1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mopot

Lopen nuoret haluavat mopoharrastukselleen turvallisen moposuoran: "Ei saisi niin paljon valitusta ja rohkaistuisi kikkailemaan enemmän"

Aloitteen mopoilusuorasta on allekirjoittanut 111 nuorta.

mopot
Mopeder på rad
111 nuorta on allekirjoittanut aloitteen. Lopella nuoret odottavat toiveikkaina lautakunnan päätöstä.Mikael Crawford/Yle

Kesäyön rikkovaa taukoamatonta pärinää, mustia renkaita asfaltissa ja huimapäisiä nuoria jotka keulivat mopoillaan muun liikenteen seassa. Mopo on nuorelle tärkeä, sillä laajennetaan reviiriä ja opetellaan ajotaitoja. Mopoiän ohittaneilla mopoilijat nostattavat verenpainetta joko kauhusta, inhosta tai joskus nostalgiasta.

Lopella nuoret ymmärtävät ihmisten reaktiot ja ovat esittäneet kunnalle ratkaisua. Tekninen lautakunta saakin torstaina pöydälleen aloitteen, jonka on allekirjoittanut 111 nuorta. He toivovat saavansa kunnalta paikan harrastaa mopoilua turvallisesti ja häiritsemättä muita.

Ville Kantanen on yksi aloitteen allekirjoittaneista nuorista.Mopokortti on ollut taskussa toista vuotta. Lopella välimatkat ovat pitkät eikä julkista liikennettä juuri ole, mopo on nuorelle tärkeä. Parhaimmillaan Kantasen mopon mittariin tulee päivässä neljäkymmentä kilometriä. Esimerkiksi salibandy-harrastus on parinkymmenen kilometrin päässä.

– Kesällä tulee ajettua käytännössä joka päivä ja talvella laitetaan pilkkihaalarit päälle ja ajellaan. Mopolla hoidetaan matkat koululle, kavereille ja harrastuksiin, sanoo Kantanen.

Moposuorasta uusi ja kaivattu harrastusmahdollisuus nuorille

Palautetta mopoilijoille annetaan sekä kasvotusten että somen palstoilla. Osa kehuu ja tsemppaa, osaa harmittaa mopojen äänet ja hurjastelu.

Kantanen ymmärtää kiukkuisia ihmisiä. Mopoilu on kuitenkin lähtemätön osa nuorison elämää, ja kun harrastuspaikkaa ei ole, mopot pärisevät parkkipaikoilla ja hiljaisilla tienpätkillä. Muita harrastusmahdollisuuksia Lopella ei ole ruuhkaksi asti.

– Se on sekä mopoilijoiden ja muilla tiellä liikkujien etu, ettei yleisillä teillä kikkailla ja polteta kumia. Syrjäisellä suoralla meteli ei häiritsisi asukkaita.

Moposuora toisi lisää harrastajia lajin pariin, kun harrastusmahdollisuus olisi turvallinen.

– Nuoret ei saisi niin paljon valitusta ja ne rohkaistuisi kokeilemaan ja kikkailemaan mopolla enemmän, ja yhä useampi nuori voisi löytää siitä harrastuksen, sanoo Ville Kantanen.

Turvallisuusasiat on mietitty

Nuoret ovat jo miettineet moposuoran turvallisuutta. Ilman kypärää ei radalle olisi mitään asiaa, ajohanskat olisi myös hyvä olla mukana. Suora olisi pyhitetty vain mopoille, ja ajosuunta olisi kaikille selvä.

– Suora pitäisi ajaa aina päätyyn ja siellä vasta kääntyä. Eli saisi ajaa esimerkiksi keulien vain yhteen suuntaan ja takaisin tullaan tien reunaa pitkin, ettei tulisi törmäyksiä.

Turvallisuudesta pidettäisiin huolta sekä yhteisillä pelisäännöillä, tiedottamisella sekä kollektiivisella huolehtimisella.

– Sinne pitää miettiä yhteiset säännöt, ja jos joku ei osaa käyttäytyä, asia vietäisiin eteenpäin eikä sellaiset ihmiset pääsisi jatkossa ajamaan sinne, sanoo Ville Kantanen.

Mistä 300 metriä pitkä päällystetty suora?

Nuoret ovat esittäneet Lopen varikon läheistä aluetta, mutta teknisen toimen mukaan paikka ei ole sopiva. Se on kuitenkin kartoittanut mahdollisia alueita.

Suoran tulisi olla mahdollisimman lähellä taajamaa, sopivan lähellä, mutta silti riittävän kaukana asutuksesta, eikä se saisi maksaa paljon. Tiedossa ei toistaiseksi ole sopivaa aluetta, mutta lautakunta pitää nuorten tekemää aloitetta kuitenkin toteuttamiskelpoisena.

Lue lisää:

Moposuoran saaminen kuntaan toi nuorten ääntä esiin

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi