Hyppää sisältöön

Maitopurkeista syntyy upeaa jäätaidetta, ja näin helppoa se on – katso videolta, millainen värimaailma rakentui Suomen korkeimman lipputangon kylkeen

Haminassa kaupunkilaiset rakensivat jäätaidegallerian paraatipaikalle.

Haminan suurlipun aukion jäätaidegallerian teoksia.
Näin jäästä syntyi kaunis elämys pakkastalven keskelle.

Haminan keskikaupunginpäiväkodin lapsilla on viime päivinä ollut kiirettä. Valmiiksi on pitänyt saada jääteos, joka saisi luvan olla jotain muuta kuin perinteinen jäälyhty.

Siitä syntyykin linna. Valmiina on jo peruskivi, jonka raaka-aineena on vettä ja kartonkia. Salaisuus piilee veteen laitetussa aineessa.

– Maitopurkkiin laitettiin vettä ja sinistä väriä. Sen jälkeen ne jäädytettiin, kertovat päiväkodin ahkerat rakentajat Elias ja Onni. Poikien mieleen jäi urakasta erityisesti tiilien tekeminen eli purkkien jäädytysvaihe.

Ystävänpäivänä jäätaidegalleriaan ilmestyi sydän. Kuva: Antro Valo / Yle

Haminan kaupungin kuuluisimman maamerkin, Suomen korkeimman lipputangon, huipulla liehuu koripallokentän kokoinen Suomen lippu.

Lipputanko on aivan kaupungin keskustassa ison liikenneympärän vieressä. Talven aikana sen ympäristö oli jäämässä autioksi, minkä takia kaupunki halusi virkistää ympäristöä jää- ja lumitaidetoksilla.

Siksi Haminaan alkoi eilen sunnuntaina syntyä kaupunkilaisten oma jäätaidegalleria.

Käytetyt kumihanskat voi vielä kerran käyttää jäätaideteokseen. Kuva: Antro Valo / Yle

Haminan kaupungin kulttuurituottajan Henni Kirin silmä iskeytyy ensimmäisenä isoon alttarimaiseen teokseen. Se on niin iso, että yksin sitä on ollut vaikea tehdä.

Teoksien kirjo kuvastaa ihmisten mielikuvituksen laajuutta.

– Tuossa heti aukion alussa on formula-auto, sanoo Kiri.

Jään sisään voi laittaa kukan tai muun koristeen. Kuva: Antro Valo / Yle

Voimakkaan sävyn jäätaidegalleriaan antaa teosten värimaailma. Päiväkotilasten tavoin myös muut kaupunkilaiset ovat innostuneet värjäämään jäädytettävää vettä mitä erilaisimmilla väriyhdistelmillä.

Taidokkaimmat ovat yhdistäneet veden sekaan luonnonmateriaaleja, kuten kukkia, oksia tai käpyjä.

Muoto voi olla muutakin kuin maitotölkki Kuva: Antro Valo / Yle

Viime aikoina ihmiset ovat voineet olla tavallista vähemmän yhdessä. Kulttuurituottaja Henni Kiri haluaakin, että jäätaidegalleria omalla tavallaan tuo ihmiset jälleen yhteen.

– Tämä tarjoaa jotain luovaa, iloista, kivaa ja yhteisöllistä toimintaa, sanoo Kiri.

Haminassakin kaikki yleisötapahtumat on jouduttu perumaan. Viimeksi näin kävi laskiaisriehalle.

Haminan kaupungin kulttuurituottaja Henni Kiri ilahtui lukuisista jäätaideteoksista, joita kaupunkilaiset innostuivat valmistamaan. Kuva: Antro Valo / Yle

Jäätaidegalleria ei valmistu paikan päällä. Jokainen valmistaa oman taideteoksensa kotonaan ja tuo valmiin tuotoksen lippuaukiolle. Teokset asetellaan sen verran kauas toisistaan, että kaupunkilaiset pääsevät ihailemaan niitä turvallisesti.

Henni Kiri kannustaa kaikkia kokeilemaan jäätaideteosten tekemistä. Tarveaineet löytyvät näppärästi kodin kierrätysjätteiden joukosta. Väriaineena voi käyttää elintarvikeväriä tai vaikkapa punajuurien joukossa olevaa nestettä.

– Tyhjä maitopurkki, jugurttipurkki tai vaikka margariinirasia. Laita se täyteen vettä ja väri sekaan. Sen jälkeen kukka tai joku muu esine sisään ja purkki ulos jäätymään, ohjeistaa Kiri.

"Ajan henki" Kuva: Antro Valo / Yle

Henni Kirin vinkki on myös jättää maitotölkki huuhtelematta. Kun siihen liruttaa vettä, muodostuu jäästä ikään kuin maitolasia.

– Se on silloin vaaleanhimmeä, kiva jääpalikka.

Vaikka pakkasta on ulkona runsaasti, vie jäätyminen aikansa. Lähipäiviksi on ennustettu kunnon pakkasia koko maahan, joten jäätaiteilijoilla pitäisi olla helpot ajat.

Haminalaisilla on vielä ainakin pari viikkoa aikaa laajentaa jäätaidegalleriaansa. Kuva: Antro Valo / Yle
.
.