Hyppää sisältöön

Keskustan sisäinen kiistely jatkuu: Paavo Väyrysen johtama kaksikielinen piiri vaatii Keski-Pohjanmaan piirin lakkauttamista ja erottamista puolueesta

Syynä on Keski-Pohjanmaan piirin aiemmin tekemä aloite kaksikielisen piirin erottamisesta puolueesta.

Puolueen Keski-Pohjanmaan piiri teki aloitteen kaksikielisen piirin erottamisesta puolueesta. Nyt kaksikielinen piiri teki aloitteen Keski-Pohjanmaan piirin lakkauttamisesta. Kuva: Sari Vähäsarja / Yle

Keskustan kaksikielinen piiri on tehnyt puoluehallitukselle aloitteen Keski-Pohjanmaan piirin lakkauttamisesta, erottamisesta puolueesta ja jäsenjärjestöjen liittämisestä Etelä-Pohjanmaan piiriin.

Kaksikielistä piiriä johtaa Paavo Väyrynen.

Aloitteessa puhutaan sekä lakkauttamisesta että erottamisesta puolueesta.

– Sanamuotoja on syytä verrata Keski-Pohjanmaan piirin käyttämiin, kommentoi Väyrynen lyhyesti sähköpostilla.

Syynä maanantaina tehtyyn aloitteeseen on se, että Keski-Pohjanmaan piiri teki viime syyskokouksessaan aloitteen kaksikielisen piirin erottamisesta puolueesta. Keskipohjalaisten mukaan ruotsinkielinen piiri ei noudata puolueen sääntöjä ja periaatteita, vaan aiheuttaa vahinkoa kannanotoillaan.

Kaksikielinen piiri pitää tuota aloitetta perusteettomana ja käsittämättömänä, varsinkin tilanteessa jossa piirin johto on ollut vaihtumassa. Aloitteen käsittelyssä korostettiin, ettei asia liity mitenkään piirin uuteen johtoon.

Aloite johti kaksikielisen piirin joutumiseen selvityksen kohteeksi.

"Toiminta tehostuisi ja yhteistyö helpottuisi"

Puoluetoimisto on pyytänyt Keski-Pohjanmaan piirihallitukselta 15.2. mennessä perusteluja aloitteelle. Kaksikielinen piiri taas on pyytänyt tuota kannanottoa käyttöönsä, jotta voisi vastata siihen ennen puoluehallituksen kokousta. Se ei kuitenkaan ole sitä saanut.

– Tämä näyttää kiusanteolta ja pyrkimykseltä pitkittää asian käsittelyä tavalla, joka vahingoittaa puoluetta, toteaa kaksikielinen piiri tiedotteessaan.

Piirin mukaan aiheeton lakkauttamisaloite ja asian käsittelyn tahallinen pitkittäminen aiheuttavat puolueelle vahinkoja, joita voi pitää perusteena erottamiselle puolueen jäsenyydestä.

Kaksikielinen piiri toteaa tiedotteessaan myös, että Keski-Pohjanmaan piirin lakkauttaminen on perusteltua koska piirijärjestöjen aluejakoa on vuosien mittaan mukautettu vaalipiirien rajoihin.

Keski-Pohjanmaan piirin yhdistäminen Etelä-Pohjanmaan piirijärjestön kanssa muodostaisi koko Vaasan vaalipiirin kattavan Pohjanmaan piiri. Se tehostaisi kaksikielisen piirin mukaan keskustan toimintaa alueella ja helpottaisi yhteistyötä.