Hyppää sisältöön

Suomalaista lampaanvillaa teolliseen hyötykäyttöön: Lapuan Kankurit alkaa tuottaa villalankaa ja siitä tekstiilejä

Kotimaisesta lampaanvillasta päätyy hävikkiin iso osa. Lapualaisyrityksen hanke hinaa osaltaan raakavillan hintaa ylöspäin.

Erirotuisten lampaiden villalla on erilaisia ominaisuuksia: yksi sopii paremmin kaulahuiveihin, kun taas karkeammat esimerkiksi huonekalukankaisiin, Kuva: Jani Aarnio / Yle

Eteläpohjalainen Lapuan Kankurit aikoo iskeä osaltaan kiinni kotimaisen lampaanvillan hävikkiin ja investoi uuteen kudonta- ja viimeistelylinjastoon.

Suomalaisesta lampaanvillasta jopa puolet menee hukkaan. Lampaita kasvatetaan lähinnä lihan vuoksi, jolloin villa jää sivutuotteen asemaan. Lampurit eivät koe saavansa villasta tarpeeksi hyvää korvausta.

Lapuan Kankurit alkaa jatkossa tuottaa suomalaista villalankaa ja siitä teollisesti kudottuja villatekstiilejä. Yritys investoi neljään uuteen kutomakoneeseen ja palkkaa lisää työntekijöitä villatuotantoa varten.

Kaikkiaan kyseessä on runsaan 2 miljoonan euron investointi, jonka pitäisi olla maalissa parissa vuodessa.

Tarkoitus on tuoda suomalaisen ja erityisesti suomenlampaan villan erityisominaisuudet esille.

– Suomenlampaan villa on pehmoista ja keskihienoa. Sitä suunnitellaan käytettäväksi villasaaleissa, kaulahuiveissa ja muissa tuotteissa jotka ovat ihoa vasten. Liharotuisten lampaiden villa taas on karkeampaa ja sopii esimerkiksi huopiin ja huonekalukankaisiin, sanoo toimitusjohtaja Esko Hjelt.

Kerinnän kustannukset peittoon paremmalla hinnalla

Yritys on jo hankkinut muutama tuhatta kiloa villaa Etelä-Pohjanmaalta, Pohjois-Pohjanmaalta ja Pirkanmaalta. Ympäristöystävällisyyden näkökulmasta ihanne olisi saada tarvittava raaka-aine hankittua lähialueilta.

Lapuan Kankurien tavoitteena ei olekaan pelastaa kaikkea hävikkiin päätyvään lampaanvillaa. Osaltaan se voi silti saada raakavillan hintaa hilattua vähän korkeammalle.

– Se ei edelleenkään johda siihen, että villantuotanto olisi lammastaloudessa päätuote. Mutta helpottaa, kun saadaan kerinnän kustannukset peittoon ja ehkä vähän jotain päälle, sanoo Esko Hjelt.

Hänen mukaansa meneillään on muitakin hankkeita villankäytön laajentamiseksi, ja niissä on haarukoitu lampaanvillan keräilyn tehostamista.

– Tapahtuu paljon hyviä asioita, jotka vievät lammastaloutta eteenpäin. Eivät ne taikatemppuja ole, mutta pala palalta edetään.

Lapuan Kankurit keskittyy jatkossakin valmiisiin tuotteisiin eikä tee lankoja yksityisille kutomisesta innostuneille, vaikka uskookin trendin säilyvän. Tavoitteena on nostaa yhä paikallista ja läpinäkyvää tuotantoa, jossa esimerkiksi jäljitettävyydellä on arvoa.

– Uskon, että kiinnostus siihenkin on tullut jäädäkseen ja näillä projekteilla on mahdollisuus menestyä. Tämä aika antaa poikkeuksellisen hyvät mahdollisuudet.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin kello 23 saakka.

.
.