1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kouvola

Vesiyhtiösotkuun uusi käänne Kouvolassa: rikosilmoituksen tehnyt hallituksen jäsen saa jatkaa – miettii jo seuraavaa siirtoa, ellei nyt saa vanhoja pöytäkirjoja nähtäväkseen

Kaupunginhallituksen äänet jäsenen jatkosta jakautuivat tasan puolesta ja vastaan.

Kouvola
Kouvolan Veden konttori Kauppalankadulla Kouvolassa.
Kouvolan Veden ympärillä on kuohunut jo useita kuukausia. Maanantaina vyyhtiin tuli jälleen uusi käänne.Antro Valo / Yle

Kouvolan kaupungin omistaman vesiyhtiön ongelmavyyhti on saanut jälleen uuden käänteen.

Kaupunginhallitus päätti maanantai-iltana, että Anssi Tähtinen (sd.) saa jatkaa Kouvolan Veden hallituksessa. Kaupunginhallitus kumosi näin kaupunginhallituksen konsernijaoston joulukuussa tekemän päätöksen.

Konsernijaosto päätti joulukuussa, että Tähtinen tulisi erottaa Kouvolan Veden hallituksesta ylimääräisessä yhtiökokouksessa ja hänen tilalleen tulisi valita uusi jäsen toisessa ylimääräisessä kokouksessa. Korsernijaosto katsoi, ettei Tähtinen nauti omistajan luottamusta.

Kaupunginhallituksen päätös syntyi maanantaina äänestyksen jälkeen.

Äänet pohjaesityksen ja kokouksessa tehdyn muutosesityksen välillä jakautuivat tasan 6–6. Koska äänet menivät tasan, asian ratkaisi kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

Puheenjohtaja Harri Helminen (sd.) äänesti sen puolesta, että Tähtinen saa jatkaa vesiyhtiön hallituksessa.

– Koin sen asian niin, että Anssi Tähtinen on vasta aloittanut Kouvolan Veden hallituksessa.

"Ei johda parhaaseen lopputulokseen"

Kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Ville Kaunisto (kok.) äänesti Tähtisen erottamisen puolesta.

Hän myös yhtyi kahden muun hallituksen jäsenen kanssa Tapio Karvosen (kok.) jättämään eriävään mielipiteeseen, jossa muun muassa todettiin, että kaupunginhallituksen päätös on tehty vastoin lakimiehen ja Kuntaliiton lakiosaston lausuntoa.

Kaunisto sanoo pelkäävänsä, ettei kaupunginhallituksen päätös johda parhaaseen lopputulokseen.

– Itselläni on pieni epäilys siitä, että Kouvolan Veden hallituksessa ei varmasti tämän päätöksen jälkeen ole kaikkein helpointa löytää niitä yhteisiä säveliä, joilla kehittää yhtiötä.

Kaunisto toteaa, että Kouvolassa pitäisi päästä keskittymään asioihin, jotka vievät kaupunkia eteenpäin.

– Olen edelleen hirveän huolissani Kouvolan Veden työntekijöiden hyvinvoinnista ja siitä, miten tällainen sotku vaikuttaa heidän elämäänsä. Työntekijöiden jaksamisen pitäisi olla ensimmäisenä kaikkien mielissä, että miten he jaksavat tällaisessa jatkuvassa pyörityksessä, Kaunisto lisää.

Tähtisellä kaksijakoiset tunnelmat

Anssi Tähtinen kertoo olevansa kaupunginhallituksen päätöksen jälkeen kaksijakoisissa tunnelmissa.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto nimesi Tähtisen ehdokkaaksi vesiyhtiön hallitukseen lokakuussa. Sitten Tähtinen kertoo pyytäneensä, että saisi nähtäväkseen muun muassa yhtiön kaikki pöytäkirjat ja toimitusjohtajasopimukset sen jälkeen, kun yhtiökokous on vahvistanut hänen valintansa vesiyhtiön hallitukseen. Yhtiökokous pidettiin marraskuussa. Pöytäkirjoja ei luovutettu hänelle.

– Nyt kaupunginhallituksen kokouksessa kuitenkaan ei annettu omistajaohjausta niin, että saisin pöytäkirjat ja yhtiötä koskevat asiapaperit nähtäväksi.

Tähtinen sanoo aikovansa katsoa nyt viikon tai kaksi saako hän papereita. Hän ei kuitenkaan kerro mitä aikoo tehdä, ellei saa pöytäkirjoja nähtävikseen.

Viime vuonna Tähtinen teki rikosilmoituksen, kun ei saanut pöytäkirjoja nähtäväkseen. Tähtisen mukaan poliisi ei aloittanut esitutkintaa, koska asiasta puuttui kirjallinen näyttö. Nyt Tähtisellä kuitenkin kertomansa mukaan on myös kirjallista näyttöä.

Tähtisen mukaan hän tarvitsisi viime vuoden pöytäkirjat viime vuoden tilinpäätöstä varten. Sen jälkeen hän arvioisi, tarvitseeko hänen perehtyä myös vanhempiin pöytäkirjoihin.

Harri Helminen puolustaa Tähtisen oikeutta nähdä asiakirjat. Helminen sanoo, että osakeyhtiölaki on asiassa yksiselitteinen.

– Tässä on ollut kaikenlaista vääntämistä ja kääntämistä ja sitten se on mennyt jo vähän turhankin pitkälle. Näen, että Anssille pitää antaa mahdollisuus tehdä työtään yhtiössä.

Vyyhdissä useita rikosilmoituksia

Kouvolan Veden ympärillä viime kuukausien aikana kuohunut vyyhti sai alkunsa yhtiön edellisen toimitusjohtajan erottamisesta ja uuden toimitusjohtajan valintaprosessista. Niiden seurauksena Timo Nyberg (sd.) erosi Kouvolan Veden hallituksesta ja tilalle valittiin Anssi Tähtinen.

Tähtisen lisäksi myös Nyberg on tehnyt rikosilmoituksen (siirryt toiseen palveluun), joka niin ikään ei Kouvolan Sanomien (siirryt toiseen palveluun) mukaan johtanut esitutkintaan. Lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) myös lokakuussa Kouvolan Veden toimitusjohtajana aloittanut Ari Mikkelä pohtii tutkintapyynnön tekemistä.

Lisäksi esimerkiksi Kouvolan kaupunginvaltuutettu Jouni Suninen (suur-Kouvolan sitoutumattomat) on Kouvolan Sanomien mukaan tehnyt valtuustoalotteen (siirryt toiseen palveluun) Kouvolan Veden koko hallituksen vaihtamisesta.

Kouvolan Vedelle on maanantaina pyydetty myös tehtäväksi erityistilintarkastusta.

Juttua korjattu 17.2.2021 klo 10.34: Anssi Tähtinen pyysi, että saisi nähtäväkseen yhtiön vanhat pöytäkirjat sen jälkeen, kun hänen valintansa hallitukseen on vahvistettu yhtiökokouksessa eikä tätä aiemmin, toisin kuin jutussa aiemmin mainittiin.

Lue lisää:

Toimitusjohtaja irtisanottiin, ja siitä alkoivat riidat vesiyhtiössä Kouvolassa – eroja ja rikosilmoituksia: "Olen yllättynyt, että tällaista voi tapahtua"

Kouvolan Sanomat: Vesiyhtiö sai puhtaat paperit toimitusjohtajan valinnasta

Kouvola teettää sisäisen tarkastuksen Kouvolan Veden toimitusjohtajan hausta

Lue seuraavaksi