Hyppää sisältöön

Talvilinnustuksessa saalis ei irronnut helpolla – sata kilometriä hiihtoa yhden saaliin eteen

Metsästäjät pääsivät kokeilemaan koirasteeren ja -metson pyyntiä jo toisena talvena peräkkäin.

Syksyn linnustukseen verrattuna saaliin saanti vaati talvella kolminkertaisen ponnistuksen. Kuva: Aku Ahlholm / Metsähallitus. Talvilinnustusta Itä-Lapissa Savukoskella.

Metsähallituksen saalisseuranta osoittaa, että talvilinnustuksessa saalista ei saatu helpolla. Yhden linnun eteen metsästäjät hiihtivät keskimäärin 12 päivää ja 100 kilometriä.

Syksyn linnustukseen verrattuna saaliin saanti vaatikin talvella kolminkertaisen ponnistuksen. Syyskuussa kanalinnustuksen alkaessa metsästät saavat yhden saaliin keskimäärin neljän lupavuorokauden ja 34 kävellyn kilometrin jälkeen.

Metsähallituksen seurannan mukaan tammikuussa pyydettiin suurin piirtein saman verran metsoja kuin viime vuonna, jolloin metson talvipyynti oli ensimmäistä kertaa mahdollista yli 50 vuoteen. Tänä talvena metsoja pudotettiin 197 kappaletta, ja viime talvena 190 kappaletta.

Teerisaalis sen sijaan väheni viime vuoteen verrattuna. Tänä talvena ilmoitettu saalis oli 140 koirasteertä ja viime talvena yli 200 koirasteertä.

Tiedot on kerätty niiltä 43 lupa-alueelta, joilla sai metsästää tammikuussa sekä koirasteertä että -metsoa. Mukana ei ole vielä kausiluvan lunastaneiden metsästäjien tietoja, eikä myöskään kuntalaisen oikeudella metsästävien pohjoissuomalaisten saalistietoja.

Metsästäjät pääsivät kokeilemaan koirasteeren ja -metson pyyntiä jo toisena talvena peräkkäin. Talvilinnustus oli mahdollista 20.–31. tammikuuta.

.
.