1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Peru

Perun rokoteskandaali laajenee – entinen presidentti sivuutti salaa hoitajat pistosjonossa

Perussa on rokotettu vaivihkaa lähes 500 hallituksen virkamiestä ja ministeriä.

Perun presidentti Francisco Sagasti pahoittelee rokote-etuilua
Perun presidentti Francisco Sagasti pahoittelee rokote-etuilua

Etelä-Amerikassa sijaitsevassa Perussa on puhjennut skandaali, kun alkuvuodesta kävi ilmi, että terveydenhoitohenkilökunnalle tarkoitettua rokotetta on annettu salaa entisille ministereille ja poliitikoille.

Kiinalaista Sinovac-rokotetta on annettu muun muassa Perun entiselle presidentille Martin Vizcarralle ja hänen kahdelle perheenjäsenelleen.

Etuilu rokotejonossa tahraa entisestään presidentin julkisuuskuvaa. Hän joutui jättämään tehtävänsä marraskuussa korruptiosyytteiden vuoks (siirryt toiseen palveluun)i.

Terveysministeri kansansuosikista lokasangoksi

Myös ulkoministeri Elizabeth Astete ja terveysministeri Pilar Mazzetti joutuivat eroamaan. Terveysministeri Mazzetti oli kansalaisten keskuudessa erittäin suosittu ennen rokotejupakan laajenemista.

Terveysministeri Mazzetti tunnusti ottaneensa rokotteen. Hän oli aiemmin vakuuttanut, että tulee rokotettavaksi vasta, kun “kaikki sairaiden parissa työskentelevät on rokotettu”.

Entinen presidentti ja ministerit olivat ottaneet rokotteet viime syksynä.

Terveydenhoitohenkilökunta valmisteli rokoteannoksia 8. helmikuuta Limassa. Rokotukset alkoivat Perussa seuraavana päivänä. Kuva: Ministry of Health of Peru

Perun väliaikainen johtaja Francisco Sagasti sanoi, että rokotteen saaneiden virkamiesten ja poliitikkojen nimet julkistetaan.

Sinopharmia salaa

Skandaali huojuttaa hallitusta.

Perussa on määrä päättää tänään tiistaina tutkimuskomission perustamisesta.

Francisco Sagasti sanoi, että rokotteita hamunneet hallinnon edustajat ovat epäonnistuneet kansalaisten palvelemisessa ja laiminlyöneet vastuunsa virkamiehinä.

Sagastin mukaan virkamiehet ovat käyttäneet asemaansa eduksi saadakseen pistoksen etujoukoissa.

Alkuperäiskansan yhteisössä elävä Deyvis Rodriguez testattiin kotonaan Limassa 10. helmikuuta. Kuva: Luis Angel Gonzales / EPA

Erityisen tuohtuneita ovat terveysviranomaiset.

– Ymmärrämme nyt, miksi uusien rokotteiden hankkimista on lykätty niin kauan. Ei ole enää kiirettä, kun pistos on jo saatu. Samaan aikaan tehohoidon työntekijät eivät ehdi pitää edes ruokataukoja, sanoi Perun lääketieteen etujärjestöä johtava Godofredo Talavera.

Kiinalaisen Sinopharmin lisäksi Perussa selvitetään Astra Zenecan ja saksalaisen CureVacin käyttöönottoa.

Lähes 30 miljoonan asukkaan Perussa on raportoitu 1,2 miljoonaa tartuntaa ja yli 43 000 koronavirukseen liittyvää kuolemaa.

Kuuntele Takaisin Pasilaan -podcast tästä linkistä! Takaisin Pasilaan keräsi nuorten kysymyksiä koronarokotteista ja kutsui Kansallisen rokoteasiantuntijaryhmän jäsenen, infektiolääkäri Terhi Tapiaisen vastaamaan niihin!