1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. S-ryhmä

S-ryhmä vertaa tukijamaita: Meillä on vain yksi hotelli Virossa, mutta olemme saaneet siellä enemmän tukea kuin Suomessa

S-ryhmän hotelli- ja ravintolatoiminta kyykkäsi pahasti viime vuonna koronarajoitusten vuoksi.

S-ryhmä
Sokos Hotel Kupittaan aulasta on yhteys Kupittaan rautatieasemalle.
Sokos Hotel Kupittaan aulassa Turussa oli hiljaista tammikuussa. Tilanne on sama koko Suomessa. Minna Rosvall / Yle

Ei tullut S-ryhmälle seitsemättä lihavaa vuotta peräkkäin, selvisi S-ryhmän maanantaisessa tulosinfossa.

Ennen viime vuotta S-ryhmä paransi tulostaan putkeen kuusi vuotta, mutta koronarajoitukset iskivät viime vuonna lujaa myös osuuskauppaan, erityisesti sen hotelleihin ja ravintoloihin. Niiden myynti puolittui ja tulos painui tappiolle, kun samaan aikaan marketkauppa ylsi ennätykseen.

Vuoden alusta pääjohtajana aloittanut Hannu Krook katsookin, että hotellit ja ravintolat tarvitsevat nyt vankkaa kädenojennusta valtion puolelta. Koronan rokoteohjelman edistyminen on tietysti avainasemassa liiketoiminnan normaalistumiselle, mutta muutakin tarvitaan: arvonlisäveron (alv) pudotus hotellien 10 prosentista ja ravintoloiden 14 prosentista olisi Krookin mukaan hyvä alku.

– S-ryhmä kannattaa Matkailu- ja Ravintolapalvelut Mara ry:n ehdottamaa viiden prosentin alv-kantaa esimerkiksi kahden vuoden määräajaksi. Se tukisi toimijoita varsin tasapuolisesti ympäri Suomen.

Krookin mukaan Suomen täytyy seurata tarkasti, mitä kilpailevat naapurit Ruotsi, Norja ja Viro tekevät. Erityisesti Viron toiminta on pistänyt uuden pääjohtajan silmään.

– (SOK:n tytäryhtiöllä) Sokotelilla 26 hotellia Suomessa ja yksi hotelli Virossa. Olemme saaneet Viron valtiolta enemmän tukea kuin Suomen valtiolta. Ja tässä me kuitenkin aina taistelemme kansainvälisiä jättejä vastaan

Krook seisoo SOK:n pääkonttorin aulassa.
Hannu Krook aloitti SOK:n pääjohtajana vuoden alussa. Jussi Koivunoro / Yle

Kauppaa ei huomata

Krookia hienokseltaan kismittää, että kaupan investoinnit tahtovat jäädä valtiovallalta vähälle huomiolle verrattuna esimerkiksi metsäteollisuuteen.

– S-ryhmän investoinnit olivat viime vuonna lähes ennätysluokkaa, liki 650 miljoonaa euroa. Mutta kaupan ja palveluiden investoinnit unohtuvat usein, koska ne levittyvät ympäri Suomea tasaisesti eri alueille.

– Jos otetaan vaikka viime viikolla julkaistu iso metsäalan investointi (Metsä Groupille sellutehdas Kemiin) 1,6 miljardia euroa 2,5–3 vuoden aikana, niin meidän investointitaso on varsin kovalla tasolla suhteessa näihin teollisiin investointeihin, Krook huomauttaa.

Krookin mukaan S-ryhmä jatkaa investointejaan tulevaisuudessakin. Myymälöitä kohennetaan, digipalveluita parannetaan ja verkkokauppaan pannaan vauhtia.

– Olemme investoineet keskimäärin puoli miljardia euroa joka vuosi ja investointitaso jatkuu pitkän aikajänteen tasolla.

Milloin paluu normaaliin?

Kaikki alkavat olla ryytyneitä koronarajoituksiin ja odottavat vain paluuta normaaliin. Krook veikkaa olojen helpottumista loppukesästä alkaen.

– Avainsana on rokotesuoja. Jos mennään EK:n viime viikolla julkaiseman ennusteeen mukaan, kesällä alkaa 80 prosenttia suomalaista olla rokotettuina. Sen jälkeen päästään jo huomattavasti normaalimpaan toimintaan, Krook povaa.

Kello 19.30. Lisätty grafiikat

Lue lisää:

S-ryhmän marketit ennätykseen – ravintoloiden ja hotellien tulokset romahtivat

S-ryhmä paransi tulostaan kuudetta vuotta putkeen – alkanutta vuotta leimaavat 440 S-marketin jättiuudistus ja kovat ilmastotavoitteet

Lue seuraavaksi