1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rovaniemi

Rovaniemen yksityisteiden avustuksista nousi poru: Yli tuhat kylien asukasta vaatii avustuspäätöksen oikaisemista

Oikaisuvaatimuksessa vaaditaan muun muassa, että Rovaniemen kaupungin tulisi hoitaa omalla kustannuksellaan kaikki yksityistiet ja niiden kunnostukset.

Rovaniemi
Nelostien oikaisu Rovaniemen eteläpuolella.  Ely-keksuksen uusin linjaus lähtisi näiltä main Hirvaan kylän eteläpäästä ja yhtyisi takaisin kuvassa näkyvään nykyiseen nelostiehen vajaan kuuden kilometrin päässä Häkinvaaran pohjoispuolella.  Oikealla jäätynyt Kemijoki helmikuussa 2019.
Ilmakuvassa Hirvaan kylää Rovaniemellä.Antti Mikkola / Yle

Yli tuhat Rovaniemen kylien asukasta ja yksityisteiden osakasta vaatii yksityisteiden avustuspäätöksen oikaisemista. Oikaisuvaatimuksessa vaaditaan, että Rovaniemen kaupungin tulisi hoitaisi aiemman käytännön mukaisesti omalla kustannuksellaan kaikki yksityistiet ja niiden kunnostukset.

Oikaisuvaatimuksessa viitataan muun muassa Rovaniemen kaupungin ja maalaiskunnan yhdistysmissopimukseen. Sen mukaan yhdistyneen Rovaniemen on hoidettava aiemmin maalaiskunnan vastuulla ollut haja-asutusalueiden teiden kunnossapito. Kaupunki ja maalaiskunta yhdistyivät vuonna 2006.

Rovaniemen kaupungin elinvoimalautakunta päätti yksityisteiden avustusten muuttamisesta tammikuun lopulla. Päätöksellä muun muassa siirretään entisen maalaiskunnan alueen yksityisteiden kunnossapito kaupungilta tiekunnille. Uutta käytäntöä ovat vastustaneet etenkin ne, jotka ovat tähän asti saaneet kotitielleen täyden kunnossapidon.

– Asukkaat kokevat, että vain kaupungin ydintaajamaa kehitetään. Kylät on unohdettu eikä niiden elinvoiman turvaamisesta olla kiinnostuneita, sanoo oikaisuvaatimuksen ensimmäinen allekirjoittaja Reino Vaaraniemi Hirvaalta.

Kaupunki on aiemmin kertonut, että avustusten piirissä on noin tuhat yksityistietä Rovaniemen entisen maalaiskunnan alueella, joiden varsilla asuu arviolta noin 10 000 ihmistä.

Oikaisuvaatimuksen käsittelee aikanaan elinvoimalautakunta.

Lue seuraavaksi