1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rajavalvonta

Suomen ja Ruotsin rajoitukset ovat puolittaneet rajaliikenteen määrän länsirajalla

Rajaliikenteen määrää on pyritty vähentämään erityisesti koronavirusmuunnoksen leviämisen estämiseksi.

Suurin osa länsirajan rajanylityksistä tehdään Torniossa. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Suomen ja Ruotsin asettamat rajaliikenteen rajoitukset ovat puolittaneet rajaliikenteen länsirajalla verrattuna alkuvuoteen.

Torniossa rajanylityksiä on viikonloppuisin noin 3 000 ja arkisin noin 5 000 päivässä. Muualla länsirajalla ylityksiä on viikonloppuisin noin 600 ja viikolla noin 900 päivässä.

Ruotsi alkoi vaatia maahan tulijoilta negatiivista koronatestiä 6. helmikuuta alkaen. Suomi puolestaan on poistanut rajakuntien asukkaiden vapaan liikkumisen ja rajoittanut pienten rajanylityspaikkojen aukioloa.

Lue lisää: Hallituksen koronarajoitukset: pohjoisessa elämä vaikeutuu, etelän rakennustyömaat eivät pysähdy

Viime viikolla länsirajalla Ylitornion, Pellon, Kolarin, Muonion ja Karesuvannon rajanylityspaikoilla rajanylittäjiä oli yhteensä 5 670.

Norjassa pudotusta vielä enemmän

Norjan rajalla liikenne on noin 70 prosenttia alkuvuotta vähäisempää, mikä johtuu erityisesti Norjan asettamista karanteenimääräyksistä.

Norja luokitteli Suomen Lapin sairaanhoitopiirin alueen nk. punaiseksi alueeksi runsas viikko sitten. 8. helmikuuta alkaen Lapin sairaanhoitopiirin alueelta saapuvia koskevat Norjan viranomaisten asettamat karanteenisäännökset.

Norjan vastaisella rajalla Kilpisjärven, Karigasniemen, Kivilompolon, Nuorgamin, Näätämön ja Utsjoen rajanylityspaikoilla rajanylityksiä oli viime viikolla yhteensä 2 286.

Venäjän rajalla ja lentoasemilla on erittäin hiljaista

Suomen ja Venäjän vastaisella rajalla rajanylitysliikenne koostuu tällä hetkellä lähes kokonaan puuhaketta kuljettavista rekoista.

Lapin rajavartiosto valvoo myös lentoasemia.

Rovaniemen lentoasemalla tehtiin maahantulotarkastus 39 henkilölle ja Kittilän lentoasemalla 79 henkilölle. Ivalon ja Enontekiön lentokentille ei tullut viikolla 6 kansainvälistä lentoliikennettä.

Uusimmat tiedot Lapin koronatilanteesta löytyvät tästä artikkelista.