimukseen on lähetty jo perjantaina, ja lisää lähtee tänään. Tuloksia odotetaan noin viikon kuluessa, ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä sanoo.

Satasairaalassa on tällä hetkellä hoidossa kaksi koronapotilasta, mutta kumpikaan ei ole tehohoidossa. Perusterveydenhuollon osastoilla on kaksi potilasta.

Tartuntariski kasvanut

Riski tartunnan saamiseen on Uusitalo-Seppälän mukaan kasvanut Satakunnassa.

– On erittäin tärkeää pystyä ehkäisemään tartuntojen leviäminen ikääntyneisiin ja muihin riskiryhmiin. Toivottavasti me kaikki jaksamme noudattaa jo tutuiksi tulleita varotoimia ja omalta osaltamme huolehtia siitä, että viruksen leviäminen saadaan estetyksi.

Ylilääkäri pitää valitettavana, että Satakuntaan on saatu vähän koronarokotteita verrattuna muihin maakuntiin.

– Rokotteista on edelleen pulaa, mutta tulevina viikkoina Satakuntaan saadaan aiempaa enemmän rokotteita. Kunnat kyllä huolehtivat, että kaikki rokotteet annetaan, jotka alueelle saadaan.