1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Miksi Suomi rokottaa vanhat ensin? Takaisin Pasilaan -podcast hankki vastaukset parikymppisten kysymyksiin koronarokotteista

Sairaanhoitohenkilökunta ja vanhukset ensin - koska on nuorten vuoro saada koronarokote?

koronarokote
Sote-henkilöstölle annettiin koronavirusrokotteita Helsingissä 4. tammikuuta 2021.
Sote-henkilöstöä rokotettiin Helsingissä tammikuun alussa. Onko ok mennä bileisiin kun riskiryhmäläiset on rokotettu? Onko koronarokotteen valmistuksessa käytetty kananmunaa? Takaisin Pasilaan -podcastissa vastataan parikymppisten kysymyksiin koronarokotteista.Silja Viitala / Yle

Koska on minun vuoroni saada koronarokote? Tämä lienee rokotekysymyksistä se yleisin, mutta todella vaikeasti vastattava. Jos olet pari-kolmekymppinen, perusterve ja työikäinen, aikasi ei ole vielä. Koska sitten?

Takaisin Pasilaan -podcast keräsi Ylen verkkosivulla kysymyksiä 15-29-vuotiailta koronarokotteisiin liittyen ja kutsui studioon Kansallisen rokoteasiantuntijaryhmän jäsenen, lasten infektiolääkäri Terhi Tapiaisen vastaamaan nuorten vaikeisiin kysymyksiin.

Voiko mennä bileisiin, kun vanhukset on rokotettu? Onko rokotteen valmistuksessa käytetty kananmunaa? Milloin minut rokotetaan? Koronarokotukset aloitetaan työikäisten joukossa kevään aikana ja luonnollisesti myös kuulijoidemme keskuudessa on herännyt kysymyksiä. Takaisin Pasilaan keräsi kysymyksiä alle kolmekymppisiltä ja hankimme Kansallisen rokoteasiantuntijaryhmän infektiolääkäri Terhi Tapiaisen vastaamaan mieltä polttaviin kysymyksiin.

Miksi Suomi on valinnut koronarokotusstrategian, jossa vanhukset rokotetaan ennen nuoria ja työikäisiä? Kun Suomessa hoidetaan esimerkiksi syöpää tai vaikkapa nivelsairauksia, nuoret kiilaavat vanhusten eteen lähes poikkeuksetta hoitojonoissa. Kuitenkin koronarokotestrategiassa vanhukset menevät nuorten edelle.

– Taustalla on valtava arvomaailma. Jokaisen ihmisen elämä on yhtä tärkeä riippumatta sen kestosta. Tällä järjestyksellä suojelemme kaikkein haavoittuvaisempia. Tapiainen sanoo.

Tapiainen vastaa myös kysymyksiin piikkikammosta, koronarokotteen reseptistä ja siitä, voisiko mennä bilettämään, kun vanhukset on rokotettu. Lisäksi Tapiainen vastaa siihen vaikeimpaan: koska nuori saa rokotteen.

– Jos ei vielä kesällä, niin viimeistään syksyllä. Tapiainen summaa.

Kuuntele Takaisin Pasilaan Yle Areenasta!

Keskustele aiheesta 18.2. klo 23 asti!

Lue seuraavaksi